Ψάχνω καινούργια τηλεόραση. Τί πρέπει να ξέρω;

Ψάχνω καινούργια τηλεόραση. Τί πρέπει να ξέρω;

Μια νέα τηλεόραση είναι ο καλύτερος τρόπος να ανανεώσεις το χώρο σου και να αναβαθμίσεις τη διασκέδαση σου! Επειδή οι τεχνολογίες και οι ορολογίες τρέχουν, σου ετοιμάσαμε ένα σύντομο οδηγό με όσα πρέπει να ξέρεις.

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τηλεοράσεις αναβαθμίζονται συνεχώς με νέες τεχνολογίες και νέες αναλύσεις. Ταυτόχρονα και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί το streaming και το on demand με πλατφόρμες συνδρομητικές όπως το Netflix και το Disney+ αλλά και δωρεάν όπως το ERTflix και αναμένονται και άλλες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην διάθεση σου έχεις πολλούς τρόπους λήψης περιεχομένου και πολλές διαφορετικές ποιότητες. Οι νέες τηλεοράσεις πρέπει σίγουρα να έχουν συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, δηλαδή να είναι smart. Smart TV βέβαια σημαίνει ότι η τηλεόραση σου πλέον θα έχει κάποιο λειτουργικό και εφαρμογές. Ας τα πάρουμε όμως βήμα-βήμα για να μάθεις όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις την νέα σου τηλεόραση!

Ψάχνω καινούργια τηλεόραση. Τί πρέπει να ξέρω;-1

1. Ποιό είναι το budget σου;

Βασική ερώτηση που αφορά καθαρά εσένα και δεν έχει σωστό ή λάθος. Εσύ ξέρεις πόσα χρήματα μπορείς και θες να διαθέσεις και είναι μια βασική απόφαση. Οι τιμές στις τηλεοράσεις έχουν πέσει αρκετά αλλά υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο εύρος τιμών. Από 500 μέχρι 1500 ευρώ έχεις πολλές επιλογές ενώ υπάρχουν τηλεοράσεις και πολύ πάνω από τις 2000 ευρώ με πολλές άλλες τεχνολογίες. Στο θέμα τιμής θα ήταν καλό μαζί με την τηλεόραση σου να υπολογίσεις και μια soundbar ή ένα ηχοσύστημα. Το νέο ντιζάιν τηλεοράσεων τις έχει κάνει πολύ λεπτές και αισθητικά πανέμορφες αυτό όμως έχει ένα κόστος στα ηχεία. Παρόλο που οι νέες τηλεοράσεις υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα πρωτοκολλά ήχου για να τα απολαύσεις θα χρειαστείς ίσως κάποια εξτρά ηχεία.

Ψάχνω καινούργια τηλεόραση. Τί πρέπει να ξέρω;-2

2. Τι Ανάλυση και τι Μέγεθος Οθόνης;

Ας ξεκινήσουμε από την βασική αρχή, κανένας ποτέ δεν είπε «έπρεπε να έχω πάρει μικρότερη τηλεόραση». Ειδικά με τις νέες λεπτές και ντιζαϊνάτες οθόνες που μπορεί να τις μπερδέψεις και με κάδρο πήγαινε για όσο μεγαλύτερη οθόνη σου επιτρέπει το μπάτζετ που όρισες. Σημείωσε μόνο ότι ανάμεσα στις 55 με 65 ίντσες ενώ η διαφορά τιμής δεν είναι εξωπραγματική σαν ποιότητα θέασης θα δεις διαφορά!

Το μέγεθος της οθόνης έχει να κάνει και με την επιθυμητή ανάλυση. Αυτή την περίοδο η ιδανική ανάλυση σε σχέση με τιμή είναι τα 4Κ. Υπάρχουν ακόμα πολλά μοντέλα full HD αλλά αν πρόκειται για την κεντρική σου τηλεόραση δεν έχει νόημα εκτός αν έχεις πολύ περιορισμένο χώρο θέασης. Μπορείς για τώρα να αγνοήσεις τα 8Κ που είναι και αρκετά πιο ακριβά, και δεν έχουν πολύ περιεχόμενο αλλά μην πας κάτω από τα 4Κ. Και με δεδομένο τα 4Κ η αναζήτηση σου ξεκινά από οθόνες 55ιντσών και πάνω.

Ψάχνω καινούργια τηλεόραση. Τί πρέπει να ξέρω;-3

3. Τεχνολογία Οθόνης

Ιστορικά έχουμε περάσει από οθόνες Plasma, LCD και πλέον είμαστε στις οθόνες LED και OLED (ή QLED). Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία είναι η LED που θα την βρεις σε μεγάλο φάσμα τιμών και διαστάσεων. Βασική διαφορά των LED από τις OLED είναι ό τρόπος ενεργοποίησης των ενεργών στοιχειών. Στις LED χρησιμοποιείται η τεχνική του backlighting που ενεργοποιεί όλα τα pixel της οθόνης ταυτόχρονα ενώ η τεχνολογία OLED φωτίζει κάθε pixel ξεχωριστά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια οθόνη OLED πετυχαίνει καλύτερη αντίθεση για πιο φυσικά μαύρα και περισσότερα χρώματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι LED είναι ξεπερασμένες ή υστερούν τραγικά, πάντα όμως κάθε νέα τεχνολογία φέρνει αρκετές αλλαγές στις επιδόσεις. Μια hi end LED τηλεόραση παραμένει πιο οικονομική από μια OLED και προσφέρει υψηλή ποιότητα προβολής. Η απόφαση έχει να κάνει με το διαθέσιμο budget σου.

Ψάχνω καινούργια τηλεόραση. Τί πρέπει να ξέρω;-4

4. Smart TV και συνδεσιμότητα

Μια smart TV προϋποθέτει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και κάποιο λειτουργικό. Τα λειτουργικά είναι κάποια έκδοση android έτσι θα βρεις κυρίως το Tizen OS και το Android WebOS Smart TV αλλά όχι μόνο. Οι μεγάλοι κατασκευαστές φροντίζουν οι συσκευές τους να είναι προ εγκατεστημένες με τις περισσότερες εφαρμογές ενώ έχουν και κάποιο δικό τους app store. Εφόσον πας σε μεγάλα brands όπως Samsung, Sony και LG μπορείς να είσαι ήσυχος για την συμβατότητα. Σε άλλα brands και σε πιο φτηνές λύσεις είναι καλό να δεις το menu τους και να τσεκάρεις αν υποστηρίζουν όσες πλατφόρμες έχεις ή θα έχεις. Τέλος αν χρησιμοποιείς κάποιο voice control όπως Siri, Alexa ή Bixby τσέκαρε την συμβατότητα με τη νέα σου συσκευή.

Εξίσου σημαντικό είναι να τσεκάρεις και την συνδεσιμότητα. Τα 4 HDMI είναι το ελάχιστο που θες διαφορετικά υπολόγισε και κάποιο HDMI splitter. Επίσης καλό είναι να έχεις HDMI 2.1 για σωστό 4Κ σήμα. Εδώ να σημειώσουμε ότι μαζί με τη νέα τηλεόραση σου καλό θα είναι να αναβαθμίσεις και την καλωδίωση σου. Ένα φτηνό HDMI καλώδιο θα ρίξει την ποιότητα εικόνας. Πέρα από συνδεσιμότητα wifi καλό θα είναι να έχει και ethernet. Ειδικά για Netflix και Amazon Prime η καλωδιακή σύνδεση θα σου προσφέρει πολύ καλύτερη και σταθερή εμπειρία 4Κ/UHD. Τέλος χρήσιμο θα σου είναι και το Bluetooth για να μπορείς να συνδέεις ακουστικά εκτός από ηχόμπαρα.

Κλείνοντας οι ρυθμοί ανανέωσης και τα framerates που μέχρι πρόσφατα ήταν βασικό κριτήριο επιλογής οθόνης πλέον είναι σχετικά σταθερά, ειδικά με τις νέες τεχνολογίες που προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις δυναμικά ανάλογα με το περιεχόμενο. Βασική απόφαση λοιπόν είναι το μέγεθος της οθόνης και η τεχνολογία προβολής.

Καλή θέαση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή