Διαδικτυακό Συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη 2020»

Διαδικτυακό Συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη 2020»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Αφετηρία του Συνεδρίου ορίστηκε η Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», τα ακόλουθα έτη:

Διαδικτυακό Συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη 2020»-1

Οι ανωτέρω διοργανώσεις υλοποιήθηκαν:

  • Υπό την επιστημονική διεύθυνση της Καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου, κας Δρ. Παρασκευής Νάσκου-Περράκη
  • Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 2000 μαθητών
  • Από 100 και πλέον Γυμνάσια και Λύκεια Ελλάδας, Κύπρου και ομογένειας
  • Με την υποστήριξη 250 φοιτητών

Ο κύριος στόχος των προσομοιώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ καθώς και η καλλιέργεια σεβασμού απέναντι στους κανόνες διπλωματίας. Οι μαθητές, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του διπλωμάτη, δηλαδή του εκπροσώπου μιας συγκεκριμένης χώρας, καλούνται να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική της χώρας τους. Η προσομοίωση αυτή, λοιπόν, πρόκειται για έναν αγώνα διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ισότιμη συμμετοχή νέων (Γυμνασίου – Λυκείου) από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό!

Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μελέτη, η αναζήτηση γνώσης και τέλος οι προσομοιώσεις δεν αποτελούν προσπάθεια και μόχθο μονάχα εκείνων των ημερών διεξαγωγής του συνεδρίου, αλλά εφόδια και πληροφορίες που θα διαθέσουν στο άμεσο μέλλον υπέρ των ίδιων και υπέρ των άλλων.  

Σε αυτή την προσπάθειά τους, λοιπόν, οι πρώτες τέσσερις Πανελλήνιες Προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τέθηκαν, όπως και φέτος, υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς φέτος η στήριξη της Καθημερινής ως μοναδικού χορηγού επικοινωνίας μας.

Στις παραπάνω διοργανώσεις φιλοξενήθηκαν από τον φορέα υλοποίησης μαθητές από το «Ζωγράφειο» Γυμνάσιο και Λύκειο Κωνσταντινούπολης, από το Γλωσσικό Λύκειο “Παντελή Σωτήρη” Αργυροκάστρου, από το «Σχολείο Κωφών» Θεσσαλονίκης, από το «Φάρο του Κόσμου», ενώ παράλληλα έγιναν ειδικά σεμινάρια για τους συνοδούς καθηγητές και γονείς των συμμετεχόντων, αλλά και ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του διπλωματικού σώματος και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά έχουν παρευρεθεί ο κ. Δημήτρης Φατούρος από το Γραφείο του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Δαμιανός Σερεφίδης από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή στη Γενεύη, η κα. Rebecca Fong, Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η κα Σπυράκη Μαρία, Ευρωβουλευτής, ο κος Σωκράτης Φάμελλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, κ.α. 

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης Προσομοίωσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της 5ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης (Α.Π Φ15.1/106579/Δ2/18/08/2020 Έγκριση ΥΠ.Π.Ε.Θ.) το χρονικό διάστημα 11-13 Δεκεμβρίου 2020.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτυακής (online) πλατφόρμας τηλεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής συμμετοχή των μαθητών (χωρίς φυσική παρουσία), δεδομένης της ανάγκης τήρησης μέτρων αυξημένης προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του COVID-19.

Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, πέρα από τη διαδικτυακή διεξαγωγή και την επέκταση σε σχολεία του εξωτερικού με 2 αγγλόφωνες επιτροπές, αποτελεί και το ότι συμπίπτει με τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ, γεγονός που την καθιστά επετειακή.

Στα social media του συνεδρίου λαμβάνει χώρα αντίστοιχη καμπάνια παρουσίασης του ΟΗΕ μέσα από συλλογή 24 σημαντικών στιγμών του, που το προεδρείο κάθε επιτροπής αναλαμβάνει.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και προετοιμασίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.roh.gr, όπου και μπορείτε να ανατρέξετε για τα 25 μαθητικά κείμενα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα στο πλαίσιο των εργασιών της προσομοίωσης από τους «εμπειρογνώμονες» μαθητές (Γνώμες των Επιτροπών και Ψήφισμα του Συμβουλίου).