Το Δόγμα Τρούμαν, ο Εμφύλιος, το άγαλμα

Το Δόγμα Τρούμαν, ο Εμφύλιος, το άγαλμα

Κύριε διευθυντά

H παράλληλη προσπάθεια της καταστροφής του αγάλματος του προέδρου Τρούμαν, στη Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου, στην προ ημερών πορεία κατά της αμερικανικής πρεσβείας, δεν εντάσσεται στον γενικό αντιαμερικανισμό των αριστερών από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Ηταν ειδικά στοχευμένη κατά του Τρούμαν, συνυφασμένη με την καταστρεπτική από κάθε άποψη αναβίωση των μνημών του εμφυλίου πολέμου από την «για πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση Τσίπρα, την ημέρα της ορκωμοσίας της.

Υπενθυμίζω ότι το γνωστό Δόγμα Τρούμαν που εξαγγέλθηκε τον Μάρτιο του 1947, ήταν πολιτική υποστήριξης των ΗΠΑ, στρατιωτικά και οικονομικά, κυρίως της Ελλάδος αλλά και ενδεχομένως και της Τουρκίας,  για να αποτρέψει την ένταξή τους μεταπολεμικά στην  επί Στάλιν σοβιετική  σφαίρα επιρροής. Πολλοί ιστορικοί τη θεωρούν απαρχή του από τότε Ψυχρού Πολέμου των δύο υπερδυνάμεων, έχοντας υπόψη τους το πρώτο του «θερμό» επεισόδιο, τα Δεκεμβριανά και την έναρξη του εμφύλιου μας πολέμου.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο, ο Τρούμαν δήλωσε επί λέξει, ότι το Δόγμα του ήταν η πολιτική υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στους ελεύθερους λαούς που αντιστέκονται: «στην προσπάθεια υποδούλωσής τους από ένοπλες μειονότητες ή από εξωτερικές πιέσεις».

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή