Eldorado Gold: Οδικός χάρτης προς νέες επενδύσεις στη ΒΑ Χαλκιδική
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
eldorado-gold-οδικός-χάρτης-προς-νέες-επενδύσεις-561557734

Eldorado Gold: Οδικός χάρτης προς νέες επενδύσεις στη ΒΑ Χαλκιδική

Η επένδυση της Eldorado Gold αποτελεί ιστορικά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας, δείχνοντας το δρόμο του εκσυγχρονισμού προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Eldorado Gold (μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική) προχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στην υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας που καταλήγει σε μία μεγάλη απευθείας ξένη επένδυση με το Ελληνικό Δημόσιο – ύψους $2 δισ. – για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, αλλά και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ύστερα από μία μακροχρόνια περίοδο ύφεσης στη χώρα και υπερβαίνοντας τις πολυετείς καθυστερήσεις, η Ελληνικός Χρυσός είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει το νέο, αναβαθμισμένο επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο θα προσδώσει επιπλέον αξία στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη.

Eldorado Gold: Οδικός χάρτης προς νέες επενδύσεις στη ΒΑ Χαλκιδική-1

Ήδη στις 15 Οκτώβρη η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη για τα έτη 2021-2024, ως μέρος της εφαρμογής της επενδυτικής συμφωνίας, ο οποίος ξεκλειδώνει επενδύσεις και αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μέσα στη συγκεκριμένη τετραετία δρομολογούνται σημαντικά ορόσημα και επενδύσεις, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλεία. 

Πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται στην εξυγίανση και το μετασχηματισμό των μεταλλείων με την υλοποίηση ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.

Eldorado Gold: Οδικός χάρτης προς νέες επενδύσεις στη ΒΑ Χαλκιδική-2

Τα σημαντικότερα ορόσημα του σχεδίου περιλαμβάνουν:

  • Επένδυση σε προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, για την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, με αποτέλεσμα η τοπική απασχόληση και η τοπική ανάπτυξη να επηρεαστούν θετικά ήδη από τις αρχές του 2022. 
  • Πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης και της παραγωγικότητας στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, καθώς και την σημαντική αύξηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του.
  • Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, το οποίο αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος, θα εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης, με τους εργαζόμενους να απορροφώνται στη πλειονότητά τους, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας. 
Eldorado Gold: Οδικός χάρτης προς νέες επενδύσεις στη ΒΑ Χαλκιδική-3

Οι αριθμοί που συνοδεύουν την συμφωνία είναι εντυπωσιακοί, καθώς δρομολογούνται κεφαλαιακές επενδύσεις άνω των 808 εκατομμυρίων ευρώ την ερχόμενη τριετία, 314 εκατ ευρώ έσοδα για το κράτος, αλλά και 15 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε τοπικά αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Αριστοτέλη που βρίσκονται ήδη σε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές. Η αποτελεσματική υλοποίηση του στρατηγικού οδικού χάρτη θα οδηγήσει στην δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή