Αγριότητες

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η δυσπιστία των νησιωτών έναντι του κράτους είναι εντελώς δικαιολογημένη. Εχουν σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. 

Ο νέος, γενναίος κόσμος μας

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Είναι να χάνει κανείς τον νου του πραγματικά. Ο κορωνοϊός έπληξε μια περιοχή της απεράντου Κίνας. Τα κρούσματα ξεπέρασαν συνολικώς τις ογδόντα χιλιάδες. Οι νεκροί ανήλθαν σε 2.770, εκ των οποίων μόνον 55 εκτός της σινικής επικρατείας. 

Ανασύνταξη και περισυλλογή

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ετσι γίνεται πάντα τη δεύτερη μέρα (D+1): το σοκ του αιφνιδιασμού περνάει, ο αμυνόμενος ανασυντάσσεται και αντεπιτίθεται. Η χθεσινή ημέρα ήταν δύσκολη για τις κυβερνητικές δυνάμεις σε Λέσβο και Χίο. 

Θεωρείο (27/02/20)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση έρχεται σήμερα το ασφαλιστικό, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτη να μαγειρεύει πριν πεινάσει.

Η πολιτική «ό,τι να ’ναι»

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

H μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι στην καλύτερη περίπτωση αλλοπρόσαλλη και στη χειρότερη επικίνδυνη: από τα πλωτά φράγματα και μέσω ενός σύντομου περάσματος από τα ξερονήσια, που ευτυχώς αναθεωρήθηκε ταχύτητα, φτάσαμε στις επιτάξεις χώρων, στην 7ήμερη αναδίπλωση και την αποστολή ΜΑΤ για την κατασκευή των κλειστών κέντρων, για τα οποία έχουν ήδη οριστεί οι ανάδοχες εταιρείες. 

ΕΛ.ΑΣ. και ΟΠΑ, είπα, λέω

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη με τον αστυνομικό που έβγαλε το όπλο του μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ). Η αλήθεια χάθηκε, για μία ακόμη φορά, στις ατραπούς των ιδεοληψιών της ελληνικής κοινωνίας. Κανείς δεν κατάλαβε τελικά τι συνέβη.

80 χρoνια πριν... 27-2-1940

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: [...] Οι κυβερνητικοί κύκλοι της Μόσχας δεν αποκρύπτουν τας ανησυχίας των διά την απρόοπτον εμφάνισιν αγγλικών πολεμικών έξωθεν του Πετσάμο, του επί του Παγωμένου ωκεανού φινλανδικού λιμένος ο οποίος ευρίσκεται εις χείρας του σοβιετικού στρατού. 

Κίνδυνος στρέβλωσης

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να επιλέγουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν ικανοποιεί το αίτημα εξορθολογισμού των βαρών που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ημέρες Κερατέας στη Λέσβο;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ελπίζω, όχι. Ωστόσο, αφήνω το ερωτηματικό στον τίτλο, διότι η έκβαση της αναμέτρησης δεν έχει ακόμη κριθεί. Θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα σε Λέσβο και Χίο παρά τις τοπικές αντιδράσεις, καθώς και από την ταχύτητα της πραγματοποίησης του σχεδίου.

Ο ελάχιστος κ. πρύτανης του ΟΠΑ

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι κάτι αντίστοιχο με την «πίεση της λευκής μπλούζας». Η πίεση ανεβαίνει εξαιτίας της ταραχής που προκαλεί η μέτρησή της. Το ίδιο περίπου συμβαίνει με τη σχέση του πολίτη με τον αστυνομικό.

Γιάννης Μπουρνούς: Λάιβ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

«Ο Γιάννης κάνει λάιβ. Μπες στο facebook να δεις το βίντεο». Η φωνή ακούγεται πάνω στη φωνή του πρωταγωνιστή. Καδράροντας το πρόσωπό του στην οθόνη, ο πρωταγωνιστής αυτοσυστήνεται με στόμφο πολεμικού ανταποκριτή: «Είμαι ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.
Βρίσκομαι στην περιοχή Διαβολόρεμα».

Οι εκλογές είναι πάντα σίγουρες

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την περίοδο της κρίσης εθιστήκαμε όλοι –κάποιες φορές δικαίως– στην εκλογολογία. Το αντίδοτο σε κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση, που αποτελούσε τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, δεν ήταν η ψυχραιμία και η βούληση για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων, αλλά οι εκλογές. 

Θεωρείο (26/02/20)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο ενθουσιασμός της γαλλικής αντιπροσωπείας που συνόδευε την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα ήταν μεγάλος από την υποδοχή που της έγινε στο υπουργείο Εθν. Αμυνας, παρά το γεγονός ότι τελικά η υπουργός έφυγε για το Παρίσι... νηστική. 

Τσίκνα, μέθη χωρίς κοπάνα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σε γυμνάσιο της Ιεράπετρας κάποιοι γονείς ήθελαν να τιμήσουν την παράδοση της Τσικνοπέμπτης, μυώντας τα 15χρονα βλαστάρια τους στα πατροπαράδοτα έθιμα αλλά και προσφέροντάς τους στιγμές διασκέδασης. 

Τα χρόνια της μαρμότας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Φεβρουάριος 2016: τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν από την Αθήνα στην Κω. Κάτοικοι φράζουν με βράχους και φωτιές τον δρόμο που οδηγεί σε παλιό στρατόπεδο στην περιοχή Πυλί και αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης. Ακολουθούν συμπλοκές με τους αστυνομικούς και χρήση χημικών.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 27-2-1940

gkat_02_2702_page_1_image_0004 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: [...] Οι κυβερνητικοί κύκλοι της Μόσχας δεν αποκρύπτουν τας ανησυχίας των διά την απρόοπτον εμφάνισιν αγγλικών πολεμικών έξωθεν του Πετσάμο, του επί του Παγωμένου ωκεανού φινλανδικού λιμένος ο οποίος ευρίσκεται εις χείρας του σοβιετικού στρατού. 

Τελευταία Σελίδα

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

asimina-arvanitaki-kathimerini-geyma-23-2-20-titina-chalmatzi

Οι Ελληνες πανεπιστημιακοί είναι ήρωες

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στις ομιλίες της συχνά αναφέρεται στην Κόκλα Μεσσηνίας. Εκεί μεγάλωσε. «Ποτέ δεν ένιωσα ότι επειδή ζούσα σε χωριό και φοιτούσα σε δημόσιο σχολείο υπήρχαν πράγματα που δεν θα μπορούσα να κάνω», είπε η Ασημίνα Αρβανιτάκη στις 150 μαθήτριες οι οποίες συμμετείχαν στην πρόσφατη ημερίδα «Εμπνέοντας τις νέες γυναίκες στην επιστήμη», στο ΚΠΙΣΝ.