Ξερίζωμα διαφθοράς, ιστορικό στοίχημα

Ξερίζωμα διαφθοράς, ιστορικό στοίχημα

Κύριε διευθυντά

Οσονούπω θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα οι γενναίες επιχορηγήσεις και οι ευνοϊκές δανειοδοτήσεις από την Ε.Ε. λόγω της πανδημίας. Ως εκ τούτου, όλο το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως η κυβέρνηση, που επωμίζεται το βάρος υλοποίησης των μέτρων, αντιμετωπίζουν μεγάλες και ανεπανάληπτες ευθύνες διαχείρισης αυτών των κονδυλίων. Και όπως σωστά επισημαίνεται, μέλημα δεν αποτελεί η απορρόφηση των χρημάτων, αλλά να πιάσουν τόπο. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαχρονικά εισέρρευσε στη χώρα πακτωλός χρημάτων (Σχέδιο Mάρσαλ, κρατικά δάνεια, ταμεία προσαρμογής της ΕΟΚ-Ε.Ε., ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, ΕΣΠΑ κ.ά.). Δεν μας έλειψαν βέβαια οι βιομηχανίες, τα εργοστάσια κ.λπ. Τα πλείστα εξ αυτών, λόγω του κρατικοδίαιτου και του σαθρού στη σύλληψή τους, στην πορεία εξαϋλώθηκαν συμπαρασύροντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ανεργία, με τεράστιες πολλαπλασιαστικές ζημίες για την εθνική οικονομία. Αραγε ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής που διαπερνά εγκάρσια και δηλητηριάζει κάθε σωστή ενέργεια κρατώντας τη χώρα χαμηλά παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων ηγετών της; Πίσω από κάθε ανεπάρκεια, οίηση, δουλείες σε ατομικό επίπεδο, κρύβεται η διαφθορά σε όλες τις μορφές της. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποκτήσαμε πολλές αρχές, επιτροπές, εισαγγελίες, διευθύνσεις κ.λπ. για την πρόληψη και την πάταξη της διαφθοράς. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν μπόρεσε να πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων. Να αναφέρουμε π.χ. αυτό της Siemens, που τα ενοχοποιητικά στοιχεία ήρθαν από το FBI, της Folli Follie κ.ά. Αυτά και πολλά άλλα περιστατικά διαφθοράς οδηγούν αβίαστα στην άμεση και κατά προτεραιότητα υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών διεθνώς (ΗΠΑ, δυτικοευρωπαϊκών με τη μέθοδο benchmarking).

Reengineering σε όλο το Δημόσιο και όχι απλά ψηφιοποίηση των υπαρχουσών διαδικασιών, που οι περισσότερες από αυτές επινοήθηκαν ad hoc από υπαλλήλους κάποτε για κάποιους λόγους. Μ’ ένα στέρεο Δημόσιο, που δεν θα μπάζει, ευέλικτο,παραγωγικό, η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένη. Προαπαιτούμενο και εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου τώρα οι επιχορηγήσεις και οι ευνοϊκές δανειοδοτήσεις της Ε.Ε. να αποδώσουν τα μέγιστα είναι η επικαιροποίηση του συνθήματος των αρχών του 2000 περί επανίδρυσης του κράτους. Με μερεμέτια και πασαλείμματα, που δρουν ως ασπιρίνες, ο κορμός παραμένει άθικτος. Δεν δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες στα κράτη. Το στοίχημα αυτό πρέπει να το κερδίσουμε.

Χρηστος Καστωρης, Δρ Μηχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή