Ωδή για τα ποτάμια που εγκιβωτίσαμε

Ωδή για τα ποτάμια που εγκιβωτίσαμε

Κύριε διευθυντά

Ανατρέχοντας σε κάποιο σύγγραμμα, συμπτωματικά ανακάλυψα αναφορές για τα τρία ποτάμια της Αθήνας που πια δεν είναι ορατά, τον Κηφισό, τον Ιλισό και τον Ηριδανό.

Ενώ κατά την αρχαιότητα είχαν ιερή και θεϊκή υπόσταση και ήταν χώρος αναψυχής και περισυλλογής, εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες ίσως να είμαστε ο μοναδικός λαός που προτίμησε τον εγκιβωτισμό των ποταμών (αλλά και χειμάρρων και ρεμάτων) προκειμένου το κράτος να γλιτώσει την καταβολή απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη οδών. Ετσι περπατάμε ανύποπτοι τη βουερή Μιχαλακοπούλου, την Καλλιρρόης, ακόμη και την Καποδιστρίου και την Ιερά Οδό, όπου υπογείως διέρχεται ακόμη το παντοδύναμο ύδωρ κατεβαίνοντας από την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, για να φθάσει μέχρι το Φάληρο και να χυθεί στον Σαρωνικό Κόλπο.

Ομως, δεν κελαρύζουν πια τα νερά ούτε καταφεύγουν πουλιά πάνω στα δέντρα και στις καλαμιές ούτε ευωδιάζουν πια τα κλαδιά τους…

Μαριλενα Τερζη, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή