Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

“Καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ της τέχνης και άλλων πεδίων: από την επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τη μόδα και το gaming”.

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια νέα δράση με τίτλο Contemporary Groundbreakers, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη των Μελών της Επιτροπής Υποστήριξης Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου. Στις συναντήσεις με τίτλο Contemporary Groundbreakers θα γνωρίσουμε ανθρώπους της τέχνης που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον δικό του τομέα δράσης ο καθένας, θέτοντας νέα ερωτήματα, εκφράζοντας προβληματισμούς, αμφισβητώντας τα δεδομένα και ανοίγοντας, τελικά, νέες διαδρομές στη σύγχρονη τέχνη. Τις συζητήσεις θα συντονίζει η Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Oι τρεις πρώτες Contemporary Groundbreakers που φέρνει στην Αθήνα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι:

-Τρίτη 30 Μαΐου 2023 στις 19:00

Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου

“Καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ της τέχνης και άλλων πεδίων: από την επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τη μόδα και το gaming”

-Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 19:00

Η Diana Campbell συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου

“H εντυπωσιακή επιτυχία του Dhaka Art Summit και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο της τέχνης που επιθυμούμε μέσω νέων πρωτοβουλιών”

-Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η Victoria Siddall συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου

“Πώς ο κόσμος της τέχνης πρωτοπορεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής”

Όλες οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά με δυνατότητα παρακολούθησης δια ζώσης ή μέσω live streaming.


Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-1
Martine d’Anglejan-Chatillon

Τρίτη 30 Μαΐου 2023 στις 19:00

Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου

“Καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ της τέχνης και άλλων πεδίων: από την επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τη μόδα και το gaming”

Η Martine d’Anglejan-Chatillon έχει ηγηθεί σημαντικών πρωτοβουλιών στον τομέα της σύγχρονης τέχνης διεθνώς. Το 2019 ίδρυσε το MDAC, ένα πρακτορείο που προβλέπει θεμελιώδεις αλλαγές στην εκπροσώπηση των καλλιτεχνών καθώς και στην παραγωγή και εμπορική διανομή του έργου τους, εκτός του παραδοσιακού μοντέλου των γκαλερί. Καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ των διαφόρων μορφών τέχνης και των βιομηχανιών της, τα προγράμματα που υλοποιεί το MDAC συχνά χρησιμοποιούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και αποτελούν συνεργασίες με σημαντικούς εταίρους σε τομείς που συνδέονται με την τέχνη, όπως ο κινηματογράφος, το gaming, το blockchain, η μουσική ψυχαγωγία, η μόδα και οι παραστατικές τέχνες. Στα project που έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής, η Martine d’Anglejan-Chatillon έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως ο Philippe Parreno, o John Gerrard, η Es Devlin, ο Lawrence Lek, ο Brian Eno και ο Richie Hawtin και έχει συμβάλει στην υλοποίηση νέων πρότζεκτ του Tino Sehgal και του Wes Anderson. Το MDAC έχει συνεργαστεί, επίσης, με τους οίκους μόδας Comme des Garcons και Louis Vuitton.

Από το 2019 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Somerset House Trust στο Λονδίνο, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα PATH-AI. Το πρόγραμμα φιλοξενίας (residency) PATH-AI αναθέτει σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέα έργα, τα οποία πραγματεύονται –με κριτική ματιά και σε διαπολιτισμικό επίπεδο– ιδέες περί «ιδιωτικής ζωής», «μεσολάβησης» και «εμπιστοσύνης» στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), αλλά και σε άλλες τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα. Στόχος του PATH-AI είναι να ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες να διερευνήσουν πώς διαμορφώνεται το διεθνές τοπίο της ηθικής, της διακυβέρνησης και των ρυθμιστικών μηχανισμών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πριν από την ίδρυση του MDAC, η d’Anglejan-Chatillon εργάστηκε διεθνώς με εξέχοντες εικαστικούς καλλιτέχνες και ιδρύματα για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Συνέβαλε στην πρωτοπόρα εισαγωγή νέων μοντέλων ιδιωτικής και εταιρικής φιλανθρωπίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Εθνική Πινακοθήκη και στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου και ηγήθηκε σημαντικών πολιτιστικών έργων υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Rothschild. Το 2004 συνίδρυσε τη γκαλερί Thomas Dane στο Λονδίνο, εκπροσωπώντας καλλιτέχνες όπως ο Steve McQueen, ο John Gerrard, ο Jean-Luc Moulène, ο Akram Zaatari και η Lynda Benglis. Το 2016 διορίστηκε εκτελεστική παραγωγός του DAU, ενός από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-2
Diana Campbell

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 19:00

Η Diana Campbell συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου

H εντυπωσιακή επιτυχία του Dhaka Art Summit και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο της τέχνης που επιθυμούμε μέσω νέων πρωτοβουλιών”

Η Diana Campbell (γενν. 1984, Λος Άντζελες) είναι Αμερικανίδα επιμελήτρια με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Princeton. Εργάζεται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία από το 2010, κυρίως στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές και στις Φιλιππίνες. Από το 2013 διατελεί ιδρυτική καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Samdani Art Foundation με έδρα τη Ντάκα, στο Μπαγκλαντές και επικεφαλής επιμελήτρια του Dhaka Art Summit, έχοντας στο ενεργητικό της τις επιτυχημένες διοργανώσεις των ετών 2014-2023. Αυτή την περίοδο σχεδιάζει τις διοργανώσεις για τo 2025 και το 2027 ως ένα διαρκές επιμελητικό έργο που δημιουργεί υποδομές και νέα μοντέλα για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την συμμετοχή του κοινού. Η Campbell κατέστησε το Dhaka Art Summit κορυφαία πλατφόρμα έρευνας και εκθέσεων για την τέχνη από τη Νότια Ασία, φέρνοντας σε επαφή καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιμελητές και συγγραφείς από όλη τη Νότια Ασία μέσω ενός μοντέλου που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναθέσεις νέων έργων και εκθέσεων που υλοποιούνται στο Μπαγκλαντές.

Επιπλέον, η Campbell είναι υπεύθυνη για τη διεύρυνση των συλλογών του Samdani Art Foundation στη Ντάκα και για την προώθηση των διεθνών συνεργασιών ενόψει της δημιουργίας μόνιμης στέγης του ιδρύματος, του Κέντρου Τέχνης και Πάρκου Γλυπτικής Srihatta στην περιοχή Sylhet του Μπαγκλαντές. Παράλληλα με το έργο της στο Μπαγκλαντές, από το 2016 έως το 2018, ήταν ιδρυτική καλλιτεχνική διευθύντρια του Bellas Artes Projects στις Φιλιππίνες, ενός μη κερδοσκοπικού διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών και εκθέσεων στη Μανίλα και στο Μπατάν. Επιμελήθηκε το Frieze Projects στο Λονδίνο το 2018 και το 2019, καθώς και την έκθεση σύγχρονης τέχνης Desert X 2023 με τον Neville Wakefield στην Coachella Valley της Καλιφόρνια. Είναι μέλος της ομάδας διαμεσολάβησης του AFIELD, ενός διεθνούς δικτύου καλλιτεχνικών πρακτικών με κοινωνικές προτεραιότητες. Το συγγραφικό της έργο έχει δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά τέχνης Mousse, Frieze, Art in America, καθώς και στις εκδόσεις του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA).

Η Martine d’Anglejan-Chatillon συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-3
Victoria Siddall

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η Victoria Siddall συζητά με την Αφροδίτη Γκόνου

“Πώς ο κόσμος της τέχνης πρωτοπορεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής”

Η Victoria Siddall είναι διαχειρίστρια και συνιδρύτρια της Gallery Climate Coalition, μιας παγκόσμιας οργάνωσης που στόχο έχει τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικά υπεύθυνου κόσμου της τέχνης. Διαθέτει περισσότερα από 800 μέλη σε 20 χώρες, τα οποία έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ασφαλή επίπεδα.

Από το 2014, κατείχε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας, αναλαμβάνοντας τα ηνία από τους ιδρυτές της Frieze και διευθύνοντας τέσσερις διεθνείς εκθέσεις τέχνης στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Επέβλεψε το λανσάρισμα των Frieze Masters και Frieze LA. Τον Ιανουάριο 2021 έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Frieze και εξασφάλισε την έναρξη της Frieze Seoul, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2022. Πρόσφατα έγινε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Frieze. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Studio Voltaire, ενός μη κερδοσκοπικού καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού οργανισμού στο νότιο Λονδίνο. Η Siddall ανακηρύχθηκε από το περιοδικό GQ ως μία από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία το 2020.

INFO

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 8 ευρώ | Δωρεάν για τους Cycladic Friends

https://www.viva.gr/tickets/museums/groundbreakers-omilia-sto-mouseio/

Live streaming: 5 ευρώ | Δωρεάν για τους Cycladic Friends

https://www.viva.gr/tickets/museums/groundbreakers-live-streaming/

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Νεοφύτου Δούκα 4 
106 74, Αθήνα
Τ.: (+30) 210 7228321-3
cycladic.gr

Facebook.com/CycladicArtMuseum
Instagram: @Cycladic_museum
LinkedIn: The Museum of Cycladic Art

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή