Γιώργος Τσιάνος, γιατρός «ειδικών αποστολών»

Γιώργος Τσιάνος, γιατρός «ειδικών αποστολών»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Τσιάνος, γιατρός με ειδίκευση στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος υπό αντίξοες συνθήκες και «αθλητής ειδικών αποστολών», είναι έτοιμος για ακόμη μία περιπέτεια. Τους επόμενους μήνες θα επιχειρήσει για δεύτερη φορά να «κοιτάξει» τον κόσμο από ψηλά… πολύ ψηλά.

Συγκεκριμένα, θα επιχειρήσει να φτάσει, για δεύτερη φορά στη ζωή του, το υψηλότερο σημείο του πλανήτη, την κορυφή του Εβερεστ. «Φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της γης τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, τόσο γαλήνια», είχε πει το 2004 όταν ολοκλήρωσε την ανάβαση για πρώτη φορά.

Βέβαια, ο Γιώργος Τσιάνος δεν είναι άγνωστος στις προκλήσεις. Πέραν του προαναφερθέντος εγχειρήματος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο να «καταφέρνει το ακατόρθωτο». Αυτό, άλλωστε, έπραξε και το 2000 όταν μέσα σε 9 ώρες και 20 λεπτά, που αποτελεί και την καλύτερη ελληνική επίδοση, διέσχισε κολυμπώντας το στενό της Μάγχης.

Γιώργος Τσιάνος, γιατρός «ειδικών αποστολών»-1

Το 2011 ο Γιώργος Τσιάνος κολύμπησε – χωρίς στάση – από το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου μέχρι τις ακτές των Χανιών. Κάλυψε συνολική απόσταση 101 χιλιομέτρων και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να διασχίσει το ανοικτό Αιγαίο πέλαγος.

Μερικά χρόνια αργότερα και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος υπό αντίξοες συνθήκες «έβαλε πλώρη» για το νέο του κατόρθωμα. Ετσι το 2011, μετά από χρόνια προπόνησης και οργάνωσης, κολύμπησε – χωρίς στάση – από το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου μέχρι τις ακτές των Χανιών. Κάλυψε συνολική απόσταση 101 χιλιομέτρων και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να διασχίσει το ανοικτό Αιγαίο πέλαγος.

«Επιχείρησα να κάνω κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Πάντα με συνάρπαζε το άγνωστο (…) Ένα πραγματικά όμορφο και δύσκολο ταξίδι, προς έναν “άγνωστα-γνωστό” προορισμό». Ετσι, είχε χαρακτηρίσει ο Ελληνας αθλητής αυτόν τον σύγχρονο «άθλο».

Το 2015 η ακόρεστη δίψα του για νέες περιπέτειες, τον οδήγησε από τα παγωμένα νερά του «μαύρου» πελάγους,  στην αφιλόξενη Σαχάρα και τον Marathon des Sables, γνωστό από το Discovery Channel και ως «δυσκολότερο αγώνα δρόμου στον κόσμο». Μέσα σε επτά ημέρες, κουβαλώντας στις πλάτες του όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, έτρεξε 250 χιλιόμετρα μέσα στην έρημο, απόσταση που αντιστοιχεί σε περίπου έξι κλασικούς μαραθωνίους.

Γιώργος Τσιάνος, γιατρός «ειδικών αποστολών»-2

Το 2015 η ακόρεστη δίψα του για νέες περιπέτειες, τον οδήγησε από τα παγωμένα νερά του «μαύρου» πελάγους,  στην αφιλόξενη Σαχάρα και τον Marathon des Sables

Με την επιτυχή έκβαση του Marathon de Sables, την ανάβαση στο όρος Έβερεστ και τη διάσχιση του στενού της Μάγχης, ο Γιώργος Τσιάνος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ολοκλήρωσε επιτυχώς το προτζεκτ «Ice Water Fire», το οποίο αποτελείται από εγχειρήματα κάτω από πολύ διαφορετικές, ακραίες και επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στο νέο του οδοιπορικό προς «την κορυφή του κόσμου» οι αναγνώστες του kathimerini.gr θα έχουν την ευκαιρία να «συνταξιδέψουν» μαζί με τον Γιώργο, μέσα από συνεχείς ανταποκρίσεις, φωτογραφίες και βίντεο που θα μας αποστέλλει αποκλειστικά ο Ελληνας γιατρός και αθλητής.

Ακολουθήστε τον Γιώργο Τσιάνο στο Instagram.

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή