Το σπουδαίο έργο του Δημ. Κρεμαστινού

Το σπουδαίο έργο του Δημ. Κρεμαστινού

Kύριε διευθυντά

Ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός και βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός νικήθηκε από τον κορωνοϊό ενώ επετύγχανε και νικούσε σε ό,τι ανελάμβανε. Δημιούργησε μία λαμπρή πανεπιστημιακή και νοσοκομειακή σταδιοδρομία αρχικά στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, στη συνέχεια ως διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Ανέλαβε ως πρώτος διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ιδρυθέντος το 1993 Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Εκεί συνεργαστήκαμε αρμονικότατα επί 12 χρόνια, ο υπογράφων με την ιδιότητα του πρώτου διευθυντού της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, αναδεικνύοντας μαζί με άλλους συναδέλφους το ΩΚΚ σε κορυφαίο κέντρο διεθνώς. Στη συνέχεια ανέλαβε ως πρώτος διευθυντής της νεοϊδρυθείσας Β΄ Καρδιολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο, την οποία ανέδειξε διεθνώς δημιουργώντας μία σημαντική σχολή. Σημείωσε εξαιρετικές επιστημονικές και ερευνητικές επιδόσεις ιδίως στην ανακάλυψη μαζί με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κυρία Ευαγγελία Κρανιά του ρόλου της φωσφολαμβάνης στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης μορφής μυοκαρδιοπάθειας, στη μελέτη των καρδιακών επιπτώσεων της μεσογειακής αναιμίας στην προστασία του μυοκαρδίου κ.ά.

Συνεργάστηκε επιτυχώς με το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στο οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ. Ως υπουργός Υγείας άνοιξε δρόμους στη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, των αεροδιακομιδών και της τηλεϊατρικής. Ανακαίνισε ή ίδρυσε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής Δωδεκανήσου και τέλος αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Αφησε παντού την εικόνα του ευγενούς ανθρώπου, του κορυφαίου επιστήμονα και ερευνητού, του ρηξικέλευθου πολιτικού και του αγαπητού και συνεπούς φίλου.

Ευτύχησε να έχει τη συνεχή αγάπη και στήριξη της γυναίκας του καθηγήτριας Τζένης Κρεμαστινού. Το στίγμα του στην ελληνική και διεθνή κοινωνία και επιστήμη είναι βαθύ και ανεξίτηλο.

Διονυσιος Φ. Κοκκινος, Ομότ. καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης ΙΙΒΕΑΑ, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή