Alba – ΣΕΒ: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ταπεινή Ηγεσία

Alba – ΣΕΒ: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Ταπεινή Ηγεσία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε online στις 8 Οκτωβρίου από το ΣΕΒ Κέντρο Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία σε συνεργασία με το Alba Graduate Business School, The American College of Greece.

Η επίτευξη στόχων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η αειφόρος ανάπτυξη, ειδικά στη μετά COVID εποχή, απαιτούν υπεύθυνη ηγεσία. Υπεύθυνη ηγεσία απαιτεί και η μετάβαση των εταιρειών από το δόγμα του καπιταλισμού μετόχων (shareholder capitalism) στο μοντέλο του καπιταλισμού συμμετόχων (stakeholder capitalism). Αυτά τα θέματα ανέδειξε ο Δρ Παύλος Βλάχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece σε μία διαδραστική ομιλία, στόχος της οποίας ήταν να παρακινήσει τους συμμετέχοντες να αναρωτηθούν, να συζητήσουν και να εξελιχθούν μέσω αυτής.  

Στην ομιλία του, ο Δρ. Παύλος Βλάχος σημείωσε ότι μια ειλικρινής μετάβαση στον καπιταλισμό των συμμετόχων συνεπάγεται τη διακυβέρνηση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, ζήτημα που αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα τόσο για τους διευθυντές, όσο και για τους μελετητές. Οι διευθυντές πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων μερών και να το πράξουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπου οι εταιρείες κατηγορούνται για υποκρισία και όπου οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η μετάβασή τους στην απόδοση του καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσω πλατφορμών Τεχνητής Νοημοσύνης (όπως η Πλατφόρμα TruValue Lab). Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες αυτή τη νέα πραγματικότητα; Με ταπεινότητα, είναι η απάντηση, δεδομένου ότι με βάση πρόσφατη έρευνα οι ταπεινοί ηγέτες έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται καλά σε αυτές τις προκλήσεις: πράττουν περισσότερο, παρά θεωρητικολογούν, εκπαιδεύονται συνεχώς, προωθούν τη φωνή των εργαζομένων τους, ενισχύουν τη δημιουργική ομαδικότητα και καλλιεργούν την αμφίδρομη επικοινωνία.

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο Δρ. Βλάχος επεσήμανε: «Το Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία διοργάνωσε και φιλοξένησε ένα εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες και εγώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να σταθούμε ταπεινά μπροστά σε ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές και οι μελετητές, αυτό της διακυβέρνησης συμμετόχων (stakeholder governance). Είχαμε μια ζωντανή και πνευματικά προκλητική συζήτηση όπου οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τον πολλά υποσχόμενο ρόλο της ταπεινής ηγεσίας στην αντιμετώπιση του σκληρού προβλήματος της διακυβέρνησης των συμμετόχων».

Ο Δρ. Χαράλαμπος Μαινεμελής, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία και οικοδεσπότης της σειράς «Ηγούμαστε Δημιουργικά» ανέφερε: «ο Δρ. Παύλος Βλάχος μας υπενθύμισε ότι η εξελισσόμενη μετάβαση από τον καπιταλισμό των μετόχων στον καπιταλισμό των συμμετόχων απαιτεί ηγεσία που να είναι ταπεινή, καινοτόμα και ικανή να εξισορροπεί τις παράδοξες εντάσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν διορατικές ερωτήσεις σχετικά με τις διαστάσεις, τις εφαρμογές και την πολιτιστική εφαρμογή της ταπεινής ηγεσίας». Ο Δρ. Μαινεμελής τόνισε επίσης ότι η πρώτη online συζήτηση της σειράς «Ηγούμαστε Δημιουργικά» 2020-2021 αποτελεί την επιτομή της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων που επιδιώκει να ενθαρρύνει το Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία μεταξύ ακαδημαϊκών και στελεχών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή