ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Summer 2021: Κλιματιστικά και αφόρητη… δροσιά!

Summer 2021: Κλιματιστικά και αφόρητη… δροσιά!

Το καλοκαίρι έφτασε. Οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει και ανεβαίνουν. Είσαι έτοιμος για να εγκλιματίσεις το σπίτι σου; Τα κορυφαία κλιματιστικά σε περιμένουν στο Public!

Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά… σίγουρα είναι το πιο θελκτικό σενάριο, αλλά πόσοι από εμάς έχουν την πολυτέλεια να την κοπανήσουν από τις αρχές Ιουνίου και να φύγουν από την εν λόγω ακρογιαλιά στις… 10 Σεπτεμβρίου; Θα πρέπει να αρκεστούμε σε μερικές ημέρες διακοπών και όσον αφορά το υπόλοιπο καλοκαιράκι… γι’ αυτό θα φροντίσουν τα κλιματιστικά και το Public!

Το κλιματιστικό είναι η εφεύρεση που έκανε πιο υποφερτή τη διαβίωση σε θερμά κλίματα, όπως αυτό του… κάτω μισού της Ελλάδας, όπου το καλοκαίρι μοιάζει με κάποιον από τους… εννέα κύκλους του Δάντη (του ποιητή). Αντί να κάθεσαι και να γεμίζεις τον τόπο με τέντες, σκίαστρα και ανεμιστήρες που απλά ανακατεύουν τον ζεστό αέρα, επένδυσε σε ένα κατάλληλο κλιματιστικό και δες το… ψύχος το αληθινόν! Τα τελευταία χρόνια, τα κλιματιστικά έχουν κάνει άλματα προόδου, τόσο από άποψης μείωσης της κατανάλωσης, όσο και θορύβου, αλλά και δευτερευόντων – πλην όμως πολύτιμων – χαρακτηριστικών!

Αυτό βέβαια που έχει μέγιστη σημασία στις μέρες μας είναι η κατανάλωση! Με την εισαγωγή της τεχνολογίας inverter στα κλιματιστικά, έγινε δυνατή η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και, εκεί που τα air-conditions ήταν γνωστά, εκτός από τη δροσιά, για το απόλυτο… ψύχος όταν σου ερχόταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ, τα κλιματιστικά inverter τελευταίας γενιάς καταναλώνουν την ενέργεια με το… καλαμάκι! Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν έχεις κλιματιστικό παλιάς τεχνολογίας, μην το σκέφτεσαι. Αντικατάστησέ το με ένα καινούριο και θα κάνεις απόσβεση του κόστους μέσα σε ένα χρόνο!

Το άλλο που έχει αλλάξει στα σύγχρονα κλιματιστικά, είναι (και) η σχεδίαση. Εκεί που κάποτε τα “ερκοντίσια” ήταν τυπικά άσπρα (ή και μπεζ) μακρόστενα κουτιά, πλέον το μέγεθος έχει μειωθεί (σχετικά) αλλά, το πιο σημαντικό, υπάρχουν μοντέλα με καμπύλες, σχεδίαση με καθρεπτισμούς και χρώματα, τα οποία μπορούν να γίνουν σχεδόν αόρατα στον χώρο σου και να “δέσουν” με τον διάκοσμο. Βέβαια, αν θες το συνηθισμένο άσπρο, υπάρχουν και τέτοια!

Ισχύς! Για να μην αγοράζεις κάτι “στο περίπου”, πρέπει να ξέρεις τις ανάγκες του χώρου που θέλεις να ψύξεις. Αν δεν έχεις ιδέα, μπες και χρησιμοποίησε τον οδηγό για να δεις προτάσεις που ταιριάζουν στην δική σου περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, έχε υπ’ όψιν πως ένα νορμάλ δωμάτιο καλύπτεται με μονάδες 7-9000 BTU, ένα μεγάλο δωμάτιο (πχ καθιστικό) πηγαίνει από 12 έως 18.000 BTU, αναλόγως θέσης, προσανατολισμού και παραθύρων ή μπαλκονιών, ενώ αν θες να ψύξεις ενιαίους χώρους, πχ σπίτια με ενιαίο καθιστικό-κουζίνα-χωλ, τότε πας σε 24.000 BTU ή, αν μιλάμε για πολλά τετραγωνικά, για περισσότερα του ενός κλιματιστικά. Αν θες να είσαι σίγουρος, παίρνεις κάτι λίγο μεγαλύτερο από τις ανάγκες σου, αλλά λίγο! Δεν θα βάλεις σε υπνοδωμάτιο 15 τετραγωνικών μονάδα 18.000 BTU, ούτε σε μικρό καθιστικό 25 τετραγωνικών 24άρα μονάδα. Γιατί; Γιατί απλά θα ξοδεύεις ενέργεια χωρίς λόγο.

Στα λοιπά χαρακτηριστικά, τώρα, τα σύγχρονα κλιματιστικά έρχονται με εξελιγμένα φίλτρα τα οποία μπορούν να εξουδετερώνουν αλλεργιογόνα σωματίδια, να συγκρατούν τη σκόνη, ακόμη και με ιονιστή για ακόμη πιο καθαρό αέρα. Επίσης, υπάρχουν “έξυπνες” τεχνολογίες όπως αυτή που “παρακολουθεί” τον χώρο και μειώνει την ψύξη αν “καταλάβει” πως δεν υπάρχει κανένας στο δωμάτιο. Αλλά η πιο σημαντική τεχνολογία είναι αυτή του ελέγχου μέσω WiFi! Μιλάμε για μια τεχνολογία η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να ανάψεις το κλιματιστικό από οπουδήποτε κι αν είσαι, ακόμη κι απ’ το αυτοκίνητο, μισή ώρα πριν φτάσεις στο σπίτι! Να κλείσεις το κλιματιστικό από το γραφείο, αν το ξέχασες αναμμένο. Να κάνεις “προγράμματα” και να προσαρμόσεις τη λειτουργία του ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια! Ακόμη και να χειρίζεσαι το κλιματιστικό μέσω Google Assistant ή Alexa ή Siri, με φωνητικές εντολές! Πρόοδος!

Αν έχεις ήδη αρχίσει και νιώθεις… κάπως και σε πιάνει η ζέστη, μην το σκέφτεσαι καν! Το κλιματιστικό θα σου αλλάξει τη ζωή! Βάλε τέλος στα… ποτάμια του ιδρώτα και στις… υγρές και ιδρωμένες νύχτες του ατελείωτου στριφογυρίσματος! Ξέχνα την… ψύξη στον αυχένα από τον ανεμιστήρα που ξέχασες και σε πήρε ο ύπνος! Η δροσιά το καλοκαίρι υπάρχει και λέγεται… αρκουδίσιον! Βρες τα στις καλύτερες τιμές, σε όλους τους τύπους και με πλήρη υποστήριξη στο Public!