Αιθεροβασίες, αναγνώσματα και θεωρίες συνωμοσίας

Αιθεροβασίες, αναγνώσματα και θεωρίες συνωμοσίας

Κύριε διευθυντά

Στέκομαι και κοιτάζω το «πλήθος» των «ψεκασμένων» εφημερίδων στο σχοινί του περιπτέρου. Χωρίς υπερβολή, η συμμετοχή αγγίζει το 50%. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η συνωμοσιολογία απέκτησε μεγάλο ακροατήριο, με τους θιασώτες της να καταλαμβάνουν ακόμα και βουλευτικά έδρανα. Γιατί όμως όλο αυτό το είδος σκέψης «γαργαλάει» τόσο πολύ το ενδιαφέρον του Ελληνα; Εντοπίζω δύο πιθανούς λόγους.

Ο πρώτος είναι επειδή του δίνει ένα ψυχολογικό επιχείρημα για απόσυρση, καθώς στο τέλος της ημέρας η βουλησιαρχία των «Τουρκοεβραίων που μας κυβερνάνε», των Rothschild και της λέσχης Μπίλντερμπεργκ θα είναι υπέρτερη κάθε απόπειρας προσωπικής ενεργοποίησης και συμμετοχής στον ρουν των εξελίξεων με έναν παραγωγικό τρόπο. Μια ιδεολογία του μυσταγωγικά προσχεδιασμένου σε απαλλάσσει από την υποχρέωση του να αξιολογήσεις κοσμοθεωρίες, να αποτιμήσεις γεγονότα, να αναζητήσεις ιδέες, σε απαλλάσσει από το να τοποθετηθείς, εν πάση περιπτώσει, σε κάποιο σημείο του χάρτη της κεκτημένης απ' την ανθρωπότητα γνώσης.

Ο δεύτερος είναι επειδή του προσφέρει εύκολη αισιοδοξία, παρέχοντας προσδοκίες για μελλοντικές νίκες εθνικού χαρακτήρα απέναντι στις διεθνείς σέκτες και αυτό επειδή «το έχουν πει οι γέροντες» ή επειδή «είμαστε Ελληνες και έχουμε το σύμπαν με το μέρος μας», κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα εύπεπτο γεύμα με κυρίαρχα υλικά την υπεραπλούστευση και την αιθεροβασία, που τις περισσότερες φορές πασπαλίζεται με «άλας» σοβινισμού. IQ, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, εκπαίδευση διαδραματίζουν ρόλο, δεν λέω, μα ο ασπασμός αυτού του είδους σκέψης είναι κυρίαρχα θέμα επιλογής! Αποτέλεσμα του βήματος που αρνείται κανείς να κάνει. Ενα βήμα που απαιτεί παραδοχή σφαλμάτων και έναρξη μιας πορείας συμμόρφωσης με την πολυδιάστατη και συχνά μη βολική πραγματικότητα.

Αλέξανδρος Τσιχλας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή