Επικίνδυνη χαλάρωση

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελλάδα διακινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της. Η συλλογική προσπάθεια που έγινε προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία κινδυνεύει από την «ανοιξιάτικη» χαλάρωση.

Το δίλημμα του ευρωομολόγου

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Η συμφωνία και η απόφαση έκδοσης ευρωομολόγου, ή ακόμη και κορωνο-ευρωομολόγου, δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν μίντια, δημοσιογράφοι και κυβερνήσεις που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, μάλλον καλώς οι τελευταίες.

Η δουλειά του βουλευτή

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Η Λιάνα (Γαρυφαλλιά) Κανέλλη, η ισόβια βουλευτίνα του ΚΚΕ, κρίνει ότι «πρέπει να σταματήσει το αστειάκι» με τη δωρεά μέρους του μισθού των βουλευτών υπέρ του ΕΣΥ. Οι βουλευτές, πιστεύει, «δεν πρέπει να γίνονται χορηγοί των ψηφοφόρων». 

Μονοθεματική ειδησεογραφία

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Αλήθεια, τι γίνεται στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας; Ενδιαφέρεται κανείς; Και στο μέτωπο της Λιβύης που τόσο μας είχε ανησυχήσει, επειδή Φαγέζ αλ Σαράζ και Ερντογάν «τα βρήκαν σε ξένο αχυρώνα»; Μέχρι και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δεκαπέντε μέρες τώρα η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τον κορωνοϊό. Ολόκληρη η ζωή μας και όχι μόνο λόγω καραντίνας.

Το κόστος του συνωστισμού

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Δεν χωράει αμφισβήτηση: Η λέξη που παίρνει εκδίκηση τώρα με την κορωνοκρίση είναι ο «συνωστισμός». Ενώ μέχρι χθες κρινόταν απαράδεκτη και εξαπολυόταν αποκλειστικά για να ελεεινολογηθούν οι «εθνομηδενιστές», που τη χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τη φυγή των προς σφαγήν Ελλήνων της Σμύρνης, εσχάτως χρησιμοποιείται μέχρι κορεσμού.

Ο ιός της ζωής

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Προχθές έκανα ένα περίπατο στο A΄ Νεκροταφείο. Στον κεντρικό ναό, τους Αγίους Θεοδώρους, βρισκόταν σε εξέλιξη μια κηδεία. Από μέσα έρχονταν υπόκωφα οι ήχοι των ψαλμών. 

Οι αυταπάτες του κορωνοϊού

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Προσωπικά θεωρώ την καραντίνα καθαρτική, όχι μόνο για να καθαριστούμε από τα ακανθώδη τέρατα που κυκλοφορούν σε ασύλληπτους αριθμούς (στην κεφαλή μιας καρφίτσας μπορούν να χωρέσουν άνετα 100 εκατομμύρια κορωνοϊοί, σχεδόν όσος ο πληθυσμός της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας μαζί), αλλά και για να απολυμάνουμε τη σκέψη μας.

Η Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Και για όσους –ακόμα– δεν είναι πεπεισμένοι για τη σκοπιμότητα του περιορισμού της κυκλοφορίας, η μοίρα της γειτονικής Ιταλίας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο το διακύβευμα.

80 χρoνια πριν... 1-4-1940

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΝΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η μεγάλη έξοδος των Φινλανδών από τας περιοχάς τας παραχωρηθείσας εις την Σοβιετικήν Ρωσσίαν έφθασεν εις την τελικήν φάσιν της η οποία συνεπληρώθη κατά το Πάσχα των Δυτικών.

Θεωρείο (01/04/20)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πώς φαντάζεστε το τέλος αυτής της διαδρομής; Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η ζωή μας θα επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα; Θα σας πάω εγώ λίγο προς τα εκεί, σαν μια μικρή ένεση αισιοδοξίας.

Συμβολικό, αλλά αναγκαίο

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η προτροπή του πρωθυπουργού προς βουλευτές και υπουργούς να προσφέρουν τη μισή αποζημίωσή τους υπέρ της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα.

Ο Μανώλης Γλέζος, τα σύμβολα και τα αγάλματα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Παρών μέχρι τέλους ο Απεραθίτης Μανώλης Γλέζος, πολέμησε και πολεμήθηκε επί δεκαετίες, μετά τις 31.5.1941, όταν, μαζί με τον Λάκη Σάντα, κατέβασαν τη ναζιστική σημαία που λέρωνε την Ακρόπολη της δημοκρατίας κι έστησαν σιωπηρό χορό πάνω στον βράχο. 

Πίστη στην εποχή του απίστευτου

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η συμπεριφορά των λαών και των αρχών πριν εκδηλωθεί η νόσος COVID-19 και αφού εξαπλώθηκε αποκαλύπτει πολλές αλήθειες για τον τρόπο διακυβέρνησης των τελευταίων ετών και τις κυρίαρχες αντιλήψεις κοινωνιών.

Πόσο τελικώς κοστίζουν οι ΜΕΘ;

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς (και ταυτοχρόνως ακριβή) «διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία» επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να δικαιολογήσει την αύξηση της αποζημίωσης χρήσης των ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας, διότι δεν την κατέθεσε ποτέ στον δημόσιο διάλογο. 

Θεωρείο (31/03/20)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Επίκληση –μάλιστα δις– του Σωκράτη έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για την κρίση του κορωνοϊού. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ξεκινώντας μια διαφορετική παρέμβαση από αυτές που μας έχει συνηθίσει, καθώς είχε έντονο συναίσθημα, ανέφερε το περίφημο σωκρατικό απόφθεγμα «δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Eλληνας, είμαι πολίτης του κόσμου». 

Συμβολισμοί και στήριξη

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της σε ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το απρόσμενο και ο τολμών

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Για τους φίλους του ήταν πάντα ένα φαινόμενο. Ο τρόπος που σκεφτόταν, ο τρόπος που δρούσε, με στρατηγική και συνάμα με έμπνευση. Ποιος άλλος θα κατάφερνε εν μέσω οικονομικής κρίσης να στήσει ολομόναχος, με τα ίδια του τα χέρια, ένα success story; Μόνο αυτός. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 1-4-1940

01sel2filst ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΝΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Η μεγάλη έξοδος των Φινλανδών από τας περιοχάς τας παραχωρηθείσας εις την Σοβιετικήν Ρωσσίαν έφθασεν εις την τελικήν φάσιν της η οποία συνεπληρώθη κατά το Πάσχα των Δυτικών.

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»