Παιχνίδια τέλος

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, εάν επιτευχθεί, δεν θα είναι τάχα επιτυχία κυβερνητική. Είναι θεσμική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος. 

Η ανυπομονησία των ψηφοφόρων της κυβέρνησης

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Οι θεωρίες συνωμοσίας περιττεύουν στην περίπτωση των δύο κυριών. (Μαλλί γκρίζο και μαζεμένο σε κότσο, έτσι τις φαντάζομαι.) Καμία πιθανολογούμενη σκοπιμότητα –πολιτική, εμπορική, γραφειοκρατική ή άλλη– δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάτι τόσο κραυγαλέα κουτό όσο η απόφασή τους να φωνάξουν την αστυνομία και να διακοπεί η προβολή της ταινίας «Τζόκερ» επειδή την παρακολουθούσαν ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι και μετήχθησαν στον τμήμα.

Τζοκερισμός, λενινισμός και γελοιοκρατία

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αστυνομικοί διακόπτουν την προβολή προκειμένου να συλλάβουν ανηλίκους που παρακολουθούσαν ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους. Πατέρας δείχνει τη μητέρα του παιδιού του. «Αυτή μας έστειλε την αστυνομία». 

Στη χώρα των Jokers

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Κάποιος είχε γράψει ότι «στις δημοκρατίες όλα επιτρέπονται εκτός από εκείνα που ρητώς απαγορεύονται. Αντιθέτως, στις δικτατορίες όλα απαγορεύονται εκτός από εκείνα που ρητώς επιτρέπονται». Στη χώρα των Jokers (μεταφράζεται και ως καλαμπουρτζήδες) όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται. Ταυτοχρόνως...

Θλιβερή η εικόνα της Ευρώπης

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι θλιβερή από κάθε άποψη. Το γεγονός ότι οι αντιευρωπαϊστές μέσα και έξω από την Ευρώπη κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την Ενωση είναι ένας παράγοντας, αλλά δεν είναι επαρκής δικαιολογία. 

Τζόκερ: Ελενίτ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Η ταινία δεν είναι ακίνδυνη. Υπό την επιρροή της, ένας έφηβος μπορεί να μιμηθεί τον ήρωα και να αρχίζει να βάζει συνέχεια τα δάχτυλά του στο στόμα. Και, ως γνωστόν, στα δάχτυλα πάνε και κάθονται όλα τα μικρόβια.

Το Κονκλάβιο (22/10/19)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Υποτίθεται ότι πήγαν εκεί για να τα βρουν και όχι για να τα σπάσουν. Και, τουλάχιστον, με αυτή τη διάθεση φαίνεται να προσήλθαν στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αφού από την Παρασκευή έχουν λάβει το πλαίσιο συμφωνίας τεσσάρων σημείων με υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η Αθήνα αρωγός των Σκοπίων

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η απόφαση κάποιων Ευρωπαίων ηγετών να μην εκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., οι πολιτικές δυνάμεις της γείτονος εμφανίζονται προσηλωμένες στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας τους, για τη διασφάλιση του οποίου έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η επιστροφή της οικοδομής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 η παλιά μου γειτονιά διατηρούσε μια σχετικά καλή ισορροπία ανάμεσα στις πολυκατοικίες της αντιπαροχής και στα συμπαθητικά προπολεμικά σπίτια που είχαν επιβιώσει του πρώτου κύματος ανοικοδόμησης.

Ιεροσυλία στα Αγραφα

ΤΙΜ ΣΑΛΜΟΝ*

Το αιολικό πάρκο παραμορφώνει το τοπίο, ενώ δεν θα ωφελήσει παρά ελάχιστα τον τοπικό πληθυσμό.

80 χρoνια πριν... 22-10-1939

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ: Αι εκ της γερμανο-γαλλο-ελβετικής μεθορίου πληροφορίαι βεβαιούν ότι το γερμανικόν πυροβολικόν εσφυροκόπησε καθ’ όλην την ημέραν διά συνεχούς πυρός το ακραίον βόρειον τμήμα του παρά την μεθόριον του Λουξεμβούργου μετώπου. 

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 22-10-1939

gkat_02_2210_page_1_image_0006 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ: Αι εκ της γερμανο-γαλλο-ελβετικής μεθορίου πληροφορίαι βεβαιούν ότι το γερμανικόν πυροβολικόν εσφυροκόπησε καθ’ όλην την ημέραν διά συνεχούς πυρός το ακραίον βόρειον τμήμα του παρά την μεθόριον του Λουξεμβούργου μετώπου. 

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

anna-filiwtoy-kathimerini-geyma-20-10-19-titina-chalmatzi

Αννα Φιλιώτου: Η ίαση είναι πολλές φορές και μια απόφαση του ασθενούς

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούμε την πεζή και προστατευμένη καθημερινότητά μας χωρίς να θέλουμε να φανταστούμε ή να υποψιαστούμε πώς είναι η ζωή των επιστημόνων που βρίσκονται για μια ολόκληρη ζωή στην εμπροσθοφυλακή της αντιμετώπισης των πιο σοβαρών ασθενειών. Μια τέτοια ζωή έχει ζήσει η Αννα Φιλιώτου. Μια ζωή που διαμορφώνει κράμα χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει την αντοχή και τη δωρικότητα με την ευαισθησία και τη σεμνότητα.