ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Τα Αρχαία Ελληνικά και οι Γερμανοί

Τα Αρχαία Ελληνικά και οι Γερμανοί

Κύριε διευθυντά
Το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στις παρυφές του Μέλανος Δρυμού στη Γερμανία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’60 βρέθηκα και εγώ για ένα μέρος των σπουδών μου, ιδρύθηκε το 1457. Σε αυτό σπούδασαν ή/και δίδαξαν οι M. Weber, E. Husserl, H. Arendt, Fr. Hayek κ.ά. Επίσης έχει αναδείξει μέχρι τώρα, αν λογαριάζω σωστά, 19 νομπελίστες.

Στην είσοδο ενός από τα παλαιότερα κτίρια του πανεπιστημίου βρίσκονται δύο υπερμεγέθη χάλκινα αγάλματα που αναπαριστούν, το ένα (στα αριστερά) τον Ομηρο και στη βάση του είναι χαραγμένο με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες το: Εις Οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης και στο άλλο (στα δεξιά) του Αριστοτέλη με την επιγραφή: Πάντες άνθρωποι του ειδέναι ορέγονται φύσει. Λυπάμαι που θα το γράψω, αλλά και τότε λίγοι Ελληνες φοιτητές μπορούσαν να ερμηνεύσουν το δεύτερο χωρίο και μας βοηθούσαν Γερμανοί συμφοιτητές μας…

Μπαίνοντας παραμέσα στο παμπάλαιο αυτό κτίριο υπήρχε ακόμα σε έναν τοίχο μια μισοσβησμένη από τα χρόνια γερμανική επιγραφή, που έγραφε με γοτθικά γράμματα (gotische Schrift, 13. – 15. αι.): «Εδώ μέσα δεν μπαίνεις για να λατρέψεις την Επιστήμη αλλά για να την αμφισβητήσεις».

Κύριε υπουργέ της Παιδείας, της Ερευνας και των Θρησκευμάτων, πιστέψτε με, σε τέτοια πανεπιστήμια, και υπάρχουν αρκετά ακόμα στην Κεντρική Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι γνώσεις πολύτιμες αλλά και οι σπουδές συναρπαστικές!

Γιωργος Α. Κουρμουσης