Το Δίκαιο της Θαλάσσης, ο δημόσιος διάλογος

Το Δίκαιο της Θαλάσσης, ο δημόσιος διάλογος

Κύριε διευθυντά

Γνωρίζω προσωπικώς και τιμώ τους καθηγητές κ. Χ. Ροζάκη και Α. Συρίγο. Με το θάρρος της φιλίας μας αλλά και του γεγονότος ότι ασχολούμαι επί δεκαετίες με τα ζητήματα του Δικαίου της Θαλάσσης και των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας, ως επικεφαλής της Ελλ. Αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών της Ελλάδος με τις όμορες χώρες, ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι η δημοσία ανταλλαγή απόψεων και δη διισταμένων επί θεμάτων ακολουθητέας πολιτικής στα σχετικά ζητήματα, δεν ωφελεί αλλά κινδυνεύει να καταστήσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας δυσχερέστερη.

Τα σχετικά ζητήματα πολιτικής δεν περιορίζονται ούτε στην ανακοίνωση γεωγραφικών συντεταγμένων στον ΟΗΕ, ούτε στη νομολογία των Διεθνών Δικαστηρίων, ούτε βεβαίως στο εν εξελίξει πρόγραμμα ερευνών και παραχωρήσεων αδειών εξορύξεως υδρογονανθράκων στον περιβάλλοντα τη χώρα μας θαλάσσιο χώρο.

Η θέσπιση στόχων στην εξωτερική πολιτική της χώρας είναι αναγκαία και θεμιτή, ακόμη και μέσω αρθρογραφίας, αλλά η ακολουθητέα στρατηγική και η τακτική αναφορικά με αυτούς είναι διαφορετική υπόθεση, που απαιτεί περισυλλογή, μελέτη και κυρίως συνολική προσέγγιση όλων των επί μέρους παραμέτρων.

Γεώργιος Σαββαϊδης, Πρέσβης Ε.Τ., πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Ελλ. Αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών της Ελλάδος με τις όμορες χώρες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή