Οι κουκουνάρες και τα στουπιά

Οι κουκουνάρες και τα στουπιά

Κύριε διευθυντά

Η πυρκαγιά στν Ανατολική Αττική την οποία έζησα από οριακά ασφαλή απόσταση, έφερε στη μνήμη την άλλη μεγάλη, αλλά ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, φωτιά στην Εκάλη και Κηφισιά την 4η Αυγούστου 1981. Οι προσωπικές μου σημειώσεις από την εποχή εκείνη ίσως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες σας.

Πολλοί έκριναν ως αρχικό αίτιο της πυρκαγιάς κάποιους σπινθήρες από αγωγούς μέσης τάσης της ΔΕΗ. Παρασύρθηκε ακόμη και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης που μίλησε για τη ΔΕΗ και για τις «κουκουνάρες» που λόγω «ρωτακισμού» πρόφερε «κουκουνάΓες», πράγμα που έγινε αφορμή για κακόγουστη ειρωνεία σε βάρος του κατά την προεκλογική περίοδο που ακολούθησε.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι κατηγορίες αυτές ήταν αστήρικτες. Εχω απομαγνητοφωνημένες αναφορές από τον ασύρματο τεχνιτών της ΔΕΗ που ανέφεραν την κίνηση ατόμων που έβαζαν φωτιές με στουπιά στη Νέα Πεντέλη, στη Γιασεμιών και Θέμιδος στην Εκάλη, κοντά στο κτήμα Λάτση και αλλού. Παράδειγμα απομαγνητοφώνησης μηνυμάτων τεχνιτών προς Κέντρο Κατανομής Φορτίου:

Τσεπετονίδης: «Κύριε Μπάρλα, όπως μας πληροφορούν εδώ πέρα οι κάτοικοι, ρίχνουν στουπιά με βενζίνη αναμμένα, λέει.

Το ’χουμε δει και εμείς, Σπύρο, υπάρχουν σκόρπιες φωτιές παντού. Περνάνε μηχανάκια και πετάνε φωτιά».

Σπ. Γεωργιόπουλος:  «Η κατανομή Νέας Ιωνίας, μας ακούει;»

Κ. Φ.: «Ακούει η Νέα Ιωνία».

Σπ. Γεωργιόπουλος: «Ειδοποίησε το 109, εδώ στην Πεντέλη κυκλοφορεί ένα μηχανάκι που βάζει φωτιές.

Και ακολουθεί πλήρης περιγραφή της μηχανής, του σημείου και της προσπάθειας του τεχνίτη να καταδιώξει τον δράστη.

Τα είχα (και έχω) όλα αυτά με επίσημο διαβιβαστικό του διευθυντή Εκμεταλλεύσεως Διανομής Χρ. Βουδούρη και ενημέρωσα με ιδιόχειρο σημείωμά μου τον αρμόδιο υπουργό.

Αν, όπως κάποιοι υπαινίχθηκαν, υπήρξε φέτος οργανωμένος εμπρησμός στην Ανατολική Αττική, αντίστοιχα μηνύματα πρέπει να έχουν καταγραφεί.

Ραφαήλ Μωυσής

Τότε διοικητής της ΔΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή