Το όπλο της απλότητας

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Οσο και αν εμείς έχουμε ανάγκη τη σταθερότητα στην Ευρώπη και στον κόσμο για να κερδίσουμε χαμένο χρόνο, όλα είναι ρευστά. Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε νέα κυβέρνηση και νέα πρόσωπα στην πολιτική, μπορεί να ελπίζουμε ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ηρεμίας και ανάπτυξης, αλλά αυτό θα κριθεί από πολλούς παράγοντες εντός και εκτός της χώρας.

Ερασιτεχνικός αθλητισμός

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Λυπάμαι πολύ που δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω ακριβώς τι σημαίνει αυτό που λέει ο τίτλος, αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας που θα το μπορούσαν. Είναι ενδεικτικό αυτό του πόσο αδιάφορη υπόθεση είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σε μια εποχή που ο επαγγελματικός αθλητισμός κυριαρχεί και έχει εξελιχθεί σε μεγάλο και στιβαρό τομέα της οικονομίας του θεάματος.

Ωστε υπάρχουν και απλές ανθρωποκτονίες;

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Χάνουμε το μέτρο, το βάρος, την αξία της λέξης. Οι λέξεις είναι πέτρες, μπορούν να γίνουν σφαίρες. Πρέπει να μάθουμε να μετράμε το βάρος των λέξεων, κυρίως όμως να σταματήσουμε τον άνεμο του μίσους που είναι πράγματι φρικιαστικός… 

Σκουριές και νέος ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Ακούγονται πολλά για την επερχόμενη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ· για σοσιαλδημοκρατικοποίηση που δεν πρέπει να είναι ΠΑΣΟΚοποίηση, για εξημέρωση και εκλογίκευση, για αγώνες στους δρόμους και αγώνες στη Βουλή, για τη χαμένη ανανεωτική παράδοση, τους αριστεριστές και τους σοσιαλίζοντες. 

Ανεξήγητη φρίκη

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

«Κάποιες φορές με πιάνει κάτι και θέλω να κάνω κακό» είπε ο δολοφόνος της Αμερικανίδας βιολόγου. «Κάνοντας το κακό, εξασκείς τη δύναμή σου σ’ όλους εκείνους που νιώθεις αναγκασμένος να τους κάνεις να την αισθανθούν, γιατί το κακό, ο πόνος, είναι ένα μέσο περισσότερο αισθητό από την ηδονή» γράφει ο Νίτσε στη «Θεωρία του σκοπού της ζωής».

H κατάκτηση της κανονικότητας

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Η προηγούμενη φορά που ακούστηκε ο ποιητικός λόγος του Κωνσταντίνου Καβάφη στη Βουλή ήταν τον Φεβρουάριο. «Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στον πάλαι ποτέ κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, κατά τη συζήτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

Το Κονκλάβιο (19/07/19)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ομολογώ ότι πάει καιρός που άκουσα ομιλία στη Βουλή που να απαιτεί παραπομπή σε... βιβλιογραφία. Αναφέρομαι στο εγκώμιο της πολιτικής που έπλεξε ο Κώστας Τασούλας στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου της Βουλής. 

Οχι άλλο FaceApp

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Γιατί κάποιος να θέλει να γεράσει πριν από την ώρα του είναι απορία που μπορεί να απαντηθεί ίσως μόνο από ειδικούς, ενώ χρήζει ψυχαναλυτικής προσέγγισης.

Οι «αντίπαλοι» και οι «εχθροί»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η χθεσινή αγόρευση του νέου προέδρου της Βουλής, κ. Κώστα Τασούλα, έδωσε ένα πολιτικό στίγμα που η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη, μετά μία σχεδόν δεκαετή –ταραγμένη και κοινοβουλευτικά– εποχή, κατά την οποία είδαμε σε ζωντανή μετάδοση κάθε πιθανή και απίθανη «λασπομαχία» στο εθνικό Κοινοβούλιο. 

Οι πλατείες των Βαλκανίων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

Ο πρόεδρος Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι την Τρίτη μίλησε σε μαζική λαϊκή συγκέντρωση που είχε διοργανώσει ο Σέρβος ομόλογός του  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, γνωρίζοντας ότι ο Γάλλος ηγέτης αρέσκεται να απευθύνεται σε συγκεντρωμένα πλήθη. 

Τι κρύβουν οι μπλε φάκελοι

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστεί για πρώτη φορά μια κυβέρνηση που φαίνεται να θέλει να φτιάξει αυτό που θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί από την αρχή της κρίσης, για να αντιμετωπιστούν τα βασικά, σοβαρά, χρόνια προβλήματα της χώρας.

80 χρoνια πριν... 19-7-1939

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΪΡΟΝΣΑΪΝΤ: Αι διεξαγόμεναι [...] αγγλοπολωνικαί στρατιωτικαί συνομιλίαι αποβλέπουν εις το να καταστήσουν αποτελεσματικήν την αντίστασιν κατ’ ενδεχομένης γερμανικής επιθέσεως.

Να συνεχίσουν την προσφορά

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελλάδα στάθηκε όρθια χάρη και στην προσφορά λίγων κοινωφελών ιδρυμάτων, τα οποία έχτισαν σημαντικά έργα όταν η χώρα βρισκόταν σε μεγάλη κρίση και άμβλυναν τον πόνο της κοινωνίας. 

Η ισχυρή κυρία της Επιτροπής

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Η εκλογή της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο αξίωμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ισχνότατη πλειοψηφία, υπήρξε αποτέλεσμα συναλλαγής μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που αγνόησαν την ετυμηγορία των Ευρωπαίων πολιτών στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. 

Ανασυγκρότηση καλοκαιριάτικα

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Εκείνη την Τετάρτη που η τηλεόραση μετέδιδε την ομιλία του Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο (την καταραμένη Τετάρτη του καύσωνα, που την άρπαξα από τον κλιματισμό...), δύο πρώην συνάδελφοι του Κυριάκου, οι οποίοι ζουν πλέον στο Λονδίνο (όχι μαζί, ο καθένας με την οικογένειά του...) ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν μεταξύ τους στο τηλέφωνο. 

Η νεκροφάνεια της ΕΡΤ

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανεξαρτησία της ΕΡΤ υπήρξε μία από τις μεγάλες κατακτήσεις του εθνικολαϊκού κινήματος που απελευθέρωσε την Ελλάδα το 2015. Οταν ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της, το φως της ελπίδας διέσχισε το πέπλο της μαύρης νύχτας, όπως οι σκέψεις τον νου της κ. Αχτσιόγλου.

Η γκρίνια για τον κ. Μαυρωτά

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Υπάρχουν ειδήσεις που κάποιοι νεοδημοκράτες δεν έχουν μάθει ακόμη. Μία από αυτές είναι πως οι εκλογές έγιναν στις 7 Ιουλίου, η Ν.Δ. κέρδισε με διαφορά και τώρα πρέπει να κυβερνήσει. 

Η αντεπίθεση των ευρωπαϊστών

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Είναι θετικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο εξέλεξε με τη μία τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν την απέρριπτε, με την έννοια ότι δεν θα της έδινε τις απαιτούμενες ψήφους, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υφίστατο ακόμη ένα πλήγμα σε εποχή που βάλλεται από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ραλλία Χρηστίδου: Από την πίστα στη Βουλή

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στο δεύτερο «Fame Story», το καλοκαίρι του 2004, έφτασε μεν στην πηγή, ως μία εκ των δύο φιναλίστ, αλλά δεν ήπιε νερό: η Καλομοίρα Σαράντη, με την ανεπιτήδευτη τσαχπινιά της και το τόσο γοητευτικό ελληνοαμερικανικό αξάν, αποδείχθηκε τελικά ασυναγώνιστη. Η καλλιφωνία της πρώην λογίστριας από το Νέο Ηράκλειο ήρθε, φευ, σε δεύτερη μοίρα.

Το Κονκλάβιο (18/07/19)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Του γαμπρού ή της νύφης είστε εσείς;» Nομίζω ότι ως λεζάντα θα μπορούσε να ταιριάξει με τα περισσότερα στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν χθες κατά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών στη Βουλή στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο (και στους εξωτερικούς χώρους). Αυτόπτες μάρτυρες δεν θυμούνται να έχουν ξαναδεί τόσο κόσμο στους χώρους της Βουλής.

Ευθανασία και εξουσία

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η ευθανασία ήλθε στην επικαιρότητα πριν από τρία χρόνια, όταν ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος τόλμησε να μιλήσει για το τέλος που προετοίμαζε για τον εαυτό του. Από τότε εξαφανίστηκε από τον δημόσιο διάλογο.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 19-7-1939

gkat_02_1907_page_1_image_0006 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΪΡΟΝΣΑΪΝΤ: Αι διεξαγόμεναι [...] αγγλοπολωνικαί στρατιωτικαί συνομιλίαι αποβλέπουν εις το να καταστήσουν αποτελεσματικήν την αντίστασιν κατ’ ενδεχομένης γερμανικής επιθέσεως.

Τελευταία Σελίδα

aegean_rally_2019_spyros_papadatos_spap_1-

Ο Αίολος άφησε τα μελτέμια για το «Ράλλυ Αιγαίου»

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ

Τα μελτέμια, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα νησιά του Αιγαίου και με το Ράλλυ του, ύστερα από απουσία ενός έτους έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στην ιστορική διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης. Από την εκκίνηση του «56ου Ράλλυ Αιγαίου, την οποία έδωσε το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος από τη γέφυρα της πυραυλακάτου «Ξένος», ο βοριάς φούσκωσε τα πανιά και οι αγωνιζόμενοι έδειξαν ότι οι «ναυμαχίες» για τη διεκδίκηση των τροπαίων θα είναι έντονες.

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

kathimerini-geyma-14-7-19-titina-chalmatzi

Αθηνά Ζέρβα: Η ψυχή έφερε το χρυσό, όχι η τακτική

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λίγες μέρες έχουν περάσει μετά την επιστροφή της από την Πολωνία και το τηλέφωνό της δεν σταματά να χτυπά, για συγχαρητήρια. Εκείνη βουρκώνει. «Ευχαριστούμε. Είμαστε πολύ χαρούμενες». Δεν χρησιμοποιεί ενικό. Αυτή η επιτυχία, άλλωστε, που είναι αφορμή για τη συνέντευξη που διαβάζετε, είναι πληθυντικού αριθμού. Ανήκει σε δέκα γυναίκες, κωφές ή βαρήκοες, «άτομα με αναπηρία» επισήμως, αλλά στην πραγματικότητα μια σπουδαία ομάδα και, κυρίως, μια σφιχτή αγκαλιά.