Αλήθεια, αυτά τα ΑΕΙ μάς αξίζουν;

Αλήθεια, αυτά τα ΑΕΙ μάς αξίζουν;

Κύριε διευθυντά

Στα συλλαλητήρια διατρανώνουμε με ενθουσιασμό ότι δεν θα ανεχθούμε να σφετερίζονται ξένοι οτιδήποτε ελληνικό. Ομως οι ίδιοι εμείς που υπερηφανευόμαστε για τον ελληνικό πολιτισμό ανεχόμαστε καθημερινά το να καταπατούνται βασικές αξίες του με καταλήψεις των ΑΕΙ και παντοειδείς βανδαλισμούς μέσα σε αυτά. Επιμελώς παραβλέπουμε έτσι, προς όφελος κομματικών συμφερόντων, ότι το μέγιστο επίτευγμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν η ανάπτυξη της επιστήμης της ελεύθερης σκέψης και η πάνδημη μόρφωση. Μέσα στα σύγχρονα ΑΕΙ είναι αδύνατο να γίνει αντιπαράθεση ιδεών, αφού ομάδες φανατικών ματαιώνουν κάθε ελεύθερη συζήτηση στο όνομα της δικής τους «ελευθερίας της σκέψης» που προστατεύεται από την παραποίηση και γελοιοποίηση της έννοιας «ακαδημαϊκή ελευθερία» που γίνεται μόνο εδώ τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μήπως όμως οι σύγχρονοι Ελληνες είναι απλά εξίσου ακαλλιέργητοι με τους γείτονές μας που θέλουν να σφετεριστούν τη δόξα της Αρχαίας Ελλάδας χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τον πολιτισμό της;

Θέλουμε να λεγόμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και κληρονόμοι του πολιτισμού τους, αλλά περιφρονούμε όσα δίδαξαν με τις θυσίες και το παράδειγμά τους. Βλέπουμε την καταγωγή μας σαν κληρονομικό τίτλο ευγενείας, που δεν χρειάζεται να κερδηθεί ή να δικαιολογηθεί. Μπορούμε να είμαστε όσο άξεστοι και ακαλλιέργητοι θέλουμε. Είμαστε όμως «απόγονοι» των αρχαίων και δεν μας προβληματίζει καν αν αυτοί θα ήθελαν να έχουν τέτοιους απογόνους σαν εμάς.

Γιαννης Κιουστελιδης, Συνταξιούχος επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή