Να γιατί συνηγορώ υπέρ της κ. Κεραμέως

Να γιατί συνηγορώ υπέρ της κ. Κεραμέως

Κύριε διευθυντά

Με πολύ δυσάρεστη έκπληξη διάβασα στην «Καθημερινή» της Κυριακής,  3/5/2020, την επιφυλλίδα  του καθηγητή κ. Χρήστου Γιανναρά, ο οποίος ασκεί ανεπίτρεπτη και με βαρείς  χαρακτηρισμούς επίθεση κατά του  υπουργού Εξωτερικών και της υπουργού Παιδείας, για τους οποίους, ενώ δεν αναφέρει καμιά απολύτως αστοχία ή λάθος στη διαχείριση του αντικειμένου (του υπουργείου) που έχουν αναλάβει,  τους «λούζει» στη συνέχεια ως άσχετους με το αντικείμενό τους και την κ. Κεραμέως επιπλέον και ως σχεδόν… αγράμματη! Και ενώ για τον υπουργό επί των Εξωτερικών δέχεται και θετικά στοιχεία (όπως, ότι είναι  ευπρεπής, με πείρα και γλωσσομάθεια), η επίθεσή του κατά της κ. Κεραμέως είναι ολομέτωπη, θα έλεγα ανάλγητη και εμπαθής! Διερωτάται συγκεκριμένα στο άρθρο του ο κ. καθηγητής στομφωδώς και επί λέξει: «Ποια ξεχωριστά προσόντα διαθέτει» και τι σχέση έχει το όνομά της «με τον στίβο της εκπαίδευσης και τον πνευματικό βίο της χώρας» και καταλήγει λέγοντας το αμίμητο: «Σε τι διαφέρει… από τον κ. Φίλη;»!

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν, κ. διευθυντά, να πληροφορήσω τον κ. καθηγητή, σε τι διαφέρει: Αποφοίτησε  από το Κολλέγιο Αθηνών αριστούχος και πρώτη από όλους. Πήρε το πτυχίο Νομικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (Pantheon-Assas) με άριστα και πρώτη μεταξύ όλων των αποφοίτων. Ελαβε μεταπτυχιακό από το ίδιο πανεπιστήμιο με άριστα και πάλι πρώτη μεταξύ όλων. Εκανε δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και το έλαβε και αυτό με βαθμό άριστα. Δούλεψε ως δικηγόρος στη Ν.Υ. και άσκησε κοινωνικό έργο υπερασπιζόμενη τους εκεί  άστεγους, για το οποίο έργο και βραβεύθηκε, στη συνέχεια δε στην Ελλάδα ίδρυσε και διηύθυνε μέχρι πρότινος τη γνωστή σπουδαία μη κερδοσκοπική οργάνωση «Δεσμός». Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Τι άλλο μπορούσε να κάνει άραγε μία νεαρά επιστήμων για να πείσει τον κ. Γιανναρά ότι… δεν στερείται βασικών προσόντων!

Φαντάζομαι ότι ο κ. Γιανναράς δεν γνωρίζει, όπως και εγώ, προσωπικά την κ. Κεραμέως, ούτε την αναφερθείσα επιστημονική και κοινωνική της πορεία. Μπορούσε όμως, πριν την κεραυνοβολήσει με τα ιοβόλα βέλη του, να πληροφορηθεί ευχερώς τα ανωτέρω,  από το δημοσιευμένο CV της και τον περίγυρο του δημόσιου χώρου στον οποίο συμμετέχει ενεργά τα τελευταία χρόνια η κ. Κεραμέως.

Θα διαπίστωνε με ευχαρίστηση ότι αυτό για το οποίο μάχεται χρόνια ο καλός καθηγητής, η αριστεία σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, σε γνώση δηλαδή και ήθος, βρίσκει την επιτομή του και τον ορισμό του ακριβώς στο πρόσωπο της νεαρής κ. Κεραμέως. Πιστεύω ότι άθελά του την αδίκησε ο κ. καθηγητής και επειδή θεωρώ δεδομένο ότι δεν στερείται γενναιότητος, θα βρει τον τρόπο να επανορθώσει.

Δημητριος Ι. Κωστοπουλος, Δικηγόρος

Απάντηση:

Μόνο ένα ερώτημα: Αντελήφθη ο επιστολογράφος τη σημασία που είχε για την κατανόηση της επιφυλλίδας η αναφορά στις προσωπικότητες Παπανούτσου και Γεωργούλη; Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει τις προϋποθέσεις για να υπερασπίσει την επάρκεια της υπουργού Παιδείας; Η νομική του επαγγελματική απασχόληση δικαιολογεί την ανάληψη συνηγορίας κάθε υποκειμενικής του προτίμησης και «επί παντός του επιστητού»;

Λυπάμαι για το επίπεδο κατανόησης στο οποίο μοιάζει παγιδευμένος.

Χρηστος Γιανναρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή