Υπεύθυνη δήλωση για τη Θεία Κοινωνία;

Υπεύθυνη δήλωση για τη Θεία Κοινωνία;

Κύριε διευθυντά

Γράφω ορμώμενος από τις σκηνές της Θείας Μετάληψης που παρακολούθησα με θλίψη και δέος από την τηλεόραση, αμέσως μετά το άνοιγμα των εκκλησιών προς το κοινό.

Δεν θεωρώ ότι είμαι άθεος, αλλά ούτε και θρησκόληπτος. Θέλω να ελπίζω, όμως, ότι διακατέχομαι από τη λεγόμενη «κοινή λογική», εμπλουτισμένη με κάποιες βασικές γνώσεις από την επιστήμη που έχω σπουδάσει. Εχω επίγνωση ότι, για ευνόητους λόγους, δεν είναι εύκολο στο επίσημο κράτος να υποχρεώσει την Εκκλησία να διακόψει τη Θεία Μετάληψη στους ναούς ή έστω να την πείσει να δεχθεί τη χρήση κουταλιών μιας χρήσης. Γι’ αυτό, προτείνω τη λήψη κάποιων αποτρεπτικών μέτρων, όπως το να υποχρεούται ο πιστός που θα μεταλάβει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα τεθεί κατόπιν σε οικειοθελή καραντίνα επί 14ημέρου, να πληροφορείται ότι σε περίπτωση υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας θα έχουν προτεραιότητα ως προς τη νοσηλεία σε ΜΕΘ άτομα που δεν μολύνθηκαν οικειοθελώς και ότι θα απαγορεύεται στους γονείς να φέρουν προς μετάληψη βρέφη ή ανήλικα τέκνα, που εκ των πραγμάτων δεν δύνανται να αποφασίζουν για τον εαυτό τους.

Θα προλάβω τυχόν ενστάσεις σημειώνοντας πως έχω επίγνωση ότι τα παραπάνω είναι είτε πρακτικά ανεφάρμοστα είτε αντιβαίνουν στους κανόνες της ηθικής, αλλά και της ιατρικής δεοντολογίας. Ισως, όμως, είναι ο μόνος τρόπος ώστε να θορυβηθούν κάποιοι και να σκεφθούν με περισσότερη υπευθυνότητα πριν συρρεύσουν για να κοινωνήσουν. Και, ποιος ξέρει, ίσως έτσι θρηνήσουμε μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες λιγότερες ανθρώπινες ζωές. Το να ρισκάρεις τη ζωή σου είναι πιθανώς θεμιτό, όχι όμως το να θέτεις με τις πράξεις σου σε κίνδυνο την κοινωνία.

Μανωλης Μπουντιουκος, Διδάκτωρ Καρδιολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή