«Εξω οι πρίγκιπες από το στράτευμα»

«Εξω οι πρίγκιπες από το στράτευμα»

Κύριε διευθυντά

Ο συνάδελφος ιατρός κ. Γρ. Σκαμπαρδώνης σε επιστολή του στην «Κ», 24-5-2018, σχολιάζοντας άρθρο της εφημερίδας, υπερασπίζεται τη μνήμη του πρίγκιπα Ανδρέα, τονίζοντας τα ηγετικά του προσόντα. Δεν διαφωνώ, μπορεί να έχει δίκαιο. Θέλω να θέσω το θέμα από άλλη διάσταση που απασχόλησε στο παρελθόν τις Ενοπλες Δυνάμεις επί πολλές δεκαετίες. Επρεπε οι πρίγκιπες να υπηρετούν, σε μάχιμες μονάδες, ως υφιστάμενοι ή ως διοικητές;

Η πείρα έδειξε ότι η παρουσία τους ήταν αρνητική για την πειθαρχία του στρατού. Ποιος διοικητής ετόλμησε ποτέ να τιμωρήσει πειθαρχικά μέλος της βασιλικής οικογένειας για παράβαση των κανονισμών; Ηταν όλοι στο απυρόβλητο. Στους ανωτάτους βαθμούς, ποιος αντιστράτηγος θα διαφωνούσε, σε ώρα μάχης, με τους ανωτέρους του (ακόμη και αν είχε δίκαιο), διατυπώνοντας επίσημα τη διαφωνία του; Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γρ. Σκ., εάν δεν ήταν πρίγκιπας ο Ανδρέας, σίγουρα θα του είχε αφαιρεθεί η διοίκηση.

Αυτά ήταν σε όλους γνωστά, γι’ αυτό ένα από τα αιτήματα των επαναστατών στο Γουδί, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους, ήταν να φύγουν οι πρίγκιπες από τον Στρατό.

Γεωργιος Αραμπατζης, Στρατιωτικός ιατρός ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή