Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία έξι χρόνια λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο σχόλια εργαζομένων στις αξιολογήσεις των εταιρειών που αφορούν σε υπερβολικό φόρτο εργασίας, έλλειψη ισορροπίας στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή των εργαζομένων, άγχος και στρες. Οι εταιρείες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που έφερε η οικονομική κρίση αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζομένους, αλλά και να μειώσουν τα κονδύλια της εκπαίδευσής τους με αποτέλεσμα ένας μεγάλος όγκος της δουλειάς να συσσωρευθεί σε αυτούς που έμειναν πίσω. Επιπλέον, οι εταιρείες με την αύξηση του ανταγωνισμού πρέπει να προσπαθήσουν διπλά, αλλά και να ανακαλύψουν νέες αγορές στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω καλούνται να υλοποιήσουν όλα αυτά τα φιλόδοξα στρατηγικά σχέδια και πολλές φορές δεν έχουν ούτε την απαραίτητη υποδομή, εκπαίδευση και επιπλέον δεν έχουν την πολυτέλεια έξτρα χεριών που θα «σηκώσουν» μανίκια.

Ο εργαζόμενος θα πρέπει να θυσιάσει από την προσωπική ή την οικογενειακή του ζωή για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους νέους ρόλους και στις απαιτήσεις της εργασίας του. Και όταν φτάσει σε αυτό  το σημείο, πλέον αρχίζει σιγά σιγά να μη νιώθει καλά με την εργασία του αφού αυτή επηρεάζει τις οικογενειακές του σχέσεις, την προσωπική του ισορροπία, την αυτοεκτίμησή του και την αίσθηση ότι «τα καταφέρνει». Όταν χάνεται αυτή η ισορροπία, η αποδοτικότητά του πέφτει, το ηθικό καταβαραθρώνεται, οι δείκτες απουσίας και εθελοντικής αποχώρησης αυξάνονται και τελικά η εταιρεία παρατηρεί χαμηλότερη κερδοφορία.

Ο ρόλος του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού είναι κρίσιμος όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στην εταιρεία. Οι καλές εταιρείες ενεργοποιούνται και υιοθετούν διάφορα προγράμματα για να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να διατηρήσουν την ισορροπία στην ζωή τους.

• Προγράμματα έξτρα αδειών, ευελιξίας στο ωράριο και εργασίας από το σπίτι. Εργαζόμενες μητέρες που δουλεύουν από το σπίτι, άδειες ευελιξίας για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αντεπεξέλθουν σε οικογενειακά ζητήματα, απαγόρευση συναντήσεων τις Παρασκευές και αποστολή mail έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ώρα είναι κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόζονται.

• Προγράμματα διευκόλυνσης εργαζομένων σε προσωπικά θέματα. Ο χρόνος είναι χρήμα και αν η εταιρεία απασχολεί πολλές ώρες τον εργαζόμενο, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον «ξεκουράσει» από χιλιάδες μικροπράγματα που πρέπει να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να του παρέχει υπηρεσίες στεγνοκαθαριστηρίου, να φροντίσει το πλύσιμο του αυτοκινήτου του, να τρέξει σε δημόσιες υπηρεσίες για να διεκπεραιώσει χρονοβόρες διαδικασίες και πολλά άλλα που «τρώνε» χρόνο από τον ελάχιστο πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του εργαζομένου.

• Προγράμματα ευεξίας και υγείας. Αυτό που μένει πάντα πίσω είναι η προσωπική φροντίδα και η εταιρεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με το να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευεξίας με διατροφολόγους, γυμναστές και δραστηριότητες που προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής και την προσωπική φροντίδα. Ακόμα και ένα καλάθι φρούτα στην κουζίνα της εταιρείας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

• Προγράμματα για την οικογένεια των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος λείπει πολλές ώρες από την οικογένεια και οποιαδήποτε δραστηριότητα, πρακτική ή παροχή που τον φέρνει κοντά σε αυτήν ή τον βοηθάει να τη φροντίσει καλύτερα είναι όχι μόνο πολύτιμη για τον εργαζόμενο, αλλά και για την οικογένειά του που τον στερείται.

Οι εργαζόμενοι που νιώθουν ότι η εταιρεία νοιάζεται για την επαγγελματική και την προσωπική τους ισορροπία γίνονται αυτόματα οι «πρεσβευτές» της και είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να κάνουν το «extra mile», που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή