Είναι θέμα πολιτισμού

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων είναι μία από τις χρόνιες παθογένειες της χώρας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σε τελευταία ανάλυση παράγει ανισότητες και παραπέμπει σε οτιδήποτε άλλο παρά σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ο πολιτισμός ως εξαγώγιμο προϊόν

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Οταν  πριν από κάμποσα χρόνια βρέθηκα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, επισκέφθηκα το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη Ρόζα Παρκς και στον αγώνα των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50. Το μουσείο ήταν διαδραστικό και αξιοποιούσε δεξιοτεχνικά την τεχνολογία εντάσσοντάς την μέσα στην ίδια τη διεργασία της μουσειακής αφήγησης.

Γιατί θύμωσε ο Ραγκούσης;

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εχει δίκιο ο Γιάννης Ραγκούσης. Η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στους δρόμους είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσει την παραβατικότητα. Ειδικά αν αυτοί κυκλοφορούν με βανάκια. 

Το κράτος ως πολυτεχνίτης

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Εχουμε αναφερθεί πολλάκις στο πάθημα των συχνοτήτων, το οποίο ποτέ δεν έγινε μάθημα. Πριν από επτά χρόνια σημειώναμε ότι «μέχρι το 1987 ο κρατικός έλεγχος στις ραδιοσυχνότητες ήταν ασφυκτικός. (...) 

Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου: Στο κουκούλι του πένθους, έναν χρόνο μετά

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Το πένθος είναι σαν την υγρασία: δεν μπορείς να την αποφύγεις, κολλάει πάνω σου, σε διαπερνά. Το πένθος είναι σαν ένα κουκούλι: το αόρατο νήμα του σε τυλίγει σφίγγοντάς σε μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο ασφυκτικά, σε ακινητοποιεί, σε καταπίνει.

Το Κονκλάβιο (23/07/19)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ομολογουμένως, το προχωρημένο ελληνικό καλοκαίρι και ο καύσωνας δεν δημιουργούν ακριβώς τις ιδανικές συνθήκες για ένα τριήμερο –και δη Σαββατοκύριακου– προγραμματικών δηλώσεων, ειδικά αν έχουν προηγηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις. 

Δείγματα συνεννόησης

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Παρά τις αναμενόμενες αντιπαραθέσεις και πέρα από τις επιμέρους επικριτικές δηλώσεις, είναι ορατές κάποιες αχτίδες συνεννόησης και συνεργασίας.

Το Τατόι δείχνει έναν δρόμο για το αύριο

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το Τατόι είναι θέμα εθνικό και όχι ειδικό. Φέρνει πλούτο, ανοίγει δουλειές, συνδέεται με τον τουρισμό, προσφέρει τόπο αναψυχής στη φύση για όλους, αποκαθιστά την ολιγωρία σε θέματα ιστορικής μνήμης, δίνει ομορφιά και στοχασμό. 

Επιστροφή στη ζωή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Βρίσκεστε στη μονάδα εντατικής θεραπείας κάποιου νοσοκομείου της Αττικής επί εβδομάδες, ανήμποροι να σηκωθείτε, με μια χαραμάδα ολιγόλεπτων κοινωνικών επαφών μέσα στην ημέρα από τις επισκέψεις συγγενών.

Η χαρτογράφηση της διασποράς

ΟΘΩΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ*, ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ**

Το φιλόδοξο εγχείρημα του Greek Diaspora Project του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι 6.000 κοινότητες και οργανώσεις.

80 χρoνια πριν... 23-7-1939

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΧΙΤΛΕΡ... ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ο αρχηγός του γερμανικού Τύπου κ. Otto Dietrich [...] είχε την καλωσύνην [...] να μου εξηγήση την βαθυτέραν έννοιαν και σημασίαν της πνευματικής και καλλιτεχνικής επαναστάσεως του εθνικοσοσιαλισμού.

Η καλύτερη τακτική

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η χώρα χρειαζόταν να νιώσει πως γυρίζει σελίδα. Η νέα κυβέρνηση έχει επιδείξει επαγγελµατισµό και δείχνει να είναι καλά προετοιµασµένη για την αντιµετώπιση των προβληµάτων. 

Το «δημόσιο» συμφέρον

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η χώρα μπορεί πραγματικά να πετάξει. Η ελληνική οικονομία έφτασε στο ναδίρ και έχει περιθώρια να ανέβει θεαματικά. Ανθρώπινο «ταλέντο» έχουμε απεριόριστο, σε όλους τους τομείς. Και για πρώτη φορά έπειτα από καιρό έχουμε μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει από επιχειρηματικότητα και θέλει να κινηθεί δυναμικά στον τομέα των επενδύσεων.

Τζογαδόρος στην Ανατολική Μεσόγειο

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πού το πάει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν πιστεύει ότι οι ρήξεις με τις ΗΠΑ και με την Ε.Ε. θα βγουν σε καλό για την Τουρκία. Αυτό τον καθιστά εξαιρετικά απρόβλεπτο και επικίνδυνο: όταν ο ίδιος δεν γνωρίζει πού οδηγεί τη χώρα του, ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα τον χειρισμών του. 

Αναγκαίες προσαρμογές

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Η τοποθέτηση του αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πως «τα πολιτικά προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας [Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία] αντιμετωπίσθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών, και αυτό μας αφήνει χώρο να κάνουμε περισσότερα στην οικονομία», σκανδάλισε ορισμένους στη Νέα Δημοκρατία.

Για τη σχέση του κράτους με τον πολίτη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη κρατική οντότητα στον πλανήτη, συλλογικότητα με οργανωμένο δημόσιο βίο και διεθνή αναγνώριση, που να εξυπηρετεί ανάγκες πολιτών κλείνοντας «ραντεβού» με τους πολίτες υπαίθριο, σε σταυροδρόμι συνοικιακό μεγαλούπολης. Οχι σε γραφείο ή προαύλιο γραφείων, όχι σε πάρκο, γήπεδο, σχολείο.

Ραντεβού (πριν από) τον Σεπτέμβριο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Το φετινό καλοκαίρι οι διακοπές θα είναι πραγματικές – το ελπίζω, τουλάχιστον. Το ελπίζω, νιώθοντας κιόλας τις τύψεις που συνοδεύουν (και οφείλουν πάντα να συνοδεύουν) κάθε ριπή αισιοδοξίας, που ακόμη και αν είναι δικαιολογημένη δεν παύει να είναι περιττή.

Η θυμωμένη ελληνική ταυτότητα

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η λέξη «θυμός» δεν άλλαξε από τον καιρό του Ομήρου. Ακόμη και η γραφή της παραμένει ίδια. Τονίζεται στο βραχύ όμικρον της λήγουσας κι έτσι γλίτωσε το κούρεμα γουλί της ορθογραφίας από το μονοτονικό. Στον Oμηρο είναι πλούσια σε σημασίες. Θυμός είναι η ψυχή, η καρδιά, η ίδια η ζωή, το αίσθημα, η βούληση, η απόφαση, η επιθυμία.

Οι αυθαίρετες αποφάσεις

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Αν είναι εύλογες οι αιτιάσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό...» καταργώντας τη νεοσύστατη Νομική Σχολή στην Πάτρα, τότε είναι εύλογη και η αντιστροφή τους. 

ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, ΑΚΕΕΔ, ΔΕΟΕ κ.λπ.

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Είναι «μυστήριαι αι βουλαί του ελληνικού κράτους» και συνεπώς ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) δεν εντάχθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αποστολή της τελευταίας είναι «η λήψη και η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών υπηρεσιών της, στους τομείς της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της φορολογικής απάτης και της παραοικονομίας».

ΔΕΗ, περιβάλλον και Μακρόνησος

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Οσοι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις ως πολίτες, όσοι διαθέτουν στοιχειώδη νοημοσύνη, αισθάνονταν τα τελευταία χρόνια ότι η κατάσταση της ΔΕΗ δεν ήταν καλή. Την περίοδο της κρίσης και ιδιαίτερα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η εταιρεία πήρε μια κατηφορική πορεία, που οφείλεται σε κάποιους ορατούς παράγοντες, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι αφανείς στον μέσο άνθρωπο.

«Καθόμουν στη βεράντα του Θεού»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Ο Γιουτζίν Σέρναν πέθανε το 2017 σε ηλικία 82 ετών. Ηταν ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, με την αποστολή Apollo 17, τον Δεκέμβριο του 1972. Στο ντοκιμαντέρ «The last man on the moon» του Μαρκ Κρεγκ (2014, Netflix), παρακολουθεί κανείς έναν καλοστεκούμενο ηλικιωμένο κύριο, που δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη «απόσυρση», να ταξιδεύει, να δίνει διαλέξεις, να προσπαθεί να ορίσει μια εμπειρία καταλυτική για τη ζωή του, κομβική για την επιστήμη και για τη σχέση μας με το σύμπαν. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 23-7-1939

gkat_02_2307_page_1_image_0006 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΧΙΤΛΕΡ... ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Ο αρχηγός του γερμανικού Τύπου κ. Otto Dietrich [...] είχε την καλωσύνην [...] να μου εξηγήση την βαθυτέραν έννοιαν και σημασίαν της πνευματικής και καλλιτεχνικής επαναστάσεως του εθνικοσοσιαλισμού.

Τελευταία Σελίδα

ap_19204411465754

Κίνα: Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ, γνωστός ως «χασάπης του Πεκίνου»

BBC

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Κινέζος πρωθυπουργός Λι Πενγκ, ο οποίος έμεινε κυρίως γνωστός για την αιματηρή καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης της Πλατείας Τιενανμέν το 1989, η οποία τον άφησε γνωστό στη συλλογική μνήμη ως «χασάπη του Πεκίνου».

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

galani-kathimerini-geyma-21-7-19-titina-chalmatzi

Ευανθία Γαλάνη στην «Κ»: O καρκίνος θα γίνει χρόνια νόσος

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

«Σε µερικά χρόνια θα θεραπεύουµε πλήρως ολοένα και περισσότερους καρκινοπαθείς». Η Ελληνίδα καθηγήτρια Ογκολογίας ερευνήτρια στη Mayo Clinic Ευανθία Γαλάνη µιλάει στην «Κ» αισιοδοξώντας για τη µάχη κατά της νόσου και τους τροποποιηµένους ιούς που µπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.