Εκτόξευση στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021

Εκτόξευση στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι αναμφισβήτητος για τις αγορές καινούργιων αυτοκινήτων, με τους καταναλωτές να στρέφονται στα μεταχειρισμένα. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2021 η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 88.8% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Το 2021, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις. Εμφανής ήταν η μείωση στα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν το 2020 και το 2021 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ενώ μάλιστα σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές καινούργιων Ι.Χ. Μάλιστα σημειώθηκε αύξηση 6,3% τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020 στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Στο συγκεκριμένο δείκτη αποτυπώνεται το κόστος ζωής και διαβίωσης που βασίζεται στις μεταβολές των λιανικών τιμών των περισσότερων αγαθών όπως τα αυτοκίνητα.

Η αύξηση των τιμών, οφείλεται κυρίως στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2021 όπου οι εταιρείες είχαν σταματήσει προσφορές και εκπτώσεις, ενώ ο λόγος της μειωμένης παραγωγής νέων οχημάτων ήταν η έλλειψη επεξεργαστών, γνωστά ως microchip τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτοκινήτων.

84% του ελληνικού στόλου αυτοκινήτων είναι μεταχειρισμένα

Από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), στην Ελλάδα η ηλικία του στόλου των μεταχειρισμένων οχημάτων φτάνει τα 16 έτη, ενώ το 84% του συνολικού στόλου αυτοκινήτων, ξεπερνάει την δεκαετία. Η ελληνική startup Pricefox.gr που καινοτομεί στην ασφάλεια αυτοκινήτου online, διεξήγαγε έρευνα για τις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα ασφαλιστικά πακέτα και την διάρκεια που αναζήτησαν για μεταχειρισμένα οχήματα οι καταναλωτές στην Ελλάδα το 2021.

Εκτόξευση στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021-1

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως οι ιδιοκτήτες με οχήματα 1ης κυκλοφορίας μεγαλύτερη από 10 έτη, τείνουν να επιλέγουν βασική ασφάλεια για το αυτοκίνητό τους, με ποσοστό 64%. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κατόχων αυτοκινήτων από 1 έως 10 έτη, που επέλεξαν τα πιο πλήρη ασφαλιστικά πακέτα με ποσοστό 70%.

Πιο συγκεκριμένα για οχήματα που κυκλοφορούν λιγότερο από δεκαετία, το 20% των οδηγών αναζήτησε μικτό πακέτο, το 49% πακέτα πυρός / κλοπής και μόλις το 31% επέλεξε την ελάχιστη βασική ασφάλιση.

Εκτόξευση στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021-2
Γράφημα 1. Αναζητήσεις χρηστών με οχήματα κυκλοφορίας από 1 έως 10 έτη

Για οχήματα άνω των 10 ετών, οι περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν ένα πιο απλό πακέτο ασφάλισης όπως είναι το βασικό. Το βασικό πακέτο είναι και το οικονομικότερο που μπορεί να βρει ένας χρήστης στην πλατφόρμα, με τιμές από 5€/μήνα και καλύπτει την Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων.

Ενώ λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε με 65% το βασικό πακέτο, μόλις το 29% αναζήτησε τιμές για ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο όπως το πυρός / κλοπής. Με τιμές που ξεκινούν από 11€/μήνα οι οδηγοί καλύπτονται πέρα από την Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων με αστική ευθύνη πυρκαγιάς, κάλυψη πυρός, μερική και ολική κλοπή.

Η έρευνα έδειξε πως μόνο 6% των ιδιοκτητών με οχήματα παλαιότερα από δεκαετία, αναζήτησαν μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου που είναι και το πιο πλήρες πακέτο, με τιμές που ξεκινούν από 13€/μήνα και περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω καλύψεις και επιπλέον κάλυψη για ίδιες ζημιές.

Εκτόξευση στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021-3
Γράφημα 2. Αναζητήσεις χρηστών με οχήματα κυκλοφορίας από 10 έτη και πάνω

52% Επέλεξε ετήσια διάρκεια ασφάλισης

Οι οδηγοί μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αναζητούν κυρίως τις οικονομικότερες και πιο συμφέρουσες λύσεις της αγοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των καταναλωτών (52%) επέλεξε ετήσιο συμβόλαιο, για να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις μεγαλύτερης διάρκειας που προσφέρει η ασφαλιστική αγορά, ενώ το 30% επέλεξε εξάμηνη ασφάλεια και μόλις 18% τρίμηνη. Η τάση αυτή δικαιολογείται απόλυτα καθώς τα ασφάλιστρα για τρίμηνη διάρκεια είναι πιο ακριβά σε ετήσια βάση.

Εκτόξευση στην αγορά μεταχειρισμένων το 2021-4

Η διαφορά στον τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, δημιουργεί διακυμάνσεις στις τιμές με αποτέλεσμα η online σύγκριση για ασφάλεια αυτοκινήτου να αποτελεί μονόδρομο. Με ένα κλικ στο Pricefox.gr η σύγκριση γίνεται εύκολα και γρήγορα, με την εξοικονόμηση να φτάνει έως 40% ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή