JA Greece: Το ΕnterFest ξεκίνησε και παρουσιάζει την αξία της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα σχολεία

JA Greece: Το ΕnterFest ξεκίνησε και παρουσιάζει την αξία της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα σχολεία

Μιλούν: Μάρκος Βερέμης, Σοφία Εφραίμογλου, Αργύρης Τζικόπουλος και τα στελέχη των «start up» Swim.me και FlowOn που συνεχάρη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έμπρακτη υποστήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 το EnterFest: Inspire-Prepare-Succeed, το πρώτο Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης που διοργανώνει το Junior Achievement Greece. Η τελετή έναρξης άνοιξε με τους φοιτητές και τους μαθητές των «start up» Swim.me και FlowOn που κέρδισαν το χρυσό και το ασημένιο «μετάλλιο» στους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του JA Europe και δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Swim.me δημιούργησε το έξυπνο σκουφάκι πισίνας για άτομα με προβλήματα όρασης και η FlowOn την έξυπνη βρύση για εξωτερικούς χώρους που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη διάδοση μικροβίων. Η Ράνια Βλάχου, CEO της Swim.me, και ο Δαβίδ Μπεγκτζανιάν, CEO της FlowOn, μίλησαν με ενθουσιασμό στην έναρξη του EnterFest για τις εμπειρίες ζωής που τους χάρισε η ενασχόλησή τους με την επιχειρηματικότητα από τα σχολικά και φοιτητικά θρανία. «Το ταξίδι του διαγωνισμού ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μας έδωσε μεγάλη χαρά, γνώσεις και γνωριμίες με πολύ σημαντικούς ανθρώπους από τον επιχειρηματικό χώρο καθώς και υπερηφάνεια γιατί η νίκη μας ήταν και νίκη της Ελλάδας», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ράνια που τόνισε, όπως και ο Δαβίδ, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για βγουν τα προϊόντα τους στην αληθινή αγορά. «Έχουμε κάνει αίτηση για πατέντα. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι το εξάρτημα FlowOn είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για εξωτερικούς χώρους, το δημιουργήσαμε μόνοι μας και είναι μια πολύ απλή λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα», είπε ο Δαβίδ.

Μάρκος Βερέμης: «Ήμουν κακός μαθητής στο σχολείο – η επιχειρηματικότητα είναι ένα «άλλο γήπεδο» στην εκπαίδευση»  

O Πρόεδρος του JA Greece και Πρόεδρος της Upstream Μάρκος Βερέμης συνεχάρη θερμά τα παιδιά και τόνισε: «Στα πρόσωπά σας βλέπω την προσπάθεια όλων των προηγούμενων κι αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Η επιτυχία σας έρχεται μετά τη σκληρή δουλειά πολλών ετών από μαθητές και μαθήτριες, από εκπαιδευτικούς, από τοπικές κοινωνίες και την ομάδα του Junior Achievement Greece. Όλη αυτή η δράση της επιχειρηματικότητας βγάζει τον καλό μας εαυτό και δείχνει ότι είμαστε ικανοί για μεγάλες διακρίσεις». Στη συνέχεια ο κ. Βερέμης, που είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες/επενδυτές της Ελλάδας, αποκάλυψε ότι ήταν κακός μαθητής στο σχολείο. «Το JA Greece έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο για αυτούς που αριστεύουν έτσι κι αλλιώς στα μαθήματα αλλά ακόμα περισσότερο για αυτούς που είναι μέτριοι έως και κακοί μαθητές, όπως ήμουν εγώ. Το εκπαιδευτικό σύστημα δυστυχώς δεν έχει αλλάξει από την εποχή μου, και το βλέπω από τα παιδιά μου. Είναι ένα σύστημα που ταιριάζει σε ορισμένα παιδιά και τα αναδεικνύει ενώ άλλα τα αποκαρδιώνει και τα διαλύει. Ένα διαφορετικό πλαίσιο όπως είναι το project της «Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης», που είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα, που δεν έχεις να αποστηθίσεις αλλά δουλεύεις με μια ομάδα ανθρώπων και αναδεικνύονται οι ικανότητές σου στη συνεργασία και στην ενσυναίσθηση, είναι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που βασίζεται στη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, η οποία επίσης στα σχολεία δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα, είναι ένα «άλλο γήπεδο». Ξαφνικά, ενώ μπορεί να μην αποδίδεις στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι σαν το Junior Achievement μπορεί να σου δώσει και γνώσεις, αλλά κυρίως μεγάλη έμπνευση, αυτοπεποίθηση και χαρά για μάθηση που αλλιώς μπορεί να μην την είχες. Βέβαια, χρειάζεται να επισημάνω, ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν διαφέρει και πολύ από τα περισσότερα Ευρωπαϊκά. Τα χαρακτηρίζω εκπαιδευτικά συστήματα της προηγούμενης γενιάς, που δεν έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα», τόνισε ο κ. Βερέμης.

JA Greece: Το ΕnterFest ξεκίνησε και παρουσιάζει την αξία της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα σχολεία-1

Aργύρης Τζικόπουλος: «Το JA Greece προσφέρει πρώτα έμπνευση και μετά εκπαίδευση»

Ο Γενικός Διευθυντής του Junior Achievement Greece και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Junior Achievement Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος ανέλυσε τις μαθησιακές εμπειρίες Ιnspire-Prepare-Succeed του JA Greece τονίζοντας πως η δημιουργία μιας μαθητικής επιχείρησης αποτελεί την έμπνευση για την καλλιέργεια της δημιουργικής, επιχειρηματικής σκέψης: «To Junior Achievement Greece, ως μέλος του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide δεν παρέχει απλά εκπαιδευτικά προγράμματα ή μαθητικούς διαγωνισμούς. Μέσα από ένα σύνολο αλληλένδετων δράσεων προσφέρει πρώτα έμπνευση στους μαθητές και τις μαθήτριες και στη συνέχεια την βιωματική εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα. Με έναν ευχάριστο και ουσιαστικό τρόπο, καλλιεργούνται οι απαραίτητες, ήπιες δεξιότητες που οδηγούν τα παιδιά στην επιτυχία και την ευτυχία».  

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: «Ο γιός μου συμμετείχε στο JA Greece και είδα πόσο πολύ τον ωφέλησε»

Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε πως εάν υπήρχε το JA Greece όταν ήταν η ίδια μαθήτρια θα δήλωνε συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα: «Μεγάλωσα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον και ξεκίνησα πολύ νωρίς την πρώτη μου επιχείρηση, όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια. Αν υπήρχε το JA Greece θα είχα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όπως έκανε ο γιός μου που συμμετείχε στη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία αυτή του έδωσε πολλά εφόδια για την εξέλιξή του τόσο επαγγελματικά όσο και ως μέλος της κοινωνίας. Ενθαρρύνω όλα τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια να δηλώσουν συμμετοχή. Οι νέες γυναίκες επιχειρηματίες, θα προκύψουν από τις σημερινές μαθήτριες που θα κάνουν τα πρώτα βήματα από τα σχολικά θρανία», είπε η κυρία Εφραίμογλου.

Στην τελετή έναρξης μίλησαν για τα προσωπικά τους βιώματα, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Βουζαξάκης, η υπότροφος του JA Greece Mαρία Κοκάλα και οι μαθητές Αλέξανδρος και Κωνσταντίνος Μαθιός που διακρίθηκαν με την «επιχείρηση» PetLink στον Διεθνή Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας-Social Innovation Relay.

Τα μέλη της ομάδας του JA Greece, Mαρία Γιαννέτου, Μαριάνθη Καρατζά, Ελένη Χελιώτη, Μάνος Παυλάκης, Σοφία Μανσόλα, Ελίζα Παυλίδη, Ιωάννα Κυπριώτη, Γιώργος Στέφας, Χριστίνα Λαμπριανάκη και Ρίκα Πανόργιου μίλησαν για τις πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις του EnterFest που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν, δηλώνοντας συμμετοχή εδώ: http://eventora.gr/enterfest2021. Δείτε την τελετή έναρξης και τις παραπάνω δηλώσεις εδώ:

Σκηνοθεσία τελετής έναρξης: Στέφανος Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες: Γιώργος Κούζιλος

Υπεύθυνη EnterFest: Ρίκα Πανόργιου

Στην κορύφωση του EnterFest θα πραγματοποιηθεί, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Εκπαίδευση για την Επιχειρηματικότητα: εφαρμογές και καλές πρακτικές στο Σχολείο και το Πανεπιστήμιο». Το Συνέδριο διοργανώνεται διαδικτυακά σε συνεργασία με το JA Europe, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το University of Stockholm. Θα παρουσιαστούν προτάσεις και καλές πρακτικές από εκπαιδευτικούς που στην πράξη έχουν εφαρμόσει προγράμματα επιχειρηματικότητας του JA Greece, αποτελέσματα ερευνών για την επιχειρηματική εκπαίδευση σε εθνικό επίπεδο καθώς και πρακτικές εφαρμογής από χώρες του JA Europe. Για να δείτε το πρόγραμμα και να παρακολουθήσετε το Συνέδριο, δηλώνετε συμμετοχή εδώ: https://www.eventora.com/el/Events/ja_econference_2021

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Γιαννέτου
Δημοσιογράφος – Διευθύντρια Επικοινωνίας JA Greece
[email protected] – 6932192633

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή