5 γερμανικές εταιρείες με ισχυρό “αποτύπωμα” στην Ελλάδα

5 γερμανικές εταιρείες με ισχυρό “αποτύπωμα” στην Ελλάδα

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς διαμορφώνεται η παρουσία τους στη χώρα μας.

Σημαντικό «αποτύπωμα» στην ελληνική οικονομία δημιουργούν οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται, εδώ και πολλά χρόνια, στη χώρα μας σε μία σειρά από κλάδους που περιλαμβάνουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων, τον τουρισμό, τα logistics, την τεχνολογία, το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες ασφάλισης. Η συμβολή τους είναι κρίσιμη στη συγκράτηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το γερμανικό επιχειρείν να είναι έτοιμο να ενισχύσει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις προοπτικές και τοn γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Η «Κ» παρουσιάζει 5 από αυτές τις εταιρείες που διαθέτουν ισχυρή παρουσία στη χώρα μας.

Mercedes-Benz

Η Mercedes-Benz Hellas αποτελεί τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του γερμανικού ομίλου Daimler στην Ελλάδα. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Νέα Κηφισιά και απασχολεί συνολικά 190 εργαζομένους. Η εταιρεία, 100% θυγατρική του ομίλου Daimler, ιδρύθηκε το 1981 και αποτελεί τον γενικό διανομέα επιβατηγών και επαγγελματικών οχημάτων Mercedes-Benz & Smart στην Ελλάδα, καθώς και των λεωφορείων Mercedes-Benz & Setra από τον Νοέμβριο του 2013. Στις αρχές του 2017, η Mytaxi, θυγατρική της γερμανικής Daimler, εξαγόρασε το 100% της ελληνικής πλατφόρμας υπηρεσιών ταξί Taxibeat, επεκτείνοντας την παρουσία της σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και διευρύνοντας κατά 108.000 τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες οδηγούς. H Taxibeat (μετέπειτα Beat) ιδρύθηκε το 2011 και διαθέτει μια βάση 8.000 εγγεγραμμένων οδηγών ταξί, ενώ χρησιμοποιείται από περίπου 540.000 πελάτες και είναι διαθέσιμη σε δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Μέσω της εξαγοράς της Taxibeat, η Mytaxi σχεδιάζει να επιταχύνει τη διεθνή επέκταση της εφαρμογής της για την κλήση και την κράτηση ταξί στην Ευρώπη.

Ο γερμανικός όμιλος Daimler δημιουργήθηκε το 1926 από τη συγχώνευση δύο τότε πρωτοπόρων αυτοκινητοβιομηχανιών, της εταιρείας που είχε ιδρύσει ο Καρλ Μπεντς και της εταιρείας ιδρυθείσας από τον Γκότλιμπ Ντέμλερ. Η Benz κατασκεύασε το πρώτο της αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα ενός κυλίνδρου το 1885 και άρχισε να πωλεί αυτοκίνητα το 1887. Ο όμιλος Daimler έχει παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες και απασχολεί πάνω από 289.000 εργαζομένους.

Lidl

Ο όμιλος σούπερ μάρκετ Lidl Hellas ABEE έχει την έδρα του στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και ειδικεύεται στο λιανεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων. Δραστηριοποιείται από το 1999 στην ελληνική αγορά, τότε που ιδρύθηκε και το πρώτο κατάστημα. Σήμερα το δίκτυο της Lidl Hellas ανέρχεται σε 225 καταστήματα, πέντε κέντρα logistics και απασχολεί συνολικά περισσότερους από 6.500 εργαζομένους. Ο μητρικός γερμανικός όμιλος Lidl Stiftung & Co. KG ιδρύθηκε το 1930, ως επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων στη Γερμανία. Ανήκει στον Όμιλο Schwarz, που διαχειρίζεται και την αλυσίδα υπεραγορών Kaufland, και αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο όμιλο λιανικής στον κόσμο, με πωλήσεις 104,3 δισ. ευρώ. Η Lidl έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Νεκάρσουλμ της Βάδης-Βιτεμβέργης, διαθέτει δίκτυο περισσότερων από 10.000 καταστημάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ απασχολεί περισσότερους από 300.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο.

Boehringer Ingelheim

H Boehringer Ingelheim δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1966 και είναι θυγατρική του ομώνυμου γερμανικού ομίλου. Διαθέτει ξεχωριστή μονάδα παραγωγής στο Κορωπί Αττικής, η οποία ειδικεύεται στη βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Μάλιστα, τροφοδοτεί όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και τις αγορές ακόμη 65 χωρών, έχοντας αναπτύξει μια πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των ετήσιων συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Πέραν της βιομηχανικής παραγωγής φαρμάκων, η Boehringer Ingelheim Hellas διεξάγει κλινικές μελέτες για καινοτόμα φάρμακα, τα οποία αφορούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αναπνευστικά νοσήματα, τα νοσήματα του νευρικού συστήματος, τα ιογενή νοσήματα, τον διαβήτη και την ογκολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του 2019, οι ετήσιες πωλήσεις της ελληνικής θυγατρικής υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ –η συντριπτική πλειονότητα (άνω του 85%) προέρχεται από τις εξαγωγές–, ενώ τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 13 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο έτος, δε, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Allianz

Η Αllianz Hellas δραστηριοποιείται εδώ και 28 έτη και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Έχει την έδρα της στη λεωφόρο Αθηνών και απασχολεί συνολικά 110 εργαζομένους. Τα προϊόντα της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών αναγκών, όπως ασφάλιση αυτοκινήτου, κατοικίας, ζωής και υγείας, αλλά και πιο ιδιαίτερες ανάγκες, όπως η σύνταξη και η αποταμίευση. Η εταιρεία προσφέρει επίσης εξειδικευμένες λύσεις για εταιρικούς και εμπορικούς πελάτες, προστατεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Ο γερμανικός όμιλος Allianz, που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς λειτουργική κερδοφορία 2,6 δισ. ευρώ και κύκλο εργασιών 73,5 δισ. ευρώ, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ασφαλιστικών υπηρεσιών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Το τμήμα asset management αποτελείται από τις PIMCO, Allianz Global Investors and Allianz Real Estate, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,96 δισ. ευρώ. Απασχολεί περισσότερους από 140.000 εργαζομένους, οι οποίοι εξυπηρετούν 92 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 70 χώρες.

DHL

H DHL Express αποτελεί θυγατρική της ομώνυμης γερμανικής εταιρείας logistics, η οποία με τη σειρά της εντάσσεται στον όμιλο της Deutsche Post DHL. Το ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1978 και από την πρώτη στιγμή «πρωταγωνιστεί» στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών –με μερίδιο αγοράς άνω του 55%–, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες εισαγωγών και εξαγωγών των μεγαλύτερων εμπορικών κλάδων της χώρας. Αυτή τη στιγμή, οι εν Ελλάδι πελάτες της DHL υπερβαίνουν τους 4.000, με την ελληνική θυγατρική να διαθέτει 23 σημεία εξυπηρέτησης, 400 εργαζoμένους και 120 οχήματα. Ταυτόχρονα, διατηρεί διαμετακομιστικό κέντρο (hub) έκτασης 6.000 τ.μ. στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τα κεντρικά γραφεία της DHL βρίσκονται στον Άλιμο της Αττικής. Πρόσφατα, η διοίκηση της εταιρείας υλοποίησε ένα μεγαλόπνοο πλάνο επενδύσεων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση σε εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και στόλο. Τον περασμένο Ιανουάριο, παράλληλα, η DHL ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία κέντρου διαλογής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, έκτασης 5.000 τ.μ. Σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του 2018, η DHL Express Ελλάς διαθέτει έσοδα από συμβάσεις με πελάτες ύψους 59,3 εκατ. ευρώ, με το μεικτό κέρδος να ξεπερνά τα 7,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, κυμαίνονται λίγο κάτω από 1 εκατ. ευρώ.

– Των Αγγελικής Κοτσοβού και Γεράσιμου Χιόνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή