Ενα νέο παράδειγμα

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η αποκατάσταση της ακεραιότητας των βασικών θεσμών της χώρας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μετά τα όσα βίωσε ο τόπος τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Λεπτοί χειρισμοί και πειρασμοί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Κ», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δεν μασάει τα λόγια του σχετικά με την αντιμετώπιση που του επιφύλαξε η απελθούσα κυβέρνηση.

«Οι αγωνιστές/τριες»

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πλημμύρισε το Διαδίκτυο από την ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ανακυκλώνονται οι συριζαϊκής κοπής στρεψοδικίες κατά της υφυπουργού Εργασίας. 

Περί κανονικότητας στην... Ελλάδα

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Πολλές οι αναφορές τους τελευταίους μήνες στην «κανονικότητα» και στην ανάγκη να επιστρέψει η χώρα σε αυτήν. Ο θόρυβος συνεχίζεται και μετά τις εκλογές, καθώς στα πράγματα τώρα είναι μια κυβέρνηση που η πλειοψηφία των πολιτών τη θεωρεί στοιχειωδώς λογική, και γι’ αυτό την έφερε στην εξουσία, εξουθενωμένη προφανώς από την ανικανότητα, τον παραλογισμό και τη ρητορική βαναυσότητα της περασμένης τετραετίας. 

Το Κονκλάβιο (16/07/19)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτό, σημειώνω ότι η χθεσινή πρώτη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση της νέας κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Γιάνης Βαρουφάκης: Οι μεντεσέδες έτριξαν στο Παρίσι

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Μεντεσές: η σιδερένια ή ξύλινη άρθρωση που ενώνει την πόρτα ή το παράθυρο με τις παραστάδες και βοηθάει το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους (Λεξικό Μπαμπινιώτη). Οι Γάλλοι έχουν έναν ιδιωματισμό για όποιον εκνευρίζεται και χάνει την ψυχραιμία του: «sortir de ses gonds», «βγήκε από τους μεντεσέδες του», λένε. «Βγήκε από τα ρούχα του», επί το ελληνικότερον.

Χ.Α., γυναίκες και Μητσοτάκης

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Από κάποιους ξένους δημοσιογράφους ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες δύο επικριτικές επισημάνσεις σχετικά με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η μοναξιά της μονάδας

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Μπορεί ο νέος αστικός μύθος να θέλει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κάτι μεταξύ μπαμπούλα και Μπάτμαν, αλλά όχι, δεν ήταν η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η αιτία που πριν από λίγες ημέρες το City Plaza απελευθερώθηκε (μόνο ένα πανό έμεινε στην πρόσοψη, που έγραφε «ο αγώνας συνεχίζεται»).

Εξάρχεια και προσδοκίες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πήχυς προσδοκιών για τα Εξάρχεια έχει τεθεί πολύ ψηλά με πρωτοβουλία και ευθύνη της νέας κυβέρνησης. Και πολύ σωστά, γιατί το θέμα των Εξαρχείων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα δημοκρατίας.

Πώς θα τονωθούν οι επενδύσεις

ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΑΛΕΝΙΑΝΟΣ*

Το σημαντικότερο ερώτημα για την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι «πώς θα έρθει η ανάπτυξη». Σχεδόν αναπόφευκτα, οι συζητήσεις γύρω από αυτό το ζήτημα καταλήγουν στο κατά πόσον είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση των απαιτητικών δημοσιονομικών στόχων με τους δανειστές, ταυτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη με το «δημόσιο χρήμα». 

80 χρoνια πριν... 16-7-1939

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΕΛΑΒΟΝ ΜΕΤΡΑ: «[...] Οσον αφορά τέλος το πώς θα διεξαχθή ο πόλεμος, είναι ιδικός μας λογαριασμός το πώς θα πολεμήσωμεν ημείς. Δεν φρονούμεν πάντως ότι έχει η Αγγλία τας πιθανότητας της νίκης τας οποίας φαντάζεται». 

Πρώτη φορά προετοιμασία

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ν.Δ. το έλεγε από την αρχή. Στην πορεία, το υιοθέτησε μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να αρχίσει να τρέχει η έρπουσα οικονομία, χρειάζονται τρία πράγματα: επενδύσεις, επενδύσεις και επενδύσεις. Η μείωση των φόρων είναι απαραίτητη. Δεν είναι όμως αρκετή, αν δεν συνδυαστεί με διαρθρωτικές τομές.

Με ρίσκο και... ένσημα

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η κυβέρνηση που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είναι διαφορετική σε σχέση με το τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Πολύ διαφορετική και αρκετά κοντά σε αυτό που αναζητούσε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Είναι μια κυβέρνηση που, όπως φαίνεται, έχει μπει στο γήπεδο καλά προετοιμασμένη και με σχέδιο.

Ευνοϊκά παράδοξα της νέας κυβέρνησης

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να βραχυκυκλώσει όσους προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ελληνική πραγματικότητα μέσα από απλοϊκά δίπολα, όπως εκσυγχρονισμός - παράδοση, πρόοδος - συντήρηση, δυτικότροποι - εσωστρεφείς, κοσμοπολιτισμός - τοπικισμός.

Διαδικασίες «ωριμάνσεως»

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Οι «εκκρεμότητες» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής διέρχονται περιόδους «ωριμάνσεως» πολλών ετών, έως ότου η διεθνής συγκυρία κατεπειγόντως επιβάλει «λύση». Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική πολιτική σκηνή όταν ανέκυψε το «μακεδονικό ζήτημα» υπό τη νέα του μορφή.

Το ιερό σκήνωμα της αντίστασης

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μπαρουτοκαπνισμένοι, έχοντας φάει τα νιάτα τους στα βουνά τα χρόνια της αντίστασης κατά της χούντας, βγήκαν από τα αμπέχονά τους όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ασέβεια της νεαράς υφυπουργού.

Θεομηνίες και εντυπώσεις

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

«Χαλασμό Κυρίου», έλεγαν οι παλιοί αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική, κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο. Ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς βρήκε ομοιότητες με το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς.

Η διπλή μάχη της επόμενης ημέρας

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Ενδεχομένως να μην έχουν νόημα οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για την... επόμενη μέρα μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές και με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ο χρόνος που πέρασε είναι ελάχιστος, ζούμε σε εποχή μεταβατική και μεγάλης ρευστότητας και ισχύει πάντα το αξίωμα ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από τα γεγονότα, πολύ συχνά αναπάντεχα.

Ο Μητσοτάκης των ρετιρέ και των ισογείων

ΝΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τη νέα κυβέρνηση. Αναμφίβολα ο συνδυασμός έμπειρων βασικών υπουργών και εξειδικευμένων τεχνοκρατών  δημιουργεί την εντύπωση μιας ισχυρής ομάδας με πολλαπλές δεξιότητες για να βρει λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

«Τέχνη του ζην» ή «ζην με την τέχνη»;

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Οσο και να προσπαθεί ο Ρομέο Καστελούτσι να εξηγήσει τι επιδιώκει με την περφόρμανς-παράσταση «Η νέα ζωή» που παρακολουθήσαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, το αποτύπωμα παραμένει: η εικόνα πέντε ανδρών αφρικανικής καταγωγής, με μακριές λευκές κελεμπίες και λευκά γυναικεία πέδιλα, σε έναν χώρο από αυτοκίνητα σκεπασμένα με λευκά καλύμματα.

Περισσότερα

Αρθρογράφοι

ΦΙΛΙΣΤΩΡ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

80 χρoνια πριν... 16-7-1939

gkat_02_1607_page_1_image_0006 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΕΛΑΒΟΝ ΜΕΤΡΑ: «[...] Οσον αφορά τέλος το πώς θα διεξαχθή ο πόλεμος, είναι ιδικός μας λογαριασμός το πώς θα πολεμήσωμεν ημείς. Δεν φρονούμεν πάντως ότι έχει η Αγγλία τας πιθανότητας της νίκης τας οποίας φαντάζεται». 

Τελευταία Σελίδα

gkat_02_1607_page_1_image_0001

Η «Σχεδία» της οδού Κολοκοτρώνη, νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και συνοχής

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου, στην καρδιά δηλαδή της παλιάς εμπορικής Αθήνας, απέναντι και ανάμεσα στα ζωντανά μέρη που αγαπούν οι σύγχρονοι Αθηναίοι, έχει γεννηθεί το σπίτι της «Σχεδίας». 

ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

kathimerini-geyma-14-7-19-titina-chalmatzi

Αθηνά Ζέρβα: Η ψυχή έφερε το χρυσό, όχι η τακτική

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λίγες μέρες έχουν περάσει μετά την επιστροφή της από την Πολωνία και το τηλέφωνό της δεν σταματά να χτυπά, για συγχαρητήρια. Εκείνη βουρκώνει. «Ευχαριστούμε. Είμαστε πολύ χαρούμενες». Δεν χρησιμοποιεί ενικό. Αυτή η επιτυχία, άλλωστε, που είναι αφορμή για τη συνέντευξη που διαβάζετε, είναι πληθυντικού αριθμού. Ανήκει σε δέκα γυναίκες, κωφές ή βαρήκοες, «άτομα με αναπηρία» επισήμως, αλλά στην πραγματικότητα μια σπουδαία ομάδα και, κυρίως, μια σφιχτή αγκαλιά.