Αποτελέσματα διαγωνισμού Life Skills – «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες»

Αποτελέσματα διαγωνισμού Life Skills – «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το British Council σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και με την υποστήριξη της HSBC πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχή χρονιά τον μεγάλο τελικό του Διαγωνισμού «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες», ο οποίος ολοκληρώθηκε ψηφιακά, την περασμένη Πέμπτη 27 Μαϊου, κλείνοντας για μια ακόμη χρονιά τον κύκλο του προγράμματος που περιλάμβανε μια σειρά ψηφιακών δραστηριοτήτων και εκπαιδεύσεων με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από όλη τη χώρα.

Στόχος του προγράμματος «Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες» είναι να καλλιεργήσει την αντίληψη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους νέους και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να συνεργαστούν με σκοπό την επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που τους αφορούν. Στο παρελθόν το πρόγραμμα έχει πραγματοποιηθεί δια ζώσης σε εκατοντάδες σχολεία, επαγγελματικές σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ οι τελευταίες δύο διοργανώσεις τροποποιήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά – τηρώντας απόλυτα τους κανόνες προστασίας κατά του COVID-19 – αναδεικνύοντας τις ιδέες και τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς μελλοντικών κοινωνικών επιχειρηματιών.

Οι οκτώ ομάδες που διαγωνίστηκαν στη τελική φάση του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την εικονική κοινωνική τους επιχείρηση και να μιλήσουν για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ιδέας τους. Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η ομάδα του ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος» με το «Green Teen Community Αpp» (GTC App) μια εφαρμογή- παιχνίδι για κινητές συσκευές που βοηθάει τους χρήστες (μαθητές/τριες) να προσδιορίσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και να μπορούν να το συγκρίνουν με άλλους για να το βελτιώσουν. Στη δεύτερη και στη τρίτη θέση βρέθηκαν το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου με την κοινωνική επιχείρηση «ΚΟΙΤΑ» (ΚΟΙνωνική Τράπεζα Απορριμμάτων) και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Μεσολογγίου με την κοινωνική επιχείρηση «Το πλυντήριο του κόσμου» αντίστοιχα. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν επίσης το 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας  και το Α’ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, ενώ στην τελική οκτάδα των φετινών φιναλίστ βρέθηκαν ακόμη το 1o ΕΠΑ.Λ. Καβάλας, η ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Καβάλας και το ΣΔΕ Μεσολογγίου με μια δεύτερη πρόταση κοινωνικής επιχείρησης.

Στη εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κος Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο οποίος τονίζοντας τη σημαντικότητα του έργου του προγράμματος και του διαγωνισμού στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους εκπαιδευτικούς τους για την προσπάθειά τους, καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς γι’αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα, αφού συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι η ενδυνάμωση των νέων μέσα από την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως αυτές που υποστηρίζει το πρόγραμμα, αποτελεί μια βασική στρατηγική του British Council παγκοσμίως και έδωσε το στίγμα του φετινού προγράμματος με 39,000 συμμετέχοντες σε ψηφιακές δράσεις και παρουσιάσεις, 200 εκπαιδευτικούς και 500 μαθητές από 80 σχολεία που είχαν ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα με 35 συμμετοχές στον διαγωνισμό.

O Peter Yeates, CEO της HSBC Ελλάδας, βασικού υποστηρικτή του προγράμματος από το 2013, πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να αναπτύξει τις δεξιότητες των νέων και να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, και είμαστε πολύ υπερήφανοι που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.»

Την εκδήλωση συντόνισε ο οικονομολόγος και εκπαιδευτής νέων, Κωνσταντίνος Στεργίου, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο κος Χρήστος Αλεφάντης, ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία» στην Ελλάδα, η κα Χριστίνα Φίλη, Εμπειρογνώμονας στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα της ερευνητικής ομάδας DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και η κα Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council στην Ελλάδα.

Το βίντεο της εκδήλωσης καθώς και οι παρουσιάσεις των οκτώ φιναλίστ είναι διαθέσιμα εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή