Στον πηγαιμό για την Ιθάκη

Κύριε διευθυντά

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος μια ψευδή αντίληψη περί οικονομίας την οποία είχαν δημιουργήσει οι προκάτοχοί του, εκφώνησε έναν κατά τα άλλα πολιτικά εμπνευσμένο και ελληνοπρεπή λόγο προς ευνουχισμένους πολίτες, που ενώ διαμαρτύρονται για την καχεξία που βιώνουν φαίνεται να μην καταλαβαίνουν τα αίτια που τη δημιουργούν.

Πέρα από την αναφορά του στην ελληνική μυθολογία και την παρομοίωση σημερινών καταστάσεων με δημοφιλείς όσο και διδακτικές ιστορίες-αναφορές, μερικές εκ των οποίων ίσως και να έχουν αφαιρεθεί από τη  διδακτέα ύλη του υπ. Παιδείας, αναφέρθηκε σε δύο τάχα οικονομικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής του.

Το πρώτο αφορά το κατόρθωμα, όπως το θεωρεί, του να αποφύγει την έξοδο από το ευρώ, πράγμα για το οποίο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα τα καταφέρει με τις πολιτικές  που ακολουθούσε και είχε εξαγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση πριν από την κωλοτούμπα ως κυβέρνηση.

Και όμως είχε τη μοναδική ευκαιρία, αλλά και τη λαϊκή εντολή με το δημοψήφισμα του 2015, να βγάλει τη θηλιά του ευρώ από τον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας, που αποδεδειγμένα οδηγεί στην αφαίμαξη της οικονομίας με σύγχρονη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Τότε, η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον υπ. Οικονομικών κ. Λαφαζάνη διότι, όπως όφειλε, είχε plan b για την ετοιμότητα της χώρας προς επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ακόμη και ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε την αναγκαιότητα της ετοιμότητας για έξοδο από μία εκ των χειροτέρων παγίδων εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία την είχαν οδηγήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το δεύτερο θανατηφόρο κατόρθωμα για το οποίο είναι υπερήφανος ο πρωθυπουργός, είναι η επίτευξη πλεονασμάτων έναντι των ελλειμμάτων των προηγουμένων κυβερνήσεων. Ολο το πολιτικό σύστημα με τη διαστροφή της σημασίας των λέξεων παραπλανούσε τότε τον λαό και απέκρυπτε ότι το πλεόνασμα αφορούσε τον προϋπολογισμό της  κυβέρνησης και όχι τους πολίτες. Ως γνωστόν, το πλεόνασμα της κυβέρνησης σημαίνει ότι εισπράττει από τον λαό  περισσότερα από ό,τι του επιστρέφει για μισθούς και συντάξεις, υγεία, παιδεία και ασφάλεια.

Σε μια ελεύθερη χώρα με σοφούς άρχοντες, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης πρέπει να είναι αρνητικός ώστε οι πολίτες να παίρνουν περισσότερα από την κυβέρνηση, η οποία καλύπτει το έλλειμμα εκδίδοντας νέο χρήμα, που πηγαίνει σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι σε ψηφοθηρικά ρουσφέτια. Δυστυχώς, τέτοιοι ήταν και είναι οι άρχοντες της άμοιρης Ελλάδος και σήμερα μάλιστα, που δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης χρήματος, όχι μόνο δανείζονται χρήματα, αλλά δημιουργούν και πλεονάσματα εις βάρος του λαού για να καλύψουν δανειακές ανάγκες χωρίς να έχουν δυνατότητα για αναπτυξιακά έργα.

Κατά τα άλλα, θα πρέπει να επαινέσω τον πρωθυπουργό για τον χαρισματικό του λόγο και την ικανότητά του να κρύβει την αλήθεια και να παραπλανά τον λαό, εκτός και εάν ο ίδιος δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας. Οσον αφορά τις δήθεν αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, δεν αξίζει να διαθέσω άλλο χρόνο.

Ηλιας Σταμπολιαδης

Δρ μηχανικός Μεταλλείων, μεταλλουργός, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Ερντογάν και θρησκεία

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το άρθρο του κ. Γιανναρά στην κυριακάτικη «Καθημερινή», τα ακόλουθα: Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. καθηγητής δίνει εύσημα στον Ερντογάν για το «σουράτ» που εξαπέλυσε: «Ο Αλλάχ θα σώσει την οικονομία μας κόντρα στο δολάριο…» και στις κακούργες και αιμοδιψείς αγορές, όπως προσέθεσε ο κ. Γιανναράς στο άρθρο του…

Η θρησκοληψία και ο φανατισμός Ερντογάν είναι κοινός τόπος, αλλά εμένα τουλάχιστον δεν με εκπλήσσει η ταυτόσημη θρησκοληψία του αρθρογράφου σας… Τη βασική, ορθόδοξη μεν αλλά φανατική δε, κοσμοθεωρία του τη γνωρίζω καλά.. εδώ και 60 χρόνια. Οσο και αν καταφέρνει, με τη βοήθεια της όντως γλαφυρής πένας του, να την καμουφλάρει αρκετά πειστικά, ώστε να περνάει στο πόπολο το δόγμα του, τουτέστιν «Για τα προβλήματά μας δεν φταίνε οι Καραμανλής, Παπανδρέου, Τσιπρας και το κακό μας κεφάλι, αλλά η Δύση, οι αγορές και ο ξενόφερτος πολιτισμός που μας μαγαρίζει τα όσια και ιερά μας….».

Δεν διαφέρει σε τίποτε από τους Καμμένους: «Τους αξιωματικούς μας τους ελευθέρωσε η Παναγία»… Μόνο που ο Νταλάρας, μερικές δεκαετίες πριν, το είπε πιο ωραία, πιο σύντομα και μελωδικά: «Εγώ Χριστό και εσύ Αλλάχ, αλλά και οι δυο μας αχ και βαχ…».

Κωνσταντινος Λυκας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή