Πόλεμος και ειρήνη

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Κόντρα στην παράδοση του ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας εγχειρήματα μεγάλης οργανωτικής δυσκολίας, χωρίς να κολλάει στη γραφειοκρατία.

Η μεγάλη πληγή των ΗΠΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Οι ταραχές στη Μινεάπολη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ δείχνουν πόσο ακόμη απέχει η χώρα από το να κλείσει η πληγή του ρατσισμού, να ολοκληρωθεί το έργο που άρχισε το 1865 με το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου και την απελευθέρωση των σκλάβων.

Το νέο σκηνικό

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Απέκλεισε με τρόπο κατηγορηματικό εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο προκηρύξεως πρόωρων εκλογών.

Να «γεννάει» η κοινωνία Δίκαιο

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Νέο παιδί, και εξηγούσε σε συντροφιά ομηλίκων του το συμπέρασμα της δικής του πείρας: «Οταν κάθε μέρα βγαίνοντας από το σπίτι σου λες δέκα καλημέρες, αποκλείεται να κάνεις ποτέ στη ζωή σου φονικό».

Ο ελέφαντας στην Ολομέλεια της Βουλής

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Το 2018, όταν η Βουλή ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, ένας πολίτης από τον Αλμυρό Βόλου κατέθεσε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα μήνυση κατά των βουλευτών που υπερψήφισαν τη συμφωνία, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της εσχάτης προδοσίας.

«Ούτε στην Τήνο, ούτε πουθενά...»

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Το Νυμφαίο είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός στον νομό Φλώρινας. Ομορφότερος από την Τήνο, ακόμη και από τα Αγραφα, που επίσης κινδυνεύουν με «παραμόρφωση τοπίου» λόγω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ευρωπαϊκή γενναιοδωρία, ελληνική ευκαιρία

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, η Γερμανία, η Γαλλία –ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας– και η Κομισιόν βάλθηκαν να αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι ο καλύτερος χώρος για να ζει κάποιος στον σημερινό ασταθή και γεμάτο αρνητικά παραδείγματα κόσμο μας.

Μαθαίνοντας για τη Σίρκα-Λίζα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Η 97χρονη Σίρκα-Λίζα θα είχε φύγει από τη ζωή λησμονημένη και αμνημόνευτη αν δεν είχε βρεθεί να ζει ανάμεσα στα πράγματά της και στα απομεινάρια της ημέρας της (καφέδες, σοκολατάκια, χειροποίητη μαρμελάδα) μια σκηνοθέτις - ανθρωπολόγος, ο άντρας της και το νεογέννητο παιδί τους.

Η κρητική ποίηση της Αναγέννησης ανθολογημένη

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Οι αριθμοί και η μοιραία σύμπτωσή τους: ανάμεσα σε τρεις ηπείρους η Κρήτη, αλλά τρεις και οι επί μακρόν κατακτητές της τους τελευταίους δώδεκα αιώνες – δεν συναριθμούνται δηλαδή οι ναζιστές, που τη βαρβαρότητά τους δεν την άντεξε για πολύ το νησί.

Η υπερχρήση της λέξης μπούλινγκ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΣΤΟΥ*

Οσα χρόνια ζω στην Αγγλία ακούω τον όρο μπούλινγκ τακτικά. Τον ακούω να σκιαγραφεί καταστάσεις σημαντικότερες της λέξης και άλλες ελάσσονος σημασίας έως και άσχετες με την έννοια της λέξης.

Ο τουρισμός που επιθυμούμε

ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ*, ΚΙΡΑ ΓΚΑΡΤΖΟΥ-ΚΑΤΣΟΥΓΙΑΝΝΗ**

Ο κορωνοϊός μάς θύμισε την οικονομική μας εξάρτηση από τον τουρισμό. Βέβαια, χώρες με μικρή εσωτερική αγορά, που στοχεύουν σε υψηλά επίπεδα διαβίωσης, δεν μπορούν παρά να είναι εξωστρεφείς και επομένως ευάλωτες σε διεθνείς κραδασμούς.

Τεχνητή νοημοσύνη και κορωνοϊός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ*

Η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά αναφέρεται σε μηχανές και συστήματα αλγορίθμων που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνονται με συνεχή ρυθμό, με την επανάληψη των λειτουργιών για τις οποίες δημιουργήθηκαν και την αναπαραγωγή δεδομένων που σχετίζονται με αυτές τις λειτουργίες.

Λαϊκισμός και θεσμοί

ΤΑΚΗΣ Σ. ΠΑΠΠΑΣ*

Τι κοινό έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και ο χθεσινός δικός μας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Εκ πρώτης όψεως, τίποτα απολύτως.

Πώς γιορτάζεται μία επέτειος

ΠΑΣΧΑΛΗΣ Μ. ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ*

Η δοκιμασία της πανδημίας και του εγκλεισμού, που φυσικά δεν έχουν λήξει και προοιωνίζονται και άλλα στάδια δυσκολιών, έχει δημιουργήσει την καθολική αίσθηση στην ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε με επιτυχία να αναμετρηθούμε με σοβαρότατες προκλήσεις.

Υποβολείο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οσο κοπάζει η πανδημία, τόσο εκτραχηλίζονται οι συνωμοσιολόγοι. l Στην αρχή υποτονθόρυζαν ότι «δεν υπάρχει αρρώστια, αυτά τα διαδίδουν» l οι αιμορουφήχτρες φαρμακευτικές, τα βαμπίρ του καπιταλισμού, οι ψεκάζοντες την ανθρωπότητα κ.λπ.

80 χρόνια πριν στην «Κ» 31-5-1940

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

Η γενική προσοχή επί πολλών εικοσιτετραώρων προσέλαβον χαρακτήρα λυσσώδους σώμα προς σώμα συγκρούσεως.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρόνια πριν στην «Κ» 31-5-1940

gkkt_08_3105_page_1_image_0003 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

Η γενική προσοχή επί πολλών εικοσιτετραώρων προσέλαβον χαρακτήρα λυσσώδους σώμα προς σώμα συγκρούσεως.

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

mimhs-plessas-kathimerini-geyma-24-5-20-titina-chalmatzi

Μίμης Πλέσσας στην «Κ»: Οταν πάψω να παράγω, θα πεθάνω

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

Η μεγαλόσωμη Μιμίκα με ακολουθεί σαν φύλακας στο εσωτερικό της καταπράσινης μονοκατοικίας και με έναν πήδο στρογγυλοκάθεται στον λευκό καναπέ δίπλα στον Μίμη Πλέσσα. Εκείνος άλλωστε τη βάφτισε, όταν τη βρήκαν με τη σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ, πεταμένη μαζί με άλλα κουτάβια σε κάδο της περιοχής.