Οι νεο-βάρβαροι είναι δίπλα μας

Οι νεο-βάρβαροι είναι δίπλα μας

Κύριε διευθυντά

Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια πρωτοφανής αλλαγή στην ατομική και ομαδική ψυχολογία.

Η ατομική και κοινωνική συμπεριφορά έχει χαρακτηριστικά που ήταν άγνωστα ακόμα και στο κοντινό παρελθόν. Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο διαρκής εκνευρισμός, το ευέξαπτο, το οργίλο, το εριστικό, το επιθετικό. Πάνω από τα όρια ανοχής, πέρα από το πλαίσιο λογικής, εγγύτατα αν όχι εντός του πεδίου νοσηρότητας.

Αφορμή για τη διατύπωση των σκέψεων αυτών αποτέλεσε ένα περιστατικό στο οποίο παρευρέθηκα «ως αυτόπτης και αυτήκοος» μάρτυρας.

Σε ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ), κάπου στην Πατησίων, 5-6 άτομα είχαν μπει στη σειρά για να βγάλουν χρήματα.

Πρώτο στην ουρά ήταν ένα πολύ συμπαθητικό ζευγάρι. Εκείνος πρέπει ηλικιακά να βρισκόταν στην αρχή της δέκατης… δεκαετίας της ζωής του και η συμβία του πολύ κοντά στην ηλικία του. Είχαν αρχίσει τη διαδικασία με κινήσεις συνάδουσες με την ηλικία τους. Τέταρτος στην ουρά ήταν ένας κοτσονάτος εβδομηντάρης. Ψηλός, γεροδεμένος, αρειμάνιος. Δεν θα είχε περάσει ούτε ένα λεπτό από τη στιγμή που το ζευγάρι είχε αρχίσει τη διαδικασία ανάληψης, όταν ο εβδομηντάρης άρχισε να ουρλιάζει κυριολεκτικά κατά του συμπαθέστατου παππού: «Αντε ρε, θα περιμένουμε καμιά ώρα ακόμα να τελειώσεις; Αν δεν μπορείς, πήγαινε μέσα στο ταμείο. Εσένα θα περιμένουμε;».

Ο γλυκύτατος παππούς κεραυνοβολήθηκε από τη βίαιη, σκαιά και βάρβαρη αυτή επίθεση και λίγο έλειψε να καταρρεύσει. Τον στήριξε όμως η συμβία του και το μπαστούνι του και στάθηκε όρθιος… Καθυστέρησα λίγα λεπτά στο σημείο για να δω τι θα έκανε μετά τη συναλλαγή του ο φραστικός τρομοκράτης. Με πόση σπουδή θα έτρεχε για κάποια κατεπείγουσα ανάγκη του… Βγήκε στην Πατησίων, άναψε τσιγάρο και περπατώντας αργά και χαλαρά, χαζεύοντας στις βιτρίνες, πήρε κατεύθυνση προς την Ομόνοια. Γιατί να βιαστεί; Είχε κατατροπώσει πριν από λίγα λεπτά ένα δύσκολο αντίπαλο. Τον υπερενενηκοντούτη παππού του ΑΤΜ…

Με κατέλαβε ένα αίσθημα θλίψης και αηδίας. Με τρόμαξε το θηρίο που έκρυβε μέσα του ο εβδομηντάρης του ΑΤΜ. Μήπως είναι τελικά, φίλοι μου, αδάμαστο αυτό το θηρίο;

Μιχαλης Ιω. Μιχαλακοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή