Η “Φάρμα των Ζώων” γράφτηκε ως προειδοποίηση, όχι ως manual

Η “Φάρμα των Ζώων” γράφτηκε ως προειδοποίηση, όχι ως manual

Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που γράφτηκε το αριστούργημα του Orwell, οι παραλληλισμοί με τη σημερινή εποχή είναι κάτι περισσότερο από ορατοί.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πατρότητα του “αποφθέγματος” του τίτλου είναι άγνωστη, και για να πούμε όλη την αλήθεια, αφορά το άλλο μεγάλο έργο του Orwell, το 1984, αλλά πήραμε το θάρρος και το παραφράσαμε ελαφρώς, μιας και ισχύει το ίδιο καλά και για τη “Φάρμα των Ζώων”.

Αφορμή για αυτό αποτέλεσε η κυκλοφορία του βιβλίου του George Orwell, “Η Φάρμα των Ζώων”, από την Public Βιβλιοθήκη!

Η Public Βιβλιοθήκη είναι μια νέα εκδοτική προσπάθεια, η οποία αντικατοπτρίζει την τεράστια αγάπη του Public στο βιβλίο και στη λογοτεχνία! Μέσα από τις σειρές των βιβλίων της Public Βιβλιοθήκης, επιχειρείται να δοθεί ένα νέος τόνος σε γνωστά και αγαπημένα βιβλία, με νέες μεταφράσεις, πρωτοποριακές συνεργασίες για τη διακόσμηση με γνωστούς καλλιτέχνες και σκιτσογράφους, αλλά και προσεγμένη στοιχειοθεσία και σελιδοποίηση.

Κάπως έτσι προέκυψε και η νέα έκδοση της “Φάρμας των Ζώων”, σε συνεργασία με τον γραφίστα και σκιτσογράφο Ralph Steadman. Μάλιστα, η επιλογή δεν έγινε τυχαία: ο Steadman είναι γνωστός για τις γελοιογραφίες και, γενικότερα, για τα έργα του τα οποία χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη καυστικότητα και έχουν πολιτικό και κοινωνικό “τόνο”. Τι καλύτερο, δηλαδή, για τη διακόσμηση της ίσως πιο καυστικής πολιτικής αλληγορίας που έχει κυκλοφορήσει ποτέ: της “Φάρμας των Ζώων”!

Η “Φάρμα των Ζώων” γράφτηκε ως προειδοποίηση, όχι ως manual-1

Η Φάρμα των Ζώων είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα βιβλία, το οποίο αποτελεί ταυτοχρόνως πολιτική σάτιρα, αλληγορία αλλά και μια τραγική προειδοποίηση για το μέλλον. Βέβαια, το βιβλίο γράφτηκε μέσα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1943-44) και μετά από την τραγική κατάληξη του Ισπανικού Εμφυλίου, τόσο για τη χώρα όσο και για τον ίδιο τον Orwell, ο οποίος συμμετείχε σε αυτόν.

Ο Orwell έγραψε τη “Φάρμα των Ζώων” για να καυτηριάσει την Οκτωβριανή Επανάσταση… ή μάλλον την κατάληξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, την πάλη που ακολούθησε μετά την επιτυχία της επανάστασης ανάμεσα στους ηγέτες της και στην κατάληξή της. Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο “μεταεπαναστατικό”. Οι μεγάλες επαναστάσεις φαίνεται να έχουν τελειώσει, τουλάχιστον υπό τη μορφή που τις ξέραμε από το παρελθόν (Γαλλική, Οκτωβριανή, Ελληνική κλπ). Αλλά μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, βιώσαμε άλλου είδους επαναστάσεις, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν τελειώσει: την επανάσταση του “Black Lives Matter” στις ΗΠΑ, την επανάσταση του “Me Too”, αρχικά στο Hollywood και έπειτα μέχρι και στην Ελλάδα, την επανάσταση των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Γαλλία. Ναι, δεν είναι επαναστάσεις όπως οι παλιές, το είπαμε αυτό. Αλλά στη σημερινή εποχή είναι μάλλον άτοπο, εκτός από αδύνατο, να γίνουν τέτοιου είδους επαναστάσεις στις χώρες του “ανεπτυγμένου” κόσμου. Ίσως, όμως, δεν χρειάζεται, κι όλας.

Αλλά η “Φάρμα των Ζώων” παραμένει εδώ, για να μας θυμίζει κάτι. Όχι, δεν έχουμε αυταπάτες πως θα γίνει το θαύμα και πως θα υπάρξει μια επανάσταση η οποία θα παραμείνει πιστή και αγνή στους αρχικούς της στόχους. Η “Φάρμα των Ζώων” είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το προφανές: όπως λέει και το ρητό, “κανένας δεν κάνει μια επανάσταση για να δώσει την εξουσία σε κάποιον άλλο”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή