Ευθέως: Εσείς αξίζατε διαγωγή κοσμιωτάτη;

Ευθέως: Εσείς αξίζατε διαγωγή κοσμιωτάτη;

Κύριε διευθυντά

Πολύς λόγος τελευταία για την επαναφορά στο προσκήνιο του χαρακτηρισμού της «Διαγωγής». Κάποτε ο χαρακτηρισμός είχε 4 βαθμούς: Κοσμιωτάτη, Κοσμία, Καλή, Επίμεμπτος. Αναφέρω μερικά περιστατικά. Στη Θεσσαλονίκη είχα μία συγκάτοικο με δίδυμα, τον Κώστα και τον Μηνά, στην Γ΄ Δημοτικού. Η μαμά πήρε τα ενδεικτικά και είδε για τον Κώστα διαγωγή «Καλή», ενώ για τον Μηνά «Κοσμιωτάτη». Με ρώτησε: Αφού ο Μηνάς είναι πιο φρόνιμος, γιατί δεν έχει διαγωγή «Καλή», ενώ ο Κώστας που είναι ζιζάνιο και δεν τον κάνω ζάφτι, έχει διαγωγή «Καλή»; Της εξήγησα πως το «Κοσμιωτάτη» είναι πάρα πολύ καλή διαγωγή. Να πάει να ρωτήσει για τον Κώστα, τι έκανε της δασκάλας και του έβαλαν διαγωγή «Καλή». Είχαμε στο Γυμνάσιο ένα μαθητή πολύ έξυπνο και αρκετά ζωηρό, του οποίου χαρακτηρίσαμε τη διαγωγή ως «Επίμεμπτο».

Εδωσε εξετάσεις στο ΕΜΠ και μπορούσε να πάρει υποτροφία, αλλά εμπόδιζε η διαγωγή. Ηλθε τον Σεπτέμβριο και με απόφαση του Συλλόγου, του αλλάξαμε το απολυτήριο. Εκδώσαμε νέο με διαγωγή «Κοσμιωτάτη». Και ένα περιστατικό… προπολεμικό. Οι απόφοιτοι και απόφοιτες σε εμπορική σχολή, συνήθως τέκνα εμπόρων και βιομηχάνων, διορίζονταν αμέσως στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Ενας καθηγητής των Γαλλικών ήταν το αντικείμενο της καζούρας των μαθητριών της Στ΄ τάξης. Κάποτε μία μαθήτρια κάρφωσε μία σακοράφα στην έδρα. Κάθισε ο δυστυχής των Γαλλικών και τον πήραν τα αίματα. Στις ανακρίσεις δεν μαρτύρησαν την ένοχο. Ο Σύλλογος Καθηγητών χαρακτήρισε ως «Επίμεμπτο» τη διαγωγή όλων των μαθητριών. Με συνέπεια, καμία απόφοιτος από αυτή τη σειρά να μην μπορεί να διοριστεί. Εως τη δεκαετία 1960, ο σύλλογος των καθηγητών είχε αρμοδιότητα (δικαιοδοσία) να επιβάλει εξοντωτικές ποινές. Μπορούσε να αποβάλει ένα μαθητή «διαπαντός» από το γυμνάσιο ή και από όλα τα γυμνάσια της επικράτειας. Τώρα βέβαια δεν ανησυχούμε για ανάλογα φαινόμενα. Καραδοκούν οι συνδικαλιστές.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός – Νομικός, πρώην γυμνασιάρχης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή