Εθνικό ταμείο για αγορά φρεγατών

Εθνικό ταμείο για αγορά φρεγατών

Κύριε διευθυντά

Με μεγάλη ανησυχία πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλική για την παραγγελία δύο νέων φρεγατών τύπου Belh@arra τελευταίας τεχνολογίας, που θα έδιναν σαφή υπεροχή του πολεμικού μας ναυτικού στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια, σταμάτησαν, λόγω υψηλού κόστους. Οι τρεις φρεγάτες, που η ελληνική κυβέρνηση σκόπευε να παραγγείλει, κοστίζουν τρία (3) δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση. Κρίμα, διότι αυτές οι φρεγάτες, όπως οι ειδικοί υποστηρίζουν, είναι απολύτως αναγκαίες την ώρα που απειλείται ο Ελληνισμός στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ωστόσο, οι φρεγάτες είναι αναγκαίες για το πολεμικό ναυτικό μας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες αυτές ώρες, γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τρόπο όλοι εμείς οι Ελληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα.

Κάποιοι διακεκριμένοι Ελληνες, αδιαμφισβήτητης εντιμότητας και κύρους, πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης του ποσού αυτού ιδρύοντας ένα «Ταμείο για το Πολεμικό Ναυτικό», στο οποίο θα κληθούν όλοι οι Ελληνες, εντός και εκτός Ελλάδος, να συνεισφέρουν όσα μπορούν. Η Εκκλησία, οι ΑΧΕΠΑΝΣ, οι Ελληνες της διασποράς, οι Ελληνες του εσωτερικού, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες, ο κάθε πολίτης, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Θα πρέπει να συνεισφέρουμε αναλόγως των δυνάμεών μας για να αγοραστούν οι φρεγάτες.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Εκκλησία της Ελλάδος είχε αγοράσει και είχε προσφέρει στο κράτος ένα πολεμικό πλοίο, γιατί όχι και τώρα. Τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ είναι περίπου το ποσό των αναδρομικών που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πρόσφατα ότι πρέπει να επιστραφούν στους Ελληνες συνταξιούχους. Ακόμα και αυτοί, ή μερικοί από αυτούς, παρά τα φτωχά οικονομικά τους, αν κληθούν, θα συνεισφέρουν ευχαρίστως το ένα τρίτο από το ποσό που δικαιούνται για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ετσι κι αλλιώς, οι Ελληνες συνταξιούχοι φτωχοί είναι, φτωχοί θα παραμείνουν. Είναι όμως όλοι πατριώτες και έχουν μέχρι τώρα προσφέρει στην πατρίδα πολλά. Θα το κάνουν και τώρα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και υπερηφάνεια.

Το γεγονός ότι ο χρόνος παράδοσης των φρεγατών είναι μεγάλος, δεν αποτελεί πρόβλημα διότι, εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση, με τη σύναψη στρατηγικής σχέσης με την πατρίδα μας, θα μπορέσει να καλύψει το κενό.

Τα χρήματα των φρεγατών Belh@arra θα καταβληθούν από το ταμείο που οι Ελληνες πολίτες θα ιδρύσουν. Η όλη προσπάθεια θα αναληφθεί αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν χρειάζεται να εμπλακεί καθόλου η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος. Ηρθε η ώρα να ακουστούν και πάλι τα λόγια του Σωκράτη ότι «…Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστί η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά Θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι».

Παναγιωτης Ι. Κανελλοπουλος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή