Η νάρκη ακυβερνησίας και περί εκλογών

Η νάρκη ακυβερνησίας και περί εκλογών

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 6.6.2020 δημοσιεύθηκε η συνέντευξη που σας παραχώρησε ο τέως πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «τυχοδιωκτική κίνηση» εκ μέρους του πρωθυπουργού ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Και όμως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προσφύγει σε εκλογές τώρα όχι για να ενισχύσει την πλειοψηφία του ή για να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, αλλά για να εξουδετερωθεί η νάρκη ακυβερνησίας (η απλή αναλογική) που άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας όταν κατάλαβε ότι χάνει την εξουσία. Οπως είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1989. Με τη φράση «Ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχουμε δεύτερο κύμα!» εξηγεί ο κ. Τσίπρας τα περί «τυχοδιωκτικής κίνησης»!

Μα με την αναβολή δεν εξουδετερώνεται η νάρκη! Καλύτερα τώρα που όλα και κυρίως η οικονομία είναι σε ρελαντί παρά αργότερα όταν θα προσπαθούμε να απογειωθούμε. Τώρα που η πανδημία μας έμαθε να είμαστε πειθαρχημένοι παρά αργότερα όταν θα ανέβουν στο πάλκο οι κάθε είδους δημαγωγοί.

Ερωτάτε ευθέως τον κ. Τσίπρα: «Η απλή αναλογική μπορεί να είναι καταστροφική, υπό την έννοια ότι θα οδηγήσει στην ακυβερνησία; Θα δεχόσαστε να υπάρξει αλλαγή;» Η προφανώς υποκριτική απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι όχι, η επιλογή της αναλογικής δεν ήταν καιροσκοπική αλλά συνειδητή που πηγάζει από την αντίληψη του για το πώς πρέπει να κυβερνάται η χώρα. Ή να μην κυβερνάται λέω εγώ. Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη με ενισχυμένη τον Ιανουάριο 2015 και παρά τη «συνείδηση του για το πώς πρέπει να κυβερνάται η χώρα» δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά μετά.

Η απόφαση για εκλογές δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται γενναιότητα. Είναι όμως προς το συμφέρον της Ελλάδας και της πολιτικής ομαλότητας. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα δύο μεγάλα κόμματα ομονοούσαν και ψήφιζαν έναν λειτουργικό εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής. Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Αν γίνουν, λόγω της άρνησης του κ. Τσίπρα να δεχθεί μια έντιμη συμφωνία, εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί.

Στέφανος Μάνος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή