Ο μαστρο-Αργύρης και οι Αρκάδες

Ο μαστρο-Αργύρης και οι Αρκάδες

Κύριε διευθυντά

Αξίζουν δημόσιος έπαινος και συγχαρητήρια στον Αργύρη Πετρονώτη και στην αείμνηστη αδελφή του Κάντω, που διέθεσαν όλες τις οικονομίες τους για την ανέγερση μνημείου των Αρκάδων πεσόντων στον πόλεμο του 1940-41. Ο μαστρο-Αργύρης, όπως είναι πιο γνωστός ο καθηγητής αρχιτέκτων Αργύρης Πετρονώτης, σχεδίασε και ανύψωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τρίπολη, ένα μνημείο που δεν θα εντυπωσιάζει μόνον ως αρχιτεκτόνημα, αλλά συνάμα θα τιμά ανά τους αιώνες ονομαστικά τους 603 Αρκάδες που έδωσαν τη ζωή τους στο κάλεσμα για ελεύθερη πατρίδα.

Μέχρι σήμερα η οικογένεια Πετρονώτη έχει δαπανήσει 50.000 ευρώ, και για τα ελάχιστα ακόμα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του μνημείου, αναζητούνται από πατριώτες Ελληνες να τα προσφέρουν, αφού καμία τοπική αρχή και εξουσία δεν προσφέρει ούτε ένα ευρώ. Μένει όμως ακόμη ένα ιστορικό χρέος των Αρκάδων να εκπληρωθεί έστω και τώρα, στο κλείσιμο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Ποιο είναι αυτό; Στην Αρκαδία,  καρδιά της επανάστασης, πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του ελευθερωτή της Τριπολιτσάς και του γένους, δεν υπάρχει ένα μουσείο, όπου με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα να εξιστορείται η συμβολή των Αρκάδων στην επανάσταση του 1821. Και στην Αρκαδία υπάρχουν τόποι και πρόσωπα της εποχής εκείνης, που πολλά σημαντικά έχουν να πουν και να διδάξουν. Η Ενωση Τριπολιτών Αττικής έχει ξεκινήσει αυτόν τον αγώνα με συμπαραστάτες μόνον τα αρκαδικά σωματεία. Οι τοπικές αρχές μέχρι σήμερα έχουν δείξει αδιαφορία. Αρκούνται στα ελάχιστα. Σε ένα άγαλμα του Κολοκοτρώνη, σε ένα πορτρέτο του και δύο καριοφίλια!

Φωτης Τουντας, Πρόεδρος της Ενωσης Τριπολιτών Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή