Τα δ’ αισχρά κέρδη συμφοράς εργάζεται

Τα δ’ αισχρά κέρδη συμφοράς εργάζεται

Κύριε διευθυντά

Τώρα που παίχτηκε και η τελευταία πράξη του δράματος, διά της δημεύσεως των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, χρήσιμο φρονώ ότι είναι να θυμηθούμε μερικά σοφά ρητά των αρχαίων που ταιριάζουν στην περίπτωσή του.

1. «Απαντα τω πλουτείν υπήκοα», δηλαδή όλα υποτάσσονται στην ανάγκη για πλουτισμό (Αριστοφάνης). 2. «Απ’ όνων εφ’ ίππους»,  δηλαδή από τα κατώτερα στρώματα ήθελε να αναρριχηθεί παρ’ ολίγον πρωθυπουργός. 3. «Ηθος ανθρώπω δαίμων», δηλαδή ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι ο θεός που καθορίζει τη μοίρα του (Ηράκλειτος). 4. «Αρχή άνδρα δείκνυσι», δηλαδή όταν ο άνθρωπος αποκτά εξουσία, δείχνει και τον πραγματικό χαρακτήρα του (Βίας). 5. «Τα δ’ αισχρά κέρδη συμφοράς εργάζεται», δηλαδή αυτά που κερδήθηκαν με αισχρό τρόπο φέρνουν συμφορές (Μένανδρος). Ετσι: 6. «Ζευς κολαστής των άγαν υπερφρόνων», δηλαδή ο θεός τιμωρεί τους ανθρώπους όταν παίρνουν τα μυαλά τους αέρα (Ευριπίδης).

Δημητρης Δημητριου, Tέως δικηγόρος παρ’ Α.Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή