ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα νέα από το μαντείο: Δελφοί εναντίον Νταβός

ta-nea-apo-to-manteio-delfoi-enantion-ntavos-2239058

Κύριε διευθυντά
Ολοι γνωρίζουν ότι οι Δελφοί είναι ο ομφαλός της Γης, το σημείο στο οποίο συναντήθηκαν οι αετοί του Διός αφού πέταξαν γύρω από τη Γη. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ανάμεσα στα αρχαία αναδύεται το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η απάντηση της Ελλάδας στο Νταβός. Στην τρίτη του σύνοδο, στις 1-4 Μαρτίου, έλαβαν μέρος 2.500 προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς και 400 κορυφαίοι ομιλητές. Ο άτυπος χαρακτήρας του και οι ζωηρές συζητήσεις στους κόλπους του δεν είχαν καμία σχέση με τη μεγαλοπρέπεια του Νταβός. Ο τυπικός άνθρωπος του Νταβός, με τις ανιαρές απόψεις του περί Τρίτου Κόσμου και την ομοιόμορφη υποστήριξη προς επιχειρήσεις και δισεκατομμυριούχους, θα ένιωθε άβολα στο «οικογενειακό» αυτό περιβάλλον.

Παρήλασαν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και κάθε είδους αξιωματούχοι, ενώ τόσο το κοινό όσο και οι ομιλητές προέρχονταν από ποικίλους χώρους και συζητούσαν κάθε πιθανή άποψη. Την κυβέρνηση Τραμπ εκπροσώπησε ο Τζορτζ Τζιτζίκος, που διετέλεσε διευθυντής προγραμματισμού του Λευκού Οίκου ώς τις 31 Ιουλίου 2017, και ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κόρι Λεβαντόφσκι, ο οποίος περιέγραψε εκ των έσω και με πιπεράτη γλώσσα τον τρομακτικό τρόπο σκέψης που κυριαρχεί στον Λευκό Οίκο. Πιο διαχρονική σημασία είχαν οι αναλύσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων από τον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας για τα λάθη του παρελθόντος και τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Φόρουμ των Δελφών μεγαλώνει και ανθεί σε μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2008 και της οποίας το χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Αυτό το βάρος, η φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και η βαθιά αβεβαιότητα για το μέλλον δίνουν στο φόρουμ τον χαρακτήρα του επείγοντος και του συγκεκριμένου, σε αντίθεση με τον αέρα συγκατάβασης που κυριαρχεί στο Νταβός. Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι εργασίες διεξάγονται ανάμεσα σε ερείπια 2.500 ετών είναι από μόνο του ένα μνημείο στην επιμονή και στην ανθεκτικότητα των Ελλήνων.

Ριτσαρντ Λ. Τζακσον
Πρόεδρος του Athens College
Αθήνα