ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Εσύ διαλέγεις την ταινία, φτιάχνεις τα ποπ -κορν, και εμείς σου δείχνουμε τις 3 top τηλεοράσεις!

Εσύ διαλέγεις την ταινία, φτιάχνεις τα ποπ -κορν, και εμείς σου δείχνουμε τις 3 top τηλεοράσεις!

Ως γνήσιος σινεφίλ, η αγορά μιας τηλεόρασης σχεδιασμένης να αναδεικνύει τις λεπτομέρειες κάθε σκηνής, το κάθε χρώμα με ακρίβεια, την κάθε σκιά όσο φυσική κι αληθοφανής μπορεί να φανεί στο πάνελ μιας τηλεόρασης. Για να επιτευχθούν αυτά κι ακόμη περισσότερα, που συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αίσθησης πως ο κινηματογράφος… μετακόμισε στο σαλόνι σου, απαιτείται άριστη συνεργασία τεχνολογιών που δεν μπορεί να βρει κανείς παρά στα κορυφαία μοντέλα της αγοράς.

Πράγματι, η τεχνολογία των τηλεοράσεων έχει εξελιχθεί σε σημείο που θα… τρίβεις τα μάτια σου με αυτά που αντικρίζεις, ειδικά αν η αναβάθμιση γίνει από κάποιο παλαιότερης τεχνολογίας μοντέλο. Δεν πρόκειται απλά για αναβαθμίσεις στην ανάλυση, όμως για πιο εξελιγμένες προσθήκες και βελτιώσεις, όπως η απόδοση χρώματος, η εξομάλυνση της κίνησης ή ο ήχος που ακολουθεί τα κινούμενα στοιχεία σε μια εικόνα.

Μπορεί οι σύντομες περιγραφές τους να μην φαντάζουν τόσο… εξωτικές αλλά στην πραγματικότητα, κάθε μία λειτουργία -μικρή ή μεγάλη- συνεισφέρει σημαντικά στο σύνολο που συνθέτει μια εικόνα.

Με τα παραπάνω κατά νου, ας δούμε μερικές από τις κορυφαίες τηλεοράσεις που μπορεί κάποιος να… φιλοξενήσει στο σαλόνι του για να το μετατρέψει σε οικιακό κινηματογράφο.

Sony OLED A8

Εσύ διαλέγεις την ταινία, φτιάχνεις τα ποπ -κορν, και εμείς σου δείχνουμε τις 3 top τηλεοράσεις!-1

Ένα όνομα, μια τεράστια ιστορία. Η Sony είναι συνώνυμη με τις ποιοτικές τηλεοράσεις και καινοτόμες τεχνολογίες που αυτές διαθέτουν, αν μη τι άλλο χάρη στην τεράστια πείρα της από τις κινηματογραφικές ταινίες που παράγει. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια τέτοια λίστα, έχοντας μια άριστη πρόταση για κάθε φίλο της… «ψηφιακής» πλέον μπομπίνας.

Ο λόγος για την Sony OLED A8, ένα πραγματικό στολίδι για κάθε χώρο. Εξοπλισμένη με τον επαναστατικό επεξεργαστή Sony X1 Ultimate, καταφέρνει να παράγει έντονη αντίθεση, υψηλή φωτεινότητα και άκρως ρεαλιστική κίνηση μεταξύ πολλών ακόμη εντυπωσιακών επιτευγμάτων. Χάρη στο Pixel Contrast Booster, η αντίθεση συμβάλλει στον καλύτερο διαχωρισμό των χρωμάτων όπως και των φωτεινών ή σκοτεινών σημείων κάθε καρέ, προσφέροντας υψηλό ρεαλισμό σε υφές και μαύρα.

Πέραν της συμπερίληψης HDR10 και Dolby Vision ως προς τα υποστηριζόμενα πρότυπα HDR, η Α8 πραγματοποιεί object-based HDR remaster το οποίο, με απλά λόγια, αναλύει κάθε χρώμα για κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στην οθόνη και προσαρμόζει την αντίθεσή του για να αποκομίσει τα μέγιστα όμως να ταιριάξει αρμονικά με την υπόλοιπη εικόνα. Κι όσον αφορά τη γκάμα χρωμάτων, η τεχνολογία TRILUMINOS της Sony είναι δοκιμασμένη κι αγαπημένη από το κοινό για την ζωηράδα και αποτελεσματικότερη απεικόνιση κάθε χρώματος.

Οι ταινίες, βέβαια, είναι εικόνες εν κινήσει κι έτσι ακόμη και σε αυτό το κομμάτι, η A8 κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποδώσει με αληθοφάνεια κάθε κίνηση που προβάλλεται στην οθόνη. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο X-Motion Clarity, το οποίο ελέγχει κάθε πίξελ ξεχωριστά εξασφαλίζοντας ομαλή κίνηση σε κάθε περίπτωση χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η ποιότητα εικόνας.

Το «πακέτο» ολοκληρώνεται με Dolby Atmos και Acoustic Surface Audio, δύο “MVPs” στον ακουστικό τομέα. Αν διαθέτεις ηχοσύστημα συμβατό με Dolby Atmos, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις ήδη γευτεί την αξεπέραστη ποιότητα ήχου που προσφέρει, ξεχωρίζοντας κάθε μικρό και μεγάλο ήχο για να γεμίσει κάθε γωνιά του χώρου σου και να σε μεταφέρει στην ταινία. Αν πάλι προτιμάς κάτι πιο απλό, τότε η A8 έχει τη λύση μέσω του Acoustic Surface Audio, μια πρωτοποριακή λύση για ήχο που ακολουθεί την κίνηση των αντικειμένων της εικόνας και παράλληλα συμβάλλει για ένα λεπτότερο πάνελ. Πώς; Δεν υπάρχουν παραδοσιακά ηχεία σε κάποια πλευρά της τηλεόρασης -με εξαίρεση το γούφερ στο πίσω μέρος- αλλά μικρές συσκευές που, μέσω δονήσεων, παράγουν ήχο μέσα από το πάνελ.

Samsung QLED Q950T

Εσύ διαλέγεις την ταινία, φτιάχνεις τα ποπ -κορν, και εμείς σου δείχνουμε τις 3 top τηλεοράσεις!-2

Η ναυαρχίδα της Samsung, μια τηλεόραση που… δεν αστειεύεται και δεν συμβιβάζεται. Ανεβάζοντας τον πήχη, η Samsung QLED Q950T είναι το καλύτερο σημείο εισαγωγής στην εποχή του 8K, δηλαδή την υψηλότερη ανάλυση που κυκλοφορεί στην αγορά. Μάλιστα, εξαλείφει τα περιθώρια του πλαισίου για να απολαύσεις κάθε… πίξελ ανενόχλητος, παράλληλα διαθέτοντας εξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό και αντιθαμβωτικό πάνελ για να μην αποτελέσει ποτέ πρόβλημα η γωνία θέασης.

Ο επεξεργαστής Quantum Processor 8K κατέχει ηγετικό ρόλο, όντας η καρδιά του εντυπωσιακού συστήματος που συνδυάζεται για να δημιουργήσει την Q950T, αναλαμβάνοντας όχι μόνο να αποδίδει με απόλυτη πιστότητα περιεχόμενο ανάλυσης 8K αλλά -μέσω αλγορίθμων- αυξάνει την ανάλυση για περιεχόμενο που δεν δημιουργήθηκε για να απολαμβάνεται σε 8K. Το direct full array LED πάνελ εγγυάται βαθύτατο μαύρο και φωτεινότατο λευκό με τεράστια αντοχή στον χρόνο, διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα επιδόσεών του για σειρά ετών – κάτι που σίγουρα εκτιμούν οι gamers, καθώς εξαλείφεται ο φόβος του burn-in.

Επίσης, δύσκολα θα απογοητεύσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, καθώς προσαρμόζει κάθε πτυχή της εικόνας αυτόματα όταν ανιχνεύει αλλαγές στον φωτισμό, με σκοπό να μην επηρεάζεται η διασκέδασή σου από τις συνθήκες φωτισμού αλλά και να μην απαιτείται η παραμικρή παρέμβαση από μέρους σου για την προσαρμογή. Αναφερόμενοι στην ποιότητα εικόνας, δεν γίνεται να παραλειφθεί το Quantum HDR 4000, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο HDR10+ για να αποδώσει χρώματα, φωτεινότητα και αντίθεση με ασύγκριτη αληθοφάνεια.

Η αληθοφάνεια αυτή εκτείνεται και στον τομέα της ακουστικής, με οκτώ ηχεία τοποθετημένα περιμετρικά της οθόνης τα οποία συνεργάζονται και προσφέρουν Object Tracking Sound+. Τρισδιάστατος, surround ήχος που ακολουθεί τη δράση που εκτυλίσσεται στην οθόνη, χωρίς να υστερεί σε μπάσο ή καθαρότητα, είτε πρόκειται για έντονες σκηνές μιας πολεμικής ταινίας είτε για διαλόγους σε θορυβώδεις λεωφόρους.

LG OLED WX9

Εσύ διαλέγεις την ταινία, φτιάχνεις τα ποπ -κορν, και εμείς σου δείχνουμε τις 3 top τηλεοράσεις!-3

Το κομψοτέχνημα της LG ακούει στο όνομα LG OLED WX9 και μόνο όταν το ζήσει κανείς μπορεί να το πιστέψει. Ένα πάνελ τόσο λεπτό, που θα μπορούσε να είναι πίνακας ζωγραφικής δίχως κάδρο, καθώς τα αυτό-φωτιζόμενα πίξελ που φιλοξενεί αντλούν τη δύναμή τους από μια ξεχωριστή μονάδα η οποία συνδέεται με το πάνελ μέσω καλωδίου, κάτι που καθιστά την WX9 απίστευτα ευέλικτη, κομψή και διακριτική για κάθε χώρο – σίγουρα, εντελώς διαφορετική από κάθε τηλεόραση που έχουμε συνηθίσει. Στην εν λόγω μονάδα εντοπίζονται και τα ηχεία της τηλεόρασης, τα οποία λειτουργούν πρακτικά όπως ένα soundbar, με 4.2 κανάλια να προσφέρουν περιμετρικό ήχο που κατακλύζει το δωμάτιο και σε βάζει στη δράση.

Ο επεξεργαστής α9 Gen3 AI 4K δουλεύει… πυρετωδώς για να υποστηρίξει την πληθώρα τεχνολογιών εικόνας και ήχου, όπως και το ThinQ AI, την «ψυχή» του άκρως φιλικού προς τον χρήστη λογισμικού της LG. Είναι αλήθεια πως τα χρώματα και τα μαύρα μιας τηλεόρασης OLED είναι αξιοζήλευτα κι αυτό επιβεβαιώνεται με την WX9, η οποία χάρη στο TruMotion αποδίδει τις κινήσεις με φυσικότητα κι ακρίβεια, ενώ σε τομείς όπως η απόκριση -κρίσιμη για games που απαιτούν αντανακλαστικά- περνάει με… άριστα. Η λίστα τεχνολογιών που βελτιώνουν την εμπειρία ενός gamer περιλαμβάνει επίσης την υποστήριξη HDMI 2.1 και 120Hz σε ανάλυση 4K, κάτι που οι νέες κονσόλες PS5 και Xbox Series X εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Για τους ταινιόφιλους, βέβαια, υπάρχουν αντίστοιχα πολλές τεχνολογίες που βελτιώνουν αυτόματα την εικόνα, όπως το HDR Dynamic Tone Mapping Pro που προστατεύει τον τόνο του χρώματος και εγγυάται αρμονικά χρωματισμένη εικόνα, ικανή να αναδείξει ακόμη και τις πιο περίτεχνες λεπτομέρειες μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Αν, όμως, επιθυμείς να απολαύσεις την ταινία όπως ακριβώς θα το ήθελαν και οι δημιουργοί της, το Filmmaker mode είναι μονόδρομος. Η χρήση του συνεπάγεται απενεργοποίηση των λειτουργιών που βελτιώνουν την εικόνα, με σκοπό η ταινία να αποδίδεται «αγνή» και χωρίς να επεμβαίνει η τεχνολογία στο όραμα του δημιουργού. Κάποιες φορές, η περισσότερη ομορφιά βρίσκεται σε μια ατέλεια και οι πιο ρομαντικοί σινεφίλ θα εκτιμήσουν την συμπερίληψη της πρωτοποριακής λειτουργίας.