Αξια τέκνα της Κουκουβίστας

Αξια τέκνα της Κουκουβίστας

Κύριε διευθυντά

Εδώ πιο πάνω, κρέμεται από ψηλά η Καλοσκοπή, κοινώς Κουκουβίστα, μια αετοφωλιά της Γκιώνας, γνωστή και ως «Μπαλκόνι της Γκιώνας». Εδώ γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Χρήστος Μαλεβίτσης. Φωτογραφία δείχνει μάθημα στο δάσος, γιατί οι Γερμανοί έχουν κάψει το χωριό, μαζί και το σχολείο. Ανάμεσα στα ρακένδυτα μαθητούδια, η φατσούλα του μεγάλου στοχαστή. Αλησμόνητες οι επιφυλλίδες του στην «Κ», στη θέση που φιλοξενείται σήμερα επαξίως ο κ. Χρήστος Γιανναράς. «Θα περάσουμε έρημο! Πάρτε μαζί σας παγούρι…». Αυτά, δύο δεκαετίες και πλέον προτού ξεσπάσει η κρίση. Προφήτης ήταν ο άνθρωπος;

Ενα άλλο τέκνο της μικρής κι ασήμαντης Κουκουβίστας πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς, ή μάλλον τον «απήγαγαν» οι Αμερικάνοι μόλις τελείωσε το σχολείο. Κατέληξε επιστημονικό στέλεχος της NASA. Χρόνια έκανε να ξαναδεί το χωριό και όταν επιτέλους το κατόρθωσε, συνοδευόταν από δύο «γορίλες». Μαζί έτρωγαν, μαζί περιδιάβαιναν τα αγαπημένα χώματα. Λένε, ότι δοκίμαζαν προηγουμένως ακόμη και το φαγητό της μάνας. Σαν ήρθε η ώρα του αποχωρισμού, ο πατέρας αποχαιρέτησε ως εξής: «Αϊντε στο καλό γιε μ’, να φάμε κι εμείς με την ησυχία μας».

Τα σχόλια θα καταλήξουν αναπότρεπτα, μοιραία, στην κλάψα: «Μας φεύγουν τα καλύτερα μυαλά!». Καλά δεν υπάρχουν μυαλά που μένουν; Υπάρχουν, αλλά πάνε χαμένα.

Ιωαννης Αθαν. Μακρης, Καστέλλια Παρνασσίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή