Οι βάσεις ΑΕΙ, το δένδρο και το δάσος

Οι βάσεις ΑΕΙ, το δένδρο και το δάσος

Κύριε διευθυντά

Εφτασαν πάλι οι μέρες που οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί γεμίζουν με άρθρα και ρεπορτάζ με τον τίτλο «Ο πρώτος των πρώτων». Μιλάω για τις βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν χθες και την εμμονή μας κάθε χρόνο να αναζητούμε εκείνους που πέτυχαν την υψηλότερη επίδοση στη σχολή με την υψηλότερη ζήτηση. Παρόλο που οι νέες και οι νέοι αυτοί σίγουρα κουράστηκαν και είναι χρήσιμο να τους ακούσουμε, θα ήταν επίσης χρήσιμο να ακούσουμε μερικές φωνές νέων που δεν πέτυχαν τον στόχο τους και που ενδεχομένως νιώθουν ότι τα όνειρά τους ματαιώθηκαν.

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να μάθουμε αν το δυσβάσταχτο κόστος των Πανελλαδικών Εξετάσεων για μια οικογένεια –οικονομικό και συναισθηματικό– τελικά δικαιολογείται. Πώς συγκρίνονται, για παράδειγμα, οι επιδόσεις αυτών που δεν έχουν κάνει φροντιστήρια με τις επιδόσεις εκείνων που έχουν κάνει και ποια η διαφορά αυτής της παραμέτρου στη μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη; Πώς συγκρίνεται η ψυχική υγεία των νέων που δεν πέρασαν από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων με εκείνες και εκείνους που πέρασαν; Υπάρχουν άραγε στατιστικές στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε για να εξαγάγουμε κάποια συμπεράσματα;

Ισως φέτος θα ήταν προτιμότερο να αφήσουμε τους πρώτους των πρώτων στη μοναξιά της κορυφής και να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως τα παραπάνω. Ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε απαντήσεις, η διατύπωση και μόνο τέτοιων ερωτημάτων είναι αρκετή για να μας αφυπνίσει και ίσως να κάνει τις επιλογές μας από εδώ και στο εξής πιο συνειδητές.

Δημητρης Βουκαντσης, Ερευνητής, Οξφόρδη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή