Ο Λένιν, το ουίσκι και τα ανέκδοτα

Ο Λένιν, το ουίσκι και τα ανέκδοτα

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 18-2-2018 ο Πάσχος Μανδραβέλης αναφέρεται στα αναρίθμητα ανέκδοτα, τα οποία κυκλοφορούσαν στη Σοβιετική Ρωσία και στις «Λαϊκές Δημοκρατίες», άκρως δηκτικά για τα καθεστώτα αυτά. Ας μου επιτραπεί να αναφέρω δύο – τρία εξ αυτών. Το πρώτο αναφέρεται από τη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Νομπέλ Λογοτεχνίας 2015, στο βιβλίο της «Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου», κατά το οποίο: «Κομμουνιστής είναι όποιος διαβάζει Μαρξ, αντικομμουνιστής αυτός που τον κατάλαβε».

Στη «Λαϊκή Δημοκρατία» της Ουγγαρίας, όπου έζησα 4-5 χρόνια της παιδικής μου ηλικίας, όμηρος των ανταρτών του λεγόμενου ΔΣΕ, κυκλοφορούσε το ανέκδοτο: ο Μαρξ έγραψε το «Κεφάλαιο» και το «Μανιφέστο». Στους Δυτικούς άφησε το Κεφάλαιο και στις «Λαϊκές Δημοκρατίες» το Μανιφέστο…

Εξάλλου το 1975 ότε επεσκέφθην την πάλαι ποτέ «Λαοκρατική Δημοκρατία» της Ανατ. Γερμανίας, στο κέντρο της Δρέσδης υπήρχε ένα τεράστιο άγαλμα του Λένιν με εκατέρωθεν έναν εργάτη και έναν αγρότη, οι οποίοι ακουμπούσαν τα χέρια τους στους ώμους του Λένιν. Απέναντι υπήρχε ένα ξενοδοχείο, εις το οποίο επωλούντο δυτικά προϊόντα (τσιγάρα, ουίσκι κ.λπ.). Ο αείμνηστος πολιτικός πρόσφυγας Σωτήρης Καραμάνος, ανάπηρος από τη συμμετοχή του στο αντάρτικο του Τίτο, από την Αγία Τριάδα του Αργους, μου έλεγε ότι οι Ανατολικογερμανοί κυκλοφορούσαν το ανέκδοτο, ότι ο εργάτης και ο αγρότης με τα χέρια τους στους ώμους του Λένιν τον εμπόδιζαν «να μεταβεί» στο απέναντι ξενοδοχείο για ν’ αγοράσει δυτικά προϊόντα!!!

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή