Το μέλλον μετασχηματίζεται με «ενέργεια» από την ελληνική καινοτομία

Το μέλλον μετασχηματίζεται με «ενέργεια» από την ελληνική καινοτομία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει στην καθημερινότητα των πολιτών την έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για ένα μέλλον αειφορίας και βιωσιμότητας έχουν καταστήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό το πιο hot topic στην ατζέντα επιχειρήσεων, κρατών, επενδυτών και φυσικά πολιτών σε όλο τον κόσμο. Επίκεντρο και «κλειδί» για τις ραγδαίες εξελίξεις που βιώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι νέες τεχνολογίες στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, οι οποίες θα καταστήσουν προσιτά στον μέσο καταναλωτή μια σειρά από προϊόντα σε κλάδους, όπως για παράδειγμα η αυτοκίνηση, όπου παγκόσμιοι κολοσσοί (βλέπε Tesla) πρωτοστατούν στην έρευνα.    

Αυτή την ανάγκη για τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται καλά οι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πολλοί από αυτούς, όμως, αναγκάζονται να αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους εκτός συνόρων, μη βρίσκοντας στην Ελλάδα τρόπους να εξελίξουν τη δημιουργικότητά τους σε έναν τόσο πρωτοποριακό τομέα.

 

Το μέλλον μετασχηματίζεται με «ενέργεια» από την ελληνική καινοτομία-1
Ο Καθηγητής του μεταπτυχιακού «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» Δημήτρης Βέργαδος προλογίζει την εκδήλωση.

 

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τα νέα ταλέντα είναι πως υπάρχουν και στη χώρα μας εταιρείες που και βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη γνώση και την όρεξή τους για δημιουργία στον συγκεκριμένο τομέα. Απτό παράδειγμα αποτελεί η Sunlight, εταιρεία του Ομίλου Εταιρειών Olympia, μια 100% ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή μπαταριών με εργοστάσια σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Ιταλία και ΗΠΑ. Οι άνθρωποί της έχουν κατανοήσει ότι η διασύνδεση των καινοτόμων επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα νέα ταλέντα, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ανάπτυξης.

Η Sunlight ήδη επενδύει σε αυτή τη διασύνδεση, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας και επαφής με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές, ερευνητές και φυσικά φοιτητές. Αυτός ήταν ο στόχος της παρουσίασης που έκαναν πριν από μερικές ημέρες στελέχη της εταιρείας στους φοιτητές του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» και τον δραστήριο καθηγητή τους Δημήτρη Βέργαδο. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα πλέον καινοτόμα στην Ελλάδα και προσελκύει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον.

Το μέλλον μετασχηματίζεται με «ενέργεια» από την ελληνική καινοτομία-2
Από δεξιά: Δημήτρης Βέργαδος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαος Τσιουβάρας, Διευθυντής R&D Sunlight, Σταμάτης Ασιμής, Key Projects & New Technologies Manager Sunlight, Ιωάννα Γαβριελάτου, Διευθύντρια Marketing Sunlight.

 

Αν κρίνει κανείς από την ευρεία συμμετοχή στην παρουσίαση, όπου, φυσικά, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι φοιτητές επιθυμούν διακαώς αυτή την επαφή. Ιδιαίτερα όταν αφορά μια ελληνική εταιρεία, η οποία απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζομένους, είναι εξαιρετικά εξωστρεφής και κινείται σε έναν χώρο, όπως η αποθήκευση ενέργειας, που είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενος και πρωτοστατεί στον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με την επιχειρηματική ιστορία της Sunlight και επεκτάθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με τις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αποτελούν το μέλλον του κλάδου της αποθήκευσης ενέργειας. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος. Το λίθιο έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδίως στις βιομηχανικής χρήσης μπαταρίες, οι οποίες αποτελούν τη βασική δραστηριότητα της Sunlight.

Το μέλλον μετασχηματίζεται με «ενέργεια» από την ελληνική καινοτομία-3
Συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών και των στελεχών της Sunlight, μετά το πέρας της παρουσίασης.

 

Βασικό ερώτημα για τους φοιτητές ήταν, όπως μάλλον και αναμενόταν, κατά πόσον η Sunlight προτίθεται να βοηθήσει ομάδες με καινοτόμες ιδέες. Η απάντηση δεν αποκλείεται να εξέπληξε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους σπουδαστές, καθώς συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι «καταδικασμένοι» να αποτελέσουν μέρος του ελληνικού brain drain.

Η Sunlight έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο, διεθνές R&D κέντρο στην Αττική για νέες τεχνολογίες λιθίου, με στόχο μάλιστα τον επαναπατρισμό 50 ερευνητών και μηχανικών. Η ανάσχεση, δε, του brain drain φαίνεται πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς τη διεύθυνση του ερευνητικού κέντρου έχει αναλάβει ο Δρ. Νικόλαος Τσιουβάρας, ένας λαμπρός Έλληνας επιστήμονας από το εξωτερικό με πολυετή εμπειρία στο R&D της BMW, που επιστρέφει στην Ελλάδα πιστεύοντας στη δυναμική της εταιρείας.

Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει εφαρμογές βασισμένες σε τεχνολογίες λιθίου για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, για τη ναυτιλία, αλλά και για την αποθήκευση ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές, ενώ ήδη σχεδιάζει μπαταρίες για τα ρομπότ για τα διεθνή logistics centers νέας γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή