Ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Γιώργου Πετρίδη στη Μύκονο

Ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Γιώργου Πετρίδη στη Μύκονο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παραστατικός καλλιτέχνης Γιώργος Πετρίδης πρόκειται να παρουσιάσει την επόμενη ατομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου – Αίθουσα Καλογερά. Η έκθεση θα ανοίξει στις 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου 2020.

Η έκθεση θα αποτελείται από μια σειρά σύγχρονων, αφηρημένων, παραστατικών γλυπτών του Γ. Πετρίδη, σε μεγέθη που κυμαίνονται από λίγα εκατοστά έως και πάνω από το φυσικό ανθρώπινο μέγεθος. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει μερικώς στην Αθήνα, ο Γ. Πετρίδης έχει επηρεαστεί από την αρχαία ελληνική γλυπτική και πιο ειδικά, από την αρχαϊκή περίοδο. Ακόμα, φέρει επιρροές από τα έργα καλλιτεχνών με έντονες αναφορές στην ίδια περίοδο, όπως τους Pisani, Donatello, Michelangelo κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Μεταγενέστερους, τους Rodin, Maillol, Moore και καλλιτέχνες του σήμερα, όπως τον Charles Ray και την Huma Bhabha.

Ασχολείται με την ανθρώπινη εμπειρία στη μορφή του σώματος και του κεφαλιού, εξερευνώντας την ομορφιά και την ατέλεια των ανθρώπων και της ζωής. Η καλλιτεχνική διαδικασία του Γ. Πετρίδη είναι δική του εφεύρεση και χωρίζεται σε τρεις φάσεις: ξεκινά συνήθως με ένα ζωντανό μοντέλο (μερικές φορές σε στάση εμπνευσμένη από ένα ιστορικό έργο) και δημιουργεί την πρώτη φόρμα χρησιμοποιώντας πηλό, γύψο ή πλαστελίνη. Έπειτα, στο δεύτερο στάδιο, δίχως μοντέλο πια επεξεργάζεται τη μορφή βασιζόμενος στη φαντασία και τη μνήμη. Διασπά και σμιλεύει το έργο έως ότου να φτάσει στην επιθυμητή μορφή. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία δόμησης και αποδόμησης μέχρι να περάσει στην τρίτη και τελική φάση. Τέλος, ολοκληρώνει το έργο του χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά για να πετύχει το φινίρισμα: μέταλλα, οξέα για να σκουριάσουν τα μέταλλα, βαφές και ακρυλικά.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική διαδικασία που θα μπορούσε να παραπέμπει στην αναφορά του Charles Ray σχετικά με την «αναζήτηση της εικόνας»: η διαδικασία του Γ. Πετρίδη είναι μια ανακάλυψη του θέματος και επομένως μια ανακάλυψη του αντικειμένου που δημιουργεί.

Τα έργα θα εκτίθενται στην αίθουσα Καλογερά της Μαρίας Ιγγλέση. Το κτίριο, ένα από τα τρία που στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, χτίστηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δωρίστηκε στον Δήμο Μυκόνου από την εξέχουσα οικογένεια Ιγγλέση ως η πρώτη δημόσια κλινική και λειτουργούσε ως έχει για περίπου πενήντα χρόνια. Επίσης, η πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μυκόνου βρισκόταν στο ισόγειο για αρκετά χρόνια. Αργότερα, η Αίθουσα Καλογερά έγινε μέρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, η οποία φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που επιλέγονται από επιτροπή.

Σχετικά με τον Γιώργο Πετρίδη

Ο Γιώργος Πετρίδης εκπαιδεύτηκε στις τέχνες παρακολουθώντας μαθήματα σχεδίου, ζωγραφικής και γλυπτικής, σε άτακτα χρονικά διαστήματα, για πάνω από είκοσι χρόνια στο New York Studio School, όπως και οι Cecily Brown και Christopher Wool, με κοινό στοιχείο ότι δεν έφτασαν στην τελετή αποφοίτησης. Έχει σπουδάσει επίσης στο Παρίσι, στις ίδιες αίθουσες με τους Giacometti, Calder, Noguchi, Bourgeois. Το καλλιτεχνικό είδος στο οποίο εξειδικεύεται είναι η γλυπτική, ωστόσο το σκίτσο και η ζωγραφική συχνά αποτελούν μέρος της γλυπτικής του διαδικασίας, αλλά και του έργου του. Η πρώτη του επιτυχημένη καριέρα ήταν στο Wall Street, και σταδιακά πέρασε στη δημιουργία τέχνης με πλήρη απασχόληση. Σήμερα, είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας καλλιτέχνης που εκθέτει στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και τη Μύκονο.

Μπορείτε να δείτε το έργο του στον ιστότοπο του (petrides.art) και στον λογαριασμό στο Instagram (instagram.com/petrides.art/).

Ατομική έκθεση στη Μύκονο:
Διεύθυνση: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Αίθουσα Καλογερά
(Ματογιάννη & Καλογερά, Μύκονος)
Ημερομηνίες: 11 – 20 Οκτωβρίου 2020
Ώρες: 10:00 – 21:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6988 634 787
E-mail Επικοινωνίας: [email protected]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή