Νέα έρευνα συνδέει τη βαρηκοΐα με την άνοια

Νέα έρευνα συνδέει τη βαρηκοΐα με την άνοια

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μελέτη 2020 της επιτροπής Lancet αναφέρει ότι: τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προστατεύσουν από την άνοια.

Μελέτες έχουν αναδείξει τη σχέση μεταξύ της βαρηκοΐας και της άνοιας, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να προστατεύσει από τη γνωσιακή έκπτωση (cognitive decline).

Στις 30 Ιουλίου 2020 δημοσιεύθηκε μια νέα μελέτη της επιτροπής Lancet, η οποία δείχνει ότι η βαρηκοΐα είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου κατά της άνοιας.

Ο κίνδυνος άνοιας ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο βαρηκοΐας

  • Ήπια βαρηκοΐα διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας
  • Μέτρια βαρηκοΐα τριπλασιάζει τον κίνδυνο
  • Σοβαρή βαρηκοΐα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας έως και 5 φορές σε σχέση με όσους δεν αντιμετωπίζουν τη βαρηκοΐα 

Η πρόσφατη μελέτη της επιτροπής Lancet αναδεικνύει ότι «η βαρηκοΐα θα μπορούσε να οδηγήσει σε γνωσιακή έκπτωση (cognitive decline) μέσω της μειωμένης γνωστικής υποκίνησης», και η μελάτη επομένως «ενθαρρύνει τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας».

Ενεργώντας προληπτικά και αντιμετωπίζοντας έγκαιρα τη βαρηκοΐα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος της γνωσιακής έκπτωσης (cognitive decline). 1,2,3,4

12 παράγοντες του τρόπου ζωής για την πρόληψη της άνοιας

Εκτός από την βαρηκοΐα, υπάρχουν ακόμα 11 παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής και που μπορούν να τροποποιηθούν προκειμένου να καθυστερήσει ή να αποτρέψει το 40% των περιπτώσεων άνοιας.

Οι 12 παράγοντες του τρόπου ζωής είναι1::

Νέα έρευνα συνδέει τη βαρηκοΐα με την άνοια-1

Η απώλεια ακοής είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου

Σχεδόν μία στις δέκα περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσε να εξαλειφθεί αν η βαρηκοΐα αντιμετωπιζόταν με τη βέλτιστη λύση.

Μια άλλη μελέτη σημειώνει ότι ‘βαρηκοΐα σχετίζεται με ένα ποσοστό 30-40% της γνωσιακής πτώσης3’. Αντιμετωπίζοντας τη βαρηκοΐας με ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλός παραμένει διανοητικά ενεργός, πράγμα που σημαίνει ότι προστατεύεται ο εγκέφαλος από τον κίνδυνο γνωσιακής έκπτωσης. Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν πύλη επικοινωνίας και μπορούν να διευκολύνουν έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής σε όλα τα στάδια της ζωής – και ειδικά μετά τη μέση ηλικία, όπου ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται1

Η άνοια και η απώλεια ακοής είναι παγκόσμια ζητήματα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι με απώλεια ακοής  και περίπου  50 εκατομμύρια άτομα με άνοια. Δεδομένου ότι οι δύο καταστάσεις συνδέονται, η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο56. 

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη βαρηκοΐα;

Ο συχνότερος τρόπος αντιμετώπισης της βαρηκοΐας είναι η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Σήμερα, τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών  έτσι ώστε να μπορείτε να ακούσετε τους ήχους γύρω σας με τον πιο φυσικό τρόπο!

Τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας σάς παρέχουν ένα περιβάλλον ακρόασης 360 μοιρών και σας επιτρέπουν να εστιάσετε στους πιο σημαντικούς ήχους γύρω σας, εξισορροπώντας παράλληλα ολόκληρο το ηχητικό τοπίο, ώστε να μπορείτε να φιλτράρετε τον περιττό θόρυβο του περιβάλλοντος.

Μικρές αλλαγές σήμερα μπορούν μακροπρόθεσμα να σας προσφέρουν καλύτερη υγεία

Η πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειωθεί δραματικά ο κίνδυνος άνοιας κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αν πιστεύετε ότι έχετε βαρηκοΐα ή δυσκολία ακοής, θα ήταν καλό να το ελέγξετε στον ΩΡΛ γιατρό σας, έτσι ώστε να μπορείτε έγκαιρα να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε επίπεδο απώλειας ακοής.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μην είναι εύκολες και να χρειάζονται χρόνο να επιτευχθούν, αλλά να θυμάστε ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία είναι ευεργετικά τόσο για εσάς όσο και για τους ανθρώπους γύρω σας. Να είστε σίγουροι ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα υπερτερούν κατά πολύ της βραχυπρόθεσμης περιόδου προσαρμογής.

Αξιολογήστε την Ακοή σας | Δοκιμάστε σύγχρονα ακουστικά

Προγραμματίστε σήμερα την αξιολόγηση της ακοής σε ένα Σύγχρονο Κέντρο Ακοής της Akoustica Medica και δοκιμάστε σύγχρονες λύσεις ακοής! Βελτιώστε την ακοή σας και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής σας!

Πηγές:

  1. G Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020.
  2. G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care.
    The Lancet. July 20, 2017.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075051/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21320988/
  5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia
  6. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή