Χαρακτηριστικά του ηγέτη μιας επιχείρησης με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον

Χαρακτηριστικά του ηγέτη μιας επιχείρησης με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από τις έρευνες του Great Place to Work® μάς έχει γίνει σαφές ότι, για να φτάσει μια επιχείρηση να διακρίνεται για το εργασιακό της περιβάλλον, ένα βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει στο τιμόνι της έναν υποδειγματικό ηγέτη ή/και μια ομάδα ανθρώπων που ηγούνται αποτελεσματικά της μικρής «κοινωνίας» του οργανισμού τους. Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ηγέτη-πρότυπο που οδηγεί την ομάδα του σε μια διάκριση τέτοιου είδους.

Ο ηγέτης αυτός δημιουργεί μια κουλτούρα εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποί του εκφράζονται ελεύθερα, παίρνουν πρωτοβουλίες, δεν φοβούνται να πειραματιστούν, να προτείνουν βελτιώσεις και να καινοτομήσουν. Είναι αξιόπιστος και τηρεί τις δεσμεύσεις του κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό. Είναι πολύ καλός στην επικοινωνία, φιλικός, προσιτός, ευχάριστος, εκπέμπει αυτοπεποίθηση και τη μεταδίδει με τα λεγόμενά του στους άλλους.

Αναθέτει ευθύνες και αρμοδιότητες αρμονικά και δίκαια, ενώ παράλληλα εργάζεται και ο ίδιος σκληρά για την επίτευξη των εταιρικών στόχων, και δεν διστάζει να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.

Ο ηγέτης μιας επιχείρησης με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον αναπτύσσει τους ανθρώπους του, μοιράζεται μαζί τους τις γνώσεις του, τους εκπαιδεύει, αναγνωρίζει τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους και τους αφήνει χώρο να εξελιχθούν, επενδύοντας χρόνο και πόρους για τον σκοπό αυτόν.

Παράλληλα, τονώνει το ηθικό των ανθρώπων του και τους εμψυχώνει, δίνει κίνητρα, ηθικά και υλικά, επιβραβεύει τις επιτυχίες και τις γιορτάζει μαζί με τους ανθρώπους του.

Πάνω απ’ όλα όμως, στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του και τους στηρίζει στις δύσκολες στιγμές, προσωπικές ή οικογενειακές, όπως είναι θέματα υγείας, έκτακτων αναγκών, φυσικών καταστροφών κ.λπ., και δημιουργεί την αίσθηση της θαλπωρής, δίνοντας πάντα το «παρών». Καλλιεργεί έτσι έμπρακτα την αντίληψη ότι η επιχείρηση και οι άνθρωποί της είναι η δεύτερη οικογένεια του εργαζομένου, όχι απλώς μια ομάδα συνεργατών επαγγελματικής μόνο φύσης.

Ένας ηγέτης που διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά πετυχαίνει να έχει ανθρώπους ικανοποιημένους, αφοσιωμένους, με συναισθηματική και πνευματική δέσμευση για την εργασία και την εταιρεία «τους».

Γιατί την επιχείρηση την αισθάνονται δική τους, την πονούν και τα δίνουν όλα γι’ αυτήν. Τα σχόλια που διαβάζουμε κάθε χρόνο κατά την περίοδο των αξιολογήσεων από τους εργαζομένους των Best Workplaces, αναφορικά με τέτοιους «Υποδειγματικούς Ηγέτες», στα οποία εκφράζουν τον θαυμασμό τους και εύχονται να είναι πάντα υγιείς, είναι συγκινητικά και μας δίνουν έμπνευση και δύναμη να συνεχίζουμε. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από αυτούς τους ηγέτες για μια καλύτερη κοινωνία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή