Polygreen: Μία νέα εταιρεία με ελληνικό DNA στην αγορά της κυκλικής οικονομίας

Polygreen: Μία νέα εταιρεία με ελληνικό DNA στην αγορά της κυκλικής οικονομίας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της δημιουργίας του Ομίλου Εταιρειών Polygreen, καθώς και το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασε o ιδρυτής της εταιρείας, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Πρόκειται για μία νέα εταιρεία, ελληνικής ιδιοκτησίας, που παρέχει διεθνώς ολοκληρωμένες λύσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας, μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζει και υλοποιεί. 

Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η Polygreen αναλαμβάνει και υλοποιεί περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση ατυχημάτων που απειλούν με καταστροφή το περιβαλλοντικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Polygreen κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος ανέφερε: «Για εμάς είναι μια ιστορική στιγμή, καθώς ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με στόχο να φέρει μια επανάσταση στον τρόπο που μέχρι τώρα διαχειριζόμαστε το περιβάλλον. Κέντρο και βάση της φιλοσοφίας μας είναι η αρχαία ελληνική σκέψη και το ρητό «Μηδέν Άγαν» (τίποτα περιττό) που πιστεύουμε ότι περικλείει τη φιλοσοφία πίσω από την έννοια της κυκλικής οικονομίας, που σήμερα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο και βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη ιστορική καμπή με κύριο παγκόσμιο ζητούμενο την επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσα από την υιοθέτηση νέων παραγωγικών μοντέλων που βασίζονται στην κυκλικότητα, στην ορθή διαχείριση των πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Για την Polygreen αυτό σημαίνει ταύτιση του στρατηγικού της οράματος αλλά και του επιχειρηματικού της σχεδίου με τη διεθνή και εθνική προσπάθεια για στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο μετασχηματισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες.»

Polygreen: Μία νέα εταιρεία με ελληνικό DNA στην αγορά της κυκλικής οικονομίας-1

Φιλοδοξία της Polygreen είναι να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και να συμβάλλει καθοριστικά στη μετάβαση της χώρας στην κυκλική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο πυλώνα ανάπτυξης που θα ενισχύσει την περαιτέρω δραστηριοποίηση της στα Βαλκάνια, όπου έχει παρουσία ήδη. 

Παράλληλα, στρατηγικής σημασίας είναι η αγορά της Μέσης Ανατολής, όπου μόλις υπέγραψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κοινοπραξία με την εταιρεία Bee’ah, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Με τη νέα αυτή εταιρεία, που θα ονομάζεται EvoGreen και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Polygreen σκοπεύει να εδραίωσει την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Polygreen: Μία νέα εταιρεία με ελληνικό DNA στην αγορά της κυκλικής οικονομίας-2

Τη σημασία που δίνει η εταιρεία στη συγκεκριμένη αγορά «επισημαίνει» το σχέδιο για ανάπτυξη μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το οποίο ξεπερνά συνολικά τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2021.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η είσοδος της στη ναυτιλία με την αγορά ειδικού πλοίου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ επόμενος σταθμός της στο εξωτερικό θα είναι η Σαουδική Αραβία. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, από το 2018 έχει στο ενεργητικό της έργα διεθνούς εμβέλειας και σημαντικής περιφερειακής επίδρασης, με κυριότερο την αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από το μεγαλύτερο οικολογικό ατύχημα της περσινής χρονιάς, όταν το πλοίο «MV Wakashio» προσάραξέ ανοικτά των ακτών του Μαυρικίου προκαλώντας τεράστιας έκτασης θαλάσσια ρύπανση. Το εν λόγω έργο ολοκληρώθηκε εντός πέντε μηνών.

Επίσης, στην αρχή της περσινής χρονιάς, η Polygreen ανέλαβε, έπειτα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, τη διαχείριση 20.000 τόνων αποβλήτων που παρήχθησαν όταν το εμπορικό πλοίο «Maersk Honam» υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα.

Τέλος, η Polygreen υλοποιεί μία πρωτοβουλία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας PCAI, η οποία αξιοποιεί τη σύγχρονη τέχνη και κυρίως το video art, για να «μιλήσει» για το περιβάλλον και τη βιώσιμη βνάπτυξη.  Όπως αναφέρει η Polygreen, η PCAI αποτελεί για εκείνη έναν διάυλο δημιουργικής επικοινωνίας με αντίστοιχους οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σημαντικά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα με απώτερο στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης πολιτών και κοινοτήτων. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή