Ο ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι και άλλες εισπράξεις

Ο ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι και άλλες εισπράξεις

Κύριε διευθυντά

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας, κατά γενικήν ομολογίαν, απαράδεκτος και συνάμα παράλογος φόρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά, μεταξύ και πολλών άλλων υποσχέσεων, την κατάργησή του. Βεβαίως, δεν τόλμησε να την πραγματοποιήσει, πιθανώς λόγω της πιέσεως των θεσμών, όπως τουλάχιστον δικαιολογείται. Ο κ. Μητσοτάκης επαγγέλλεται την αρχική του μείωση κατά 30% και την εν συνεχεία σταδιακή κατάργησή του. Το τελευταίο διάστημα κοινοποιήθηκε ότι στις σκέψεις της Ν.Δ. είναι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε αφενός μεν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά καθορίζοντας το ποσοστό συμμετοχής των ακινήτων της επικράτειάς τους αναλόγως των αναγκών, αλλά συγχρόνως να κρίνονται από τους δημότες αναλόγως της διαθέσεως των εισπραττομένων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω και να επισημάνω στον εισηγητή του μέτρου ότι ήδη οι δήμοι καθορίζουν τα οικονομικά του οίκου τους μέσω των θεσμοθετημένων και εισπραττομένων ΔΕΗ, δημοτικών τελών (Δ.Τ.) και δημοτικού φόρου (Δ.Φ.), το ύψος των οποίων αποφασίζεται από τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια, οι δε δημότες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τον τρόπο διαθέσεως των εισπραττομένων. Πλέον του Δ.Φ. και των Δ.Τ. οι δήμοι εισπράττουν και το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ).

Επομένως, μετακύλιση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα ήταν κατανοητή και αποδεκτή μόνο στην περίπτωση παραλλήλου καταργήσεως του Δ.Φ., των Δ.Τ. και του ΤΑΠ.

Παναγιώτης Μουστάκας, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή