Ελλάδα και Γερμανία χαράσσουν πορεία με επενδύσεις

Ελλάδα και Γερμανία χαράσσουν πορεία με επενδύσεις

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», η πρόσφατη ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε ήδη επιστρέψει δυναμικά.  

Όμως, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η διοργάνωση προσέλκυσε περισσότερες από 800 συμμετοχές, ενώ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ένας σημαντικός αριθμός εταιρικών συναντήσεων (B2B). Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε εμπράκτως ότι η Ελλάδα με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία, με έμφαση στην ενδυνάμωση του επιχειρείν και των επενδύσεων.

Η Γερμανία αποτελεί επί μακρόν στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι κατά τη δεκαετία της κρίσης οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αυξήθηκαν από 11,5% σε 22%, καταλαμβάνοντας σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο ΑΞΕ στην ελληνική οικονομία. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 162 επιχειρήσεις συνδεδεμένες με γερμανικά συμφέροντα, στο σύνολό τους μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΕΒΕ), οι οποίες υποστηρίζουν περί τις 29.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ένας μεγάλος αριθμός των εταιρειών αυτών δραστηριοποιείται ήδη ή θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει παρουσία στη χώρα μας σε κλάδους που εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, όπως η βιομηχανία, η «πράσινη» ενέργεια, τα έργα υποδομής, η αγορά ακινήτων, η αγροδιατροφή και οι νεο-τεχνολογικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μια κοινή πορεία με αμοιβαία, πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, με άρθρο του στην ειδική έκδοση της «Κ», το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει αμείωτο: «Ακόμα κι αν η πανδημία στάθηκε εμπόδιο σε πολλά, θα συνεχίσουμε να προωθούμε δυναμικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή