Περί πανδημίας και κοινής λογικής

Περί πανδημίας και κοινής λογικής

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το πολύ προσεκτικά γραμμένο άρθρο του έγκυρου δημοσιογράφου Παύλου Παπαδόπουλου στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 1/8  στη στήλη του επίσης εξαιρετικού λειτουργού της δημόσιας ενημέρωσης Στέφανου Κασιμάτη θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε, να επανέλθω με ένα σχόλιο.

Ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης πράγματι διατύπωσε από πολύ νωρίς την άποψη ότι σε όρους θνησιμότητας τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στον πληθυσμό των κρουσμάτων ο νέος ιός δεν είναι πιθανότατα περισσότερο φονικός από τον ιό της γρίπης. Ηταν, κατά συνέπεια, η μεγάλη διασπορά του που οδήγησε σε πολλά κρούσματα και άρα πολλούς αρρώστους και νεκρούς σε βραχύ χρόνο και όχι η μεγάλη θνησιμότητα του ίδιου του ιού.

Υποστήριξε το τυφλό γενικό lockdown σαν άμεση και επιβεβλημένη, αλλά προσωρινή λύση μέχρι να μάθουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, περισσότερα για την πραγματική βιολογική συμπεριφορά του νέου ιού από τα στοιχεία που συλλέγονται σε όλο τον κόσμο.

Περιέγραψε, μέτρησε και τόνισε τις άλλης φύσης νοσηρότητες στον γενικό πληθυσμό εξαιτίας ενός ενδεχομένως πολύ παρατεταμένου χρονικά lockdown και προβληματίστηκε προσπαθώντας να συγκρίνει τον γκρεμό μπροστά με το ρέμα πίσω όχι στην επιφανειακή βάση των προφανών σε όλους μας οικονομικών συνεπειών αλλά προσεγγίζοντας το δίλημμα ως γιατρός με όρους και δείκτες γενικής υγείας του πληθυσμού.

Υποστήριξε έτσι από πολύ νωρίς ότι η στοχευμένη προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αύξηση στα διενεργούμενα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του  ιού στον γενικό πληθυσμό ακολουθούμενα από μεθοδική ιχνηλάτηση και άμεσο τοπικό περιορισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των επαφών τους, θα πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο βήμα, που κατά την επεξεργασμένη εκτίμησή του θα έχει συγκρίσιμο επιδημιολογικό όφελος  με το lockdown,  χωρίς όμως τις επιπλοκές του.

Ολα τα προηγούμενα τα διατύπωσε πολύ νωρίς (είναι ίσως και ο πρώτος επιδημιολόγος που το έκανε παγκόσμια), προσπαθώντας ορθολογικά να ρίξει φως στην επόμενη μέρα και να κατευνάσει το κλίμα παθολογικής φοβίας και γενικευμένης απόγνωσης που διαμορφωνόταν ταχέως σε μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επειδή τελικά η επιδημιολογική εικόνα και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, κατά την εκτίμησή μου και μέχρι τώρα τουλάχιστον, εξελίσσονται σχεδόν παντού στον κόσμο όχι αντίθετα με όσα υποστήριξε, συνέστησε ή προέβλεψε, είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς τα πραγματικά κίνητρα των επιθέσεων που δέχτηκε, πολλές εκ των οποίων ήταν κατά τη γνώμη μου σαφώς έξω από τη δεοντολογία της θεμιτής επιστημονικής αντιπαράθεσης. 

Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Ιωαννίδης είναι αρκούντως ευφυής για να είχε προβλέψει και τον αντίλογο και βεβαίως και τα πυρά που δέχτηκε. Η κοινή λογική δύσκολα επικρατεί σε τέτοιες συνθήκες κρίσης για πολλούς λόγους, κάποιους αυθόρμητους, ανθρώπινους και κατανοητούς και κάποιους άλλους, δυστυχώς πιο επικίνδυνους, που εμπίπτουν περισσότερο στη σφαίρα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής σπέκουλας και των διεθνών ανταγωνισμών.

Θέλω απλά να επισημάνω ότι από όλα τα πυρά, τα περισσότερο επώδυνα είναι πάντα τα φίλια.

Και η χώρα μας δεν έχει πολλά επιστημονικά μεγέθη με την παγκόσμια αποδοχή και επιρροή του Ιωαννίδη για να τα πυροβολεί και να επιχειρεί να τα αποδομήσει απερίσκεπτα. Η παρατήρηση αυτή εξαιρεί προφανώς και προς τιμήν σας τον κ. Παπαδόπουλο και το άρθρο του στην «Καθημερινή».                                                                                                                  

Γιωργος Κωνσταντελλος, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., Διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή