Η κινητή μονάδα ΚΕΘΕΑ και οι χρήστες

Η κινητή μονάδα ΚΕΘΕΑ και οι χρήστες

Κύριε διευθυντά

Κλείνοντας το άρθρο του στην εφημερίδα σας της 13ης Μαΐου με τίτλο «Κυψέλη, πλατεία Αγ. Γεωργίου», ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος υπαινίσσεται ότι η Κινητή Μονάδα Street-Work του ΚΕΘΕΑ δημιουργεί πιάτσες όπου εμφανίζεται. Πρόκειται για μια αστήρικτη και απλοϊκή λογική, η οποία «χρεώνει» ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα σε αυτούς –τους ελάχιστους– που εργάζονται ουσιαστικά για την αντιμετώπισή του. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνει αρνητικό κλίμα απέναντι στη Μονάδα και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες και εντέλει κάνει κακό στους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από υποστήριξη.

Οι εξαρτημένοι χρήστες που βρίσκονται στον δρόμο είναι στο περιθώριο της κοινωνίας, δεν διαθέτουν υποστηρικτικά δίκτυα και είναι αποκομμένοι από υπηρεσίες και πηγές βοήθειας. Μόνο μέσα από τη δουλειά στον δρόμο (street-work) μπορεί να αρχίσει να γεφυρώνεται το χάσμα που προκαλεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να  δημιουργηθούν ουσιαστικές προοπτικές φροντίδας για αυτόν τον πληθυσμό, με θετικό αντίκτυπο και για τους ίδιους και για την πόλη. Η Μονάδα χτίζει σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, καλύπτει βασικές ανάγκες επιβίωσής τους, ανταλλάσσει χρησιμοποιημένες σύριγγες με καθαρές, τους διασυνδέει με υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, συμβάλλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης και για τους ίδιους και για την κοινωνία.

Η υποστήριξή τους είναι ένα ούτως ή άλλως δύσκολο εγχείρημα, γιατί το πρόβλημα της εξάρτησης –σύμπτωμα δυσλειτουργίας της κοινωνίας μας– είναι περίπλοκο, πολυπαραγοντικό και επηρεάζει με πολλούς τρόπους και τα άτομα και το κοινωνικό σύνολο. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικές επιχειρήσεις ή κατασταλτικές πολιτικές, που εντείνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και το αδιέξοδο των ίδιων των εξαρτημένων. Αν μείνουμε στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος, κινδυνεύουμε να αρχίσουμε να βλέπουμε το ευαίσθητο αυτό κομμάτι συμπολιτών μας, όπως θα έλεγε και ο κ. Θεοδωρόπουλος, ως «αδιανόητο τοπίο».

Παρακαλούμε αφενός για τη δημοσίευση της επιστολής αυτής και αφετέρου καλούμε την εφημερίδα σας να έρθει να δει από κοντά και να αποτυπώσει δημοσιογραφικά τη δουλειά που κάνει το ΚΕΘΕΑ για την υποστήριξη των ενεργών χρηστών, τόσο στον δρόμο όσο και στα ειδικά στέκια άμεσης πρόσβασης που έχει διαμορφώσει. Με αυτόν τον τρόπο οι αναγνώστες της «Καθημερινής» θα έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις πολύπλευρες διαστάσεις του προβλήματος και τι πραγματικά χρειάζεται για την αντιμετώπισή του με ανθρώπινο και βιώσιμο τρόπο.

Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ

Απάντηση:

Θα ήθελα να ενημερώσω τους υπευθύνους του ΚΕΘΕΑ οι οποίοι μου έκαναν την τιμή να αναφέρουν τον τίτλο του μυθιστορήματός μου ότι «Το αδιανόητο τοπίο» το ζω καθημερινώς εδώ και μήνες. Η μεταφορά του πληθυσμού των δυστυχισμένων στους πέριξ της πλατείας Βικτωρίας δρόμους μας έχει χαρίσει πολλές λευκές νύχτες με κραυγές, τσακωμούς και τα συμπαρομαρτούντα. Στις ημέρες του κορωνοϊού για να μπω σπίτι μου έπρεπε να περάσω ανάμεσα σε 3 ή 4 σωριασμένους στην είσοδο. Το ΚΕΘΕΑ βέβαια μπορεί να θεωρεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής –οι «νοικοκυραίοι»– είναι ένοχοι για την κατάσταση των δυστυχισμένων χρηστών και κατά συνέπεια πρέπει να τιμωρηθούν με την απαξίωση της ζωής τους.

Είναι η ίδια λογική με την οποία οι ΜΚΟ εγκατέστησαν τους πληθυσμούς των μεταναστών στην ίδια περιοχή – σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες και τους προμηθευτές τους είναι αλλοδαποί, κυρίως Αφγανοί. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του ΚΕΘΕΑ. Αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα της δράσης του. Απόδειξη ότι χρόνια τώρα κανένα πρόβλημα απ’ αυτά που υποτίθεται αντιμετωπίζει δεν έχει λυθεί. Ούτε υπαινίσσομαι ότι δημιουργεί πιάτσες. Απλώς αξιοποιεί τις πιάτσες. Τις προάλλες η αστυνομία διώχνει μια ομάδα μπροστά από το σπίτι μου και δέκα λεπτά μετά έρχεται το βανάκι του ΚΕΘΕΑ και ξαναμαζεύονται. Ελλειψη συνεννόησης ή σκέτη αδιαφορία; Οσο για το χιλιοειπωμένο περί αστυνομίας επιχείρημα ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο: η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, οι άνθρωποι αυτοί τη διασαλεύουν και ως εκ τούτου οφείλει να επέμβει. Η συνέχεια είναι ευθύνη του ΚΕΘΕΑ, του υπουργείου Υγείας και του δήμου. Κρίνοντας όμως από την επιστολή του ΚΕΘΕΑ μάλλον το πρόβλημα το δημιουργούν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται. Είναι η οικοφοβική νοοτροπία που οδήγησε στην απαξίωση του κέντρου της πόλης.

Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθω στη στήλη μου μετά την ολιγοήμερη άδειά μου.

Τακης Θεοδωροπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή