Πάρτι εξαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας

Πάρτι εξαγωγέων ηλεκτρικής ενέργειας

Κύριε διευθυντά

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αύξηση των ποσοτήτων οικονομικής ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕ) που θα υποχρεωθεί να πουλήσει η ΔΕΗ, διότι ο στόχος μείωσης του μεριδίου της στην προμήθεια δεν έχει επιτευχθεί. Πρόκειται για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ που, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση και τον νόμο, έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους προμηθευτές να φτιάξουν μείγμα ΗΕ αντίστοιχο σε κόστος με της ΔΕΗ και επομένως να προσφέρουν καλύτερες τιμές και να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Ομως έχει επανειλημμένως γραφεί ότι μεγάλες ποσότητες αγοράζονται από εμπόρους που τις χρησιμοποιούν για εξαγωγές αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, χωρίς φυσικά να ωφελείται ο καταναλωτής. Το εύλογο ερώτημα, που για πολλοστή φορά έχω θέσει, είναι γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος, με αποτέλεσμα η ζημιογόνος ΔΕΗ να υφίσταται περαιτέρω ζημία και να ωφελούνται οι έμποροι αντί του καταναλωτή;

Η ΡΑΕ έχει δηλώσει ότι η διαδικασία πώλησης εντάσσεται στις ρυθμίσεις του μοντέλου αγοράς που ισχύει και επομένως δεν μπορεί να μπει κανείς περιορισμός. Ομως, αγαπητοί της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, «αγορά» σημαίνει ότι αυτός που επιθυμεί να πουλήσει προσφέρει και αυτός που θέλει ν’ αγοράσει αγοράζει στην τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά. Οι πωλήσεις ΝΟΜΕ είναι κάτι διαφορετικό. Η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλήσει, δεν είναι μια επιχειρηματική πράξη από την οποία προσδοκά κέρδος. Συνεπώς οι πωλήσεις ΝΟΜΕ είναι κάτι διαφορετικό, τι σχέση έχει «ο φάντης με το ρετσινόλαδο»; Η ΡΑΕ γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, διότι το 2014 έπειτα από δημόσια διαβούλευση κατέληξαν σ’ ένα σύνολο κανόνων με στόχο η ενέργεια αυτή να χρησιμοποιείται για να ωφεληθεί ο καταναλωτής. Προφανώς το κείμενο αυτό έχει αγνοηθεί.

Γράφηκε και κάτι ακόμη πιο τρελό, ότι δηλαδή οι δανειστές δεν επιτρέπουν ελέγχους. Με άλλα λόγια σημαίνει ότι οι δανειστές με πρόσχημα το όφελος του καταναλωτή θέλουν να πλουτίζουν οι έμποροι που δεν έχουν πελάτες στη λιανική! Δεν μπορώ να το δεχτώ, και στην ακραία περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβαίνει, γιατί οι διαπραγματευτές μας δεν το κατήγγειλαν; Περίμενα το υπουργείο να εγκαλέσει τη ΡΑΕ, τη ΓΕΝΟΠ να διαμαρτυρηθεί έντονα, τη ΔΕΗ να καταγγείλει, κ.λπ.

Αναμένουμε οι αρμόδιοι να ενημερώσουν τον Ελληνα καταναλωτή που θα επωμιστεί το κόστος.

ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΑΪΣΗΣ

Πρώην δ/ντής στη Γεν. Δ/νση Μεταφοράς της ΔΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή