Για την ανάπτυξη ενός “Οικοσύστηματος Καινοτομίας 5.0” μέσα από ένα Ελληνικό Επιστημονικό Παράδειγμα

Για την ανάπτυξη ενός “Οικοσύστηματος Καινοτομίας 5.0” μέσα από ένα Ελληνικό Επιστημονικό Παράδειγμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια του 1ου Συμποσίου της με θέμα «Για ένα Ελληνικό Επιστημονικό Παράδειγμα στη μετα-COVID εποχή» η Εταιρεία Ελλήνων Επιστημόνων (Greek Scientists Society) διοργανώνει την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 13:30 το επόμενο Συμπόσιό της με τίτλο “Για την ανάπτυξη ενός “Οικοσύστηματος Καινοτομίας 5.0” μέσα από ένα Ελληνικό Επιστημονικό Παράδειγμα” με σκοπό να διερευνήσει στα πλαίσια των συνεπειών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της επερχόμενης 5ης και ενόσω εκκινούμε να σχεδιάζουμε την Κοινωνία 5.0 αν υπάρχει τρόπος η Ελλάδα και η Κύπρος να πρωτοπορήσουν και να διαπρέψουν με ένα δικό τους «Οικοσύστημα καινοτομίας 5.0» επόμενης γενιάς.

Η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια περίοδο ολικής ψηφιοποίησης όπου τα επιχειρηματικά μοντέλα πλατφόρμας (platform business models, πχ. Google, Amazon, κα) προκαλούν ριζική αναδιάταξη των παραδοσιακών δομών με την ισχύ να μετατοπίζεται από τα έθνη στα δίκτυα. Σε αυτή τη νέα εποχή, το παγκόσμιο δίκτυο των Ελλήνων θα πρέπει να ανταγωνιστεί και να συνεργαστεί με άλλα δίκτυα νέας γενιάς.

Στη συζήτηση θα επιδιωχθεί να προσδιορισθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας επόμενης γενιάς, με ποιο μοντέλο η Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αναπτύξουν και να προωθήσουν την Κοινωνία 5.0, να ενσωματώσουμε τον πλούτο των εμπειριών και των δυνατοτήτων της Διασποράς μας και πως θα αναπτυχθούν γέφυρες για τη σύνδεση των Ελλήνων και τη συνεργασία τους στον κυβερνο-φυσικό (cyber-physical) χώρο.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο της πολιτικής, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, η Ευρωβουλευτής κα Εύα Καϊλή, από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, όπως ο καθηγητής Παιδιατρικής και  Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος, ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Grenoble και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του εργαστηρίου VERIMAG, Ιωσήφ Σηφάκης, κάτοχος του Βραβείου Turing 2007, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας Επιχειρηματικής Αναλυτικής και Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας Δημήτρης Μπερτσιμάς του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, ο καθηγητής Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Ηλίας Καραγιάννης από το Πανεπιστήμιο George Washington, ο Συνεργάτης Κοσμήτορας για την Ψηφιακή Μάθηση και καθηγητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Χρύσανθος Δελλαρόκας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο καθηγητής Φυσικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής Ευθύμιος Καξίρας του Πανεπιστημίου του Harvard, ο καθηγητής Φαρμακολογίας και Ερευνητής Αχιλλέας Γραβάνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Μεγήρ στο Πανεπιστήμιο του Yale, o Ιατρός – Ερευνητής Γιώργος Παυλάκης Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, ο Διευθυντής Πληροφορικής / Έρευνας κ. Μιχάλης Μπλέτσας στο MIT Media Lab, από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ Κάτια Καράλη του Κέντρου Γενετικής της Φαρμακευτικής Regeneron και ο Συνεργάτης/Ανώτερος Διευθύνων Σύμβουλος Δρ Σίμος Συμεωνίδης στη Sarissa Capital Management LP και από το χώρο της Ομογένειας οι κκ Έντυ Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος στο The Hellenic American Leadership Council και Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης.

Για πληροφορίες, το πρόγραμμα του Συμποσίου, τη λίστα των ομιλητών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/3FWq4VR ενώ μπορούν να εγγραφούν στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3DMgq6n.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή