Την επί τοις πεπραγμένοις αδοξίαν αποτριψώμεθα

Την επί τοις πεπραγμένοις αδοξίαν αποτριψώμεθα

Κύριε διευθυντά

Η θάλασσα έχει σύνορα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παραλαβή του πρώτου σκάφους για το Λιμενικό Σώμα από τα δέκα που προσφέρει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Και χρειάζεται αυτή η επισήμανση, διότι προηγούμενος πρωθυπουργός αγνοούσε πως η θάλασσα έχει σύνορα.

Ποια όμως τα σύνορά (όριά) μας για να μην τα αγνοούμε ή γνωρίζοντάς τα να μην αδιαφορούμε γι’ αυτά, μας τα περιγράφει ο ποιητής, ο ακαδημαϊκός αείμνηστος Νικηφόρος Βρεττάκος. «Τρία στη γης τα όριά σου: το ένα οι αχτές, τα νησιά και τα όρη σου· το άλλο οι βυθοί· το φως σου το τρίτο, δίχως όρια όριο», ως αντήχηση των αναγνωστών. «Στους βυθούς με οστά και αμφορείς σχεδιάσθηκες». «Εχεις και κάτω απ’ τη θάλασσα το έθνος σου». Ενας Υμνος από τη «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη». 1981 το ορατόριό του.

Απ’ αρχής του καιρού οι ποιητές μας εκφράζουν την ψυχή του έθνους μας, το παρουσιάζουν στην αληθινή του διάσταση. Καλλιεργητές –μαζί με τ’ άλλα «Γράμματα και Τέχνες»– και παρέστιοι του φωτός, λαμπρύνονται και ευεργετικά ακτινοβολούν.

Σήμερα –που τα εξ ανατολής σύννεφα σκέπασαν την Αγια-Σοφιά και το πλήθος έξω από αυτήν κραυγάζει «Εάλω η Πόλις» και έρχεται από μέσα η αντήχηση «Ουκ εάλω η Βασιλεύουσα ψυχή των Ελλήνων»– οι πολιτικοί ταγοί μας, παρέστιοι και αυτοί του φωτός, σπινθηροβολούνται από αυτό.

«Δημοκρατήσασθαί τε και ομονοείν» (Θουκ.), «Την επί τοις πεπραγμένοις αδοξίαν αποτριψώμεθα» (Δημ.). Καυστικά και τα σπινθηροβολήματα του Ισοκράτη, που θέλει τη «συμφιλίωση αυτών που διευθύνουν τους Ελληνες –σήμερα δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, κοσμοθεωρητές– για να επιτευχθεί κάτι αξιόλογο».

Και το αξιόλογο –σήμερα– είναι η ματαίωση της εξ ανατολής προσβολής των συνόρων μας και η καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι Ελληνες ενωμένοι υπήρξαν πάντοτε νικητές κατά βαρβάρων που επιχείρησαν να διαβούν τα σύνορά τους. Προετοιμαζόμαστε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και των πατεράδων μας που πρόσφατα, το 1940-41, εξεδίωξαν τον εισβολέα από τα βουνά της Πίνδου και τον κυνήγησαν στα όρη και στα λαγκάδια της Αλβανίας. Αντιστάθηκαν δε στη μηχανοκίνητη στρατιά του Χίτλερ όσο κανείς άλλος λαός από αυτούς που κατέκτησε.

Χαραλαμπος Π. Παναγιωταρεας, Τξχος (ΜΧ) ε.α., Παπάγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή